13-14 yaslarinda birkac ay kursa gidip, duzenli calismadigim icin ilerleme kaydedemeyip birakmistim. universitede tekrar niyetlendim, parmaklarim cok acidigi icin bir gun calissam iki gun calisamiyordum (evet cok narinim), yine ilerleyemedim ve hevesim kacti.
bir de nedense hep klasik gitarla basladim ogrenmeye, halbuki ben bir rock/metal muzik dinleyicisiyim ve beni asil gaza getiren sound elektronik gitar.
simdi yasim 35'i gecti, ama o icimdeki gitar calma arzusu gecmedi. hala en sevdigim sarkilari dinlerken ellerim gitar calma taklidi yapiyor :D
bir yanim diyor ki bosuna o masrafa girme, birkac aya birakirsin; diger yanim da artik cocuk degilsin, kafana koyduysan ogrenirsin diyor.

bu noktada sanirim biraz oneriye, gaza getirilmeye ihtiyacim var.
baslangic icin ekipman tavsiyesi
kendi kendime mi ne kadar ogrenirim? ders al derseniz egitmen tavsiyesi
her gun en az yarim saat calissam bir yilda nereye gelirim mesela?
parmak acisina ne yapmak lazim?

aklima gelenleri sordum, eklemek istediklerinizi yazin lutfen, simdiden tesekkurler.

 

Her gün yarım saat çalışarak bir yere gelemezsin

Bu iş pratik ve zaman işi o yüzden para harcama

Edit: hocam günde yarım saat dediğin için bazı günler bu bile sekteye uğrayacak o yüzden imkanlı görmedim

Gitarda şöyle bir şey de var, bütün hafta çalışmayayım ama pazar günü oturup 8 saat çalışayım demek seni ilerletmez, her gün 1 saat düzenli çalışmak toplamda haftada 7 saat çalışmak seni iyi derecede ilerletir

grimavi

35 ten sonra jason becker olmaya calismayacaksak; gitar calmak veya herhangi bir enstrumani calmak, yetenekten bagimsiz tamamen calismayla ilgili.

Vakit ayirabilirseniz olur gunde 30 dakika degil ama 1 saat ders gibi calisarak. Cogu enstruman ogrencisi 1 saat calistim der, halbuki 15 dakika egzersiz belki yapmistir gerisinde kendince sarki calmistir. . Gitar calmayi bir temel almadan, bu yastan sonra kendi kendinize ogrenemezsiniz ama 3-6 aydan sonra kendiniz de devam etseniz olur fakat ogrenciden ogrenciye degisir.

Direkt amfi/ elektro gitarlada baslanabilir ama aldaticak cok unsur var ben her zaman klasikle baslanmasi taraftariyim, egitim olarak da.
imkan varsa Admira-Juanita fln alirdim ben baslangic icin. Imkan yoksa bir muzik aletleri dukkanindaki en kotunun bir ustunu alabilirsiniz.

wallcan

Metal ve rock çalmak isteyen adama klasikle başla diyenlerin kafasında gitar parçalayasım geliyor.

Ders konusunda temeli oturtmak için zaman sıkıntısı yoksa yüz yüze ders almanızı öneririm, zaman yoksa deniz sayman'in rock akademisini araştırın.

Elektro gitar biraz pahalı bir zevk, misal Metallica çalmak istiyorsunuz, ekipmanınız iyi değilse ne kadar iyi çalarsanız çalın istediğiniz o tonu elde edemeyeceksiniz. Gitarı değiştir, amfiyi değiştir, efekt prosesor al derken cepten 1500euro çıkıyor orta seviye için.

kimlanbu

X olursa Y yaparım insanlığın en büyük bug'larından biridir maalesef.

Tamam klasik gitar ile başlamak tatsız ama elektro gitar alınca da carıl carıl drive gitar (bkz: drive guitar) çalamayacaksınız onu susturması vs apayrı bi dert. Clean ton da doğru bir amfi çözümü seçmezseniz daha da canınızı sıkabilir.

Yani elektrik gitar aldım ve inanılmaz motive oldum gibi bişey söz konusu olmayabilir. (olabilir de belki bilmiyorum ilk elektrik gitarımı lise 2 de almıştım inanılmaz kutsal bişeydi o zaman benim için)

Parmak acıma mevzusu ise ilk etapta biraz acıyacak. Kondisyon geliştirmek gibi düşünün her gün acıya macıya çalınca (tabii su toplayınca falan bırakınız) parmak uçlarınız nasırlaşacak ve o tel baskısı rahatsız etmeyecek.

Günde 30 dakika mevzusu belli olmaz yeterli olabilir olmayabilir. Her gün istisnasız 30 dakika mantıklı bir şekilde gitar çalışarak 3 4 ay sonra eşe dosta dinletecek seviyede basit parçalar çalmaya başlayabilirsiniz ama o garanti. Millet yalnızca haftada bir ders aldığı gün çalarak öğreniyor :D

Elektrik gitar deyince de tek bir teknik yok aslında. Çok tasvip edilmeyen klasik gitarla başlamanın önceden en azından basit akorları öğrenmek gibi bi artısı var elektrik gitarda da perde tel ezberleyerek bişeyler çalmaktansa önce akorlar ve scale'lere en azından göz atmanızı tavsiye ederim. Eğitmen online ders veren asıl işi elektrik gitar eğitmenliği olan bir arkadaşım var iletişim sağlayabilirim.

Ekipman da yaşadığınız şehirde büyük ihtimalle bi zuhal, dore vardır

En aşağı sx ya da squier bullet biraz daha bütçe var derseniz ibanez azes serisi başlangıç için mükemmel ötesidir (başlangıçtan öte bi alettir) schecter yine bütçe içinde model denk gelirse iyidir hoştur. Bu arada çalacağınız (çalmayı planladığınız) tarz da önemli high gain tonlar isterken single manyetik gitar alırsanız kesmeyebilir, ya da tam tersi single/twang bi ton hastasıysanız humbucker çok etli gelebilir. İşin daha kötüsü bu dükkanlardaki insanların en büyük temennisi size bi gitar saplayıp hemen dükkandan yollamak (her şehirdeki mağazalarda çok çok fazla çalışan arkadaşım var) o yüzden insaflısına denk gelip biraz meramınızı anlatabilmeniz şans işi.

Fasülye ve faydaları da amfi meselesi gitar demek amfi demek aslında. Başlarken yapılacak en mantıklı şey boss katana ya da blackstar (ya da böyle bilindik bir markanın) practise amp dedikleri minnak 10watt'lık dijital amfilerinden almak. Her an yanınızda olabilecek düğmesine bastığınız gibi düzgün ses çıkaracak aletler.

Blackstar ID:core v3 serisinden bişey mesela amfi modellemesiyle (diğer amfileri taklit ediyor) efektleriyle mutlu eder sizi. Analog amfi pek tavsiye etmem efektler bu işin oyuncağı başlarken neşe verir (daha sonra basit amfi üzerindekiler kesmeyebilir başka konu)

hedep
1

mobil görünümden çık