Selam herkese.

E/32/188cm/83kg

Yaklaşık 6 ay önce kadar epey kötü beslendiğim bir sürecin sonunda 100'lü kilolara ulaştım ve yüksek tansiyon sorunu yaşadım. O sıralar insülin direncim de vardı. Tansiyondan sonra hemen sağlıklı yaşam tarzına geçtim, 17-18 kilo verdim. 6 aylık süreç içerisinde hiç tansiyonum yükselmedi, insülin direncini de kırdım.

Ama eski tahlillerden beri yüksek (?) çıkan bir kolesterolum var. Nisan ayında 226 olan toplam kolesterolum dün yaptırdığım testte sadece 217'ye düşmüş. LDL 167'den 155'e düşmüş. HDL ise 36'dan 34'e düşmüş. Özellikle doymuş yağlardan kaçınıp sağlıklı yağlar tüketmeye çalışıyorum.

Bu değerler çok kötü mü? Nisan'daki testten sonra sağlık ocağındaki hekim kardiyoloji de görsün dedi. Tansiyon kontrolü için gittiğimde kardiyoloji hekimi LDL 190 ve üzeri olmadıkça sorun yok demişti. Sabah Reddit'teki kolesterol grubundaki gönderilere baktım da LDL konusunda herkes çok katı. Anında ilaca başla tavsiyesi verilmiş herkese.

Ailede kalp ve kolesterol öyküsü olduğu için dikkat etmek istiyorum ama bu değerler konusunda da kafam karıştı, görüşlerinizi almak istedim.

Sağ olun.

 

Dahiliyeye görün, tavsiyeler verecektir. Bir ihtimal diyetisyene yönlendirir.

prole

doymuş yağlar dışında yumurta süt et ürünlerini de azalttın mı hocam? Bunlara da dikkat edersen ve biraz egzersiz yaparsan düşeceği inancındayım. bakliyat ve sebzelere yönel biraz. vegan tariflere bak tuzlu tatlı.

xrated

Kilo aldım, sağlıksız beslendim ve tansiyon problemi yaşadım, kilo verdim tansiyonum kontrol altına girdi diye anlatıyorsun ya da ben öyle anladım ve bu bana çok tutarlı gelmedi. Tansiyon sorunu yaşıyorsan kardiyoloğa değil dahiliyeye gitmen gerekiyor. Tansiyon öyle kiloyla ya da bir dönemlik sağlıksız beslenmeyle hareketlenecek bir şey değil.

Covidin kalp krizlerini arttırdığı yolunda çok da kanıtlanamamış bir yığın efsane dolaşıyor İnternette. Bunun için kafasına göre kan sulandırıcı kullanan salaklar var. Ayrıca kolesterol konusuna da çok düşülür oldu. Kolesterol bir hastalık değil, dolayısıyla aile hikayesi konusu da çok uygun değil.

Kolesterolün belirli bir değerin altında olması herhangi bir kalp damar hastalığı olma durumunda hastalığın derecesine göre kardiyolog tarafından karar verilecek bir durum. Tansiyonla da çok alakalı bir durum değil. O konu hakkında da 5 katlı bir bina bul. Çık yukarı. Dinlenmeden tek seferde çıkıyorsan yat kulağının üzerine. Çıkamıyorsan ya çok hamsın, spora başla. Ya da kardiyoloğa git ama kolesterolüm yüksek deme, merdiven çıkamıyorum de.

İnternete de bakma pek.

Bir de yoksa bir Omron al. Madem tansiyon sorunlu. Ara sıra ölç. Abartma ama öyle sabah akşaö.

Not. Bir yerde salak kelimesini kullandım. O laf sadece kendi kendine kan sulandırıcı kullananlar içindi. Alınma sakın.

Geçmiş olsun.

Not: Hekim değilim.

Mirket

Oncelikle doktora gidiniz. Bu konu ne duyurudan ne redditten tavsiye alinip hareket edilecek bir konu degil.

Oncelikle 155 eyvah seviyesi bir seviye degil. Tuketilen kolestrolun kan degerinize katkisi sanilandan az.

Kolestrol ozellikle trigliserit de yuksekse kalp hastaligi ihtimalini yuksek seviyede arttiran etmenlerden.

Kilo vermeniz guzel. Guncel literature gor beklenti o ki kisinin yag yuzdesi dustukce kan degerlerinde duzelme gorulur. Ama dikkat kilo verdikce demedim. Dolayisiyla kiloyu nasil verdigimiz onemli, ozelikle HDL yani iyi kolestrolun de dusmesi beni spor ozellikle resistance training uzerine yonlendirmeye itiyor. Alkol ve sigara tuketimi varsa bunlari da birakmak gerek. HDLinizi arttirirsaniz yuksek LDL nin plak yapici etkisini de azaltmis olursunuz.

Bir miktar diyet takibi de ise yaramaz demem, ama diyetinizin yogun bir kismi yag degilse bu yagi nereden aldiginiz o kadar da farketmiyor. Burada orneklemler diyetimizin ne kadar degisken olduguna gore degisir. Yani gercekten cok kolestrol tukettiginiz bir diyetiniz varsa o baska bir duruma geliyor ama zaten orada morbid obezitenin kenarlarinda oluyoruz. Ancak ornegin yumurta yiyorsaniz bazi gunler yerine yogurt, severseniz iste et yerine bazi zamanlar tofu baklagil vs. tuketebilirsiniz.

Balik yagi ve vitamin D de onerilir ama ozellikle D icin once test yaptirmanizda fayda var. Kolay kolay olmaz bu ama yuksek D vitamin toksiktir.

wallcan

Benim LDL değerim 187 çıktı iki ay önce. Tuttuğuma anlatacak kadar kafaya taktım. Görüştüğüm iki hekim de üzerinde durmadı. Salata tüketimini arttırıp fast food tüketimini azdan nadire çektim. 3-4 ay sonra düşmemiş olursa vur patlasın çal oynasın moduna geçeceğim. :)) Şaka bir yana daha önce yazıldığı gibi sigara ve alkolün etkisi diğer yediğimiz içtiğimiz şeylerden daha fazla. Tabii stres de çok önemli bir faktör. Bir de her gün hızlı tempoda 30 dakika yürüyüş öneriliyor.

auroraaurora
1

mobil görünümden çık