temel-orta duzey icin bir sey diyemem ama iyi bilmek/konusmak icin rusca bence cok daha zor.
artikel olayinin daha karmasik oldugunu zaten biliyorsundur, fiil cekimi desen 30 kusur farkli tipi var, vurgusu padeji derken bazen cok iyi bildigin kelimenin nasil yazildigini unutuyorsun filan.
ha ogrenilmez mi, degil. almancada c1'e gelecek azim ve istege sahip biri ruscada da benzer seviyeyi bulur ama biraz daha uzun surebilir ve ogrendigin kismi unutmak daha kolay.
- rusça daha zor. rusça bilmiyorum ama almanca biliyorum. sonradan öğrendim. rusça öğrenen bir arkadaşım vardı, dışarıdan gördüğümü söyleyeyim. almanca bir dünyaysa rusça bir evrendir. bitmiyor, her gün daha da genişliyor.
- almancayla ingilizcenin alakası yok. mümkünse almanca öğrenirken ingilizce şalterini komple kapat çünkü engel oluyor.
- sormadın ama amme hizmeti yapmak istiyorum, Goethe kursuna gitmek gibi bir hata yapma, boşa para tuzağı.
valla neye gore karsilastiracagiz bilmiyorum. ingilizceyi yabanci dil saymazsak en cok vakit gecirdigim yabanci dil rusca. universitede ders olarak aldim, kendim calistim, birkac kez ukrayna, rusya'ya gittim. lisedeyken de almanca ogretmislerdi. ilgim bilgim bu kadar.
bence almanca yapisi ingilizceye benziyor. avantaji bu. dezavantaji almanca guzel dizi, film, muzik bulmanin zor olmasi. almanlarin kabizligi. adamlardan zaten cok konuskan degil gidip almanya'da yasasan hepsi ingilizce biliyor.
ruscaya maruz kalmasi daha kolay. gidip gormesi daha kolay, ucuz. gittigin zaman rusca konusmak zorunda kaliyorsun.
yani zorlugune bakarak cok fark oldugunu dusunmuyorum. ogrenip ne yapilacak o yonden dusunulse daha saglikli sanki.
İnşaat işine gönderdiğim okuma yazma bilmeyen elemanlar iki senede dili çözüyorlar
En güzeli bir sene git yaşa orada ne kaybedersin