Hiç beklemediğim bir şekilde kan tahlilimde AST yüksek çıktı arkadaşlar. 7-42 arası olması gerekirken 80 çıktı. Geçen sene 22 imiş. ALT ve GGT normal değerlerde bu arada.

Spor hayatımda son 10 yıldır hep var ama son 2 aydır çok ağır spor yapıyorum. Şöyle ki haftada ortalama 4 gün, günde 3 saat. Fitness - boks karışık aynı antrenman içinde. Kan tahlilinden önceki 2 gün de tükenene kadar salondaydım. AST yüksekliğine bunun sebep olabileceği yazılıp çizilmiş, doğru mudur? Başına gelen var mı?

Doktor ilaç kullanıp kullanmadığımı sordu. Son 3-5 yıldır bırakın ilacı, doktora gitmişliğim bile yoktur. Bunca yıldır spor yapıyorum ama sadece son 1 yıldır Weider protein tozu (whey) kullanıyorum (haftada 3-4 defa sadece spor sonraları 1 ölçek). Bunu söyledim sadece doktora, “protein tozundan dolayı olabilir, 1 ay kullanmayın, diyetinize dikkat edin, 1 ay sonra bir daha tahlil yaptırın” dedi.

Ok dedim. Bu arada zaten feci diyet yapıyorum six pack kastığım için. Intermittent fasting olsun, aç karnına spor yapmak olsun, akşam 7’den sonra bir şey yememek olsun zaten son 2 ayda 10 kilo verdim.

Neyse çok uzattım AST yüksekliği durumu yaşayan var mı benim bu yaşadığıma benzer şekilde? Sizce sebep nedir? Birkaç yerde tahlilden önce 3-5 gün spor yapmamak lazım falan yazıyor. Bunu deneyimleyen var mı? İnşallah sebep budur diye temenni ediyorum ve size soruyorum :) teşekkürler.

 

benimde aynı şekilde basit bir grip sonrası ast alt yüksek çıktı doktor 1 ay sonra testleri yenileyip bakalım demişti, ben 1 ayı beklemeden başka doktora gittim baya yüklü tutan böbrekle-karaciğer ilgili ek testler istedi ve ultrason istedi, hepsi temiz gelip 1 ay sonra tekrar gidip testleri tekrarladığımda değerler normale dönmüştü.

doktor fark edilmeyen enfeksiyon sonrası veya az bir alkol tüketimi sonrası bile bu testlerin yüksek çıkabileceğini söylemişti.

gastreontolojiye gittim ek testler ve ast alt yüksekliği için, kafanızda soru kalmaması adına gidin derim.

eja
1

mobil görünümden çık