[teknik]
(5) 

mavi ekran hatası

hoot #1588800
merhaba arkadaşlar, masaüstü bilgisayarım mavi ekran hatası vermeye başladı, hem windows hem de linux kullanırken çöküyor. linuxta herşey donuyor, windowsta ise mavi ekranı görür görmez yeniden başlıyor, ne zaman geleceğini bilmiyorum bazen saatlerce çalışıyor bazen de bir kaç dakika içinde gerçekleşiyor.

AMD ryzen 5600G

kingston ddr4 3600 ram 16x2

asus rog strix B550-I anakart

crucial 1TB m2 ssd

linux'ta da gerçekleştiği için hata donanımda sanıyorum. ram ve ssd olağan şpheli gibi duruyor sizce nasıl tespit edebilirim?

 

psu'da corsair olması lazım sanırım, geçen günlerde bios update yapmıştım onunla da ilgili olabilir gibi geldi. hayırlısı

hoot

bios update'i sonrası olması işkillendirici ama bu vaziyette ilk uyuz olunacak şey ram'ler

Ssd denemesi kolay linux da kullanıyorsunuz zaten, bir live boot mint usb falan yapıp usb üzerinden çalıştırın yine sıkıntı varsa ram'lere daha bi göz belertmek gerekir gibi.

hedep

her iki işletim sisteminde de aynı hatayı alıyor olman rami işaret ediyor. Ramleri sök, her seferde sadece birini takarak sistemini dene.

stimpak

şimdilik tek ram'le idare ediyorum, iki OS'ta da klavyede yazarken gecikme yapıoyr ama çökme olmadı, frekans olarak 2400'e ayarladım, böyle çözmeye çalışacağım

hoot

yakın zamanda bios güncelledim demişsin, ram profili sıfırlanmış da olabilir. Anakartın ATX ise ramlerini çift kanal kullanabilmek için işlemciden başlayarak slotları sayarsan 2 ve 4. slotlara taktıktan sonra, İntellerdeki XMP'nin AMD karşılığı DOCP sanırım, raminin desteklediği hız ve clock değerlerini seçip bir daha dene.

Eğer ram sticklerinden birinde sorunluysa, garantisi devam ediyorsa gönder değiştirsinler.

stimpak
1

mobil görünümden çık