"Vergi vermiyor" diye iki kelimeyle özetlenecek bir konu değil.
Evet vergi ve sgk teşvikleri mevcut. Uzun ve detaylı bir mevzuatı var.
"Vergiden yırtmak için şirketler teknokentlerde ofis açmak için bir yerlerini yırtıyorlar" diye özetlenebilir.
önemli vergi avantajları var. öncelikle teknokentlere (teknoloji geliştirme bölgesi) şirketler değil projeler kabul edilir. proje süreleri 24 aya kadar uzayabilir ve haklı gerekçe gösterilerek 12 ay daha uzatılabilir. her ay projenin durumu ile ilgili ilerleme raporu verirsiniz. proje sonlandığında ise projeyi ürüne dönüştürürsünüz. ürünün sanayi ve teknoloji bakanlığı tarafından verilen bir kodu olur ve vergi beyannamelerinizde bu ürünün satışından elde edilen gelir kurumlar vergisinden muaf tutulur. ancak muhasebat kısmı biraz daha karışık. proje geliştirilme aşamasında yaptığınız masraflar kazanılmış haklar gibi bir kalemde toplanır, sonrasında amortismana tabi tutularak genellikle 5 yıla bölünerek gider gösterilir. bu 5 yıl içerisinde bu projenin satışından elde edilen gelir - o yıla ait proje gideri hesaplanır ve bu tutar kurumlar vergisi matrahından muaf tutulur.
diğer bir önemli avantajı gelir vergisidir. şirketler projeler dahilinde teknoparklarda çalıştırdıkları arge personeli için gelir vergisi ödemezler. bunun için personelin en az %25 mesaisini teknoparkta geçirmesi yeterli. bilişim bölümlerinden mezun personel için bu şart da aranmıyor. burada bir zamana kadar şirketler (en azından biz) bu ödenmeyen gelir vergisini çalışana ödüyordu ancak devlet mart 2021 de sanırım bunu engelledi, yani gelir vergisi ödüyormuş gibi çalışana net ücret ödendi ancak muhtasar beyannamelerinde bu gelir vergisi muaf tutuldu. şirketlerin avantajına döndü bu da. büyük avantaj
diğer bir avantaj, gene arge personelinin sgk işveren payının %50 sinden muaftır şirket. burada zamanında ödüyorsanız aylık aldığınız %5 den geriye kalan kısmın %50 si. ancak gene de bir muafiyet. toplam brüt ücretlerin %10.7 si gibi rakama tekabül ediyor. gene personelin teknoparka devam mecburiyeti aranıyor (%25 veya bilişim personeli için %0)
her 5 arge personeli için 1 destek personeli (sekreter, hizmetli, lise mezunu diğer çalışanlar) istihdam edebiliyorsunuz ve aynı muafiyetlerden faydalanıyor.
Eğer uygun görülürse, projenizin çıktı ürünü KDV den de muaf olabiliyor. aslında sizin için net bir avantajı olmasa da, satış esnasında nakit akışına yardımcı olduğu için potansiyel müşteriler için cazip olabiliyor.
Hizmetler için teşvik geçerli olmaz. Proje ve ürün olması lazım. O da adetli satılmaz. Modül modül veya tek seferde satılır biter. Kalanına teşvik yok.
vermeyebilir ama şartlar çok ağır. ayrıca gelir vergisi vermemesi o kişiyi zengin etmiyor. sermaye şirket içinde kalıyor ki büyümede kullanılsın.
yoksa o parayı şirketten ortaklara çıkıp ev araba alamazsın.