Merhaba ,

Eş devletten yurtdışı araştırma burs kazandığı için ayrılmak icab etti.b2 de çocuk var.

İlk başlarda sözel olarak hallederiz demelerine güvenip yerime adam isteyip işleri 3-5 ayda tertemiz devrettim. Uzun uzun konuşmalar sonunda kıdem vb veremeyeceklerini belirttiler. Ben de artık mahkemeye verebilirim dedim,ver diyorlar.
İcerdeki İznini kullandirip çıkış yaparsın diyorlar.
Anayasa aile bütünlüğüne aykiri değil mi bu?
Sonradan dava edecek şekilde istifa dilekçesi için bu detayı yazmalımiyım yoksa genel bir"gördüğüm lüzum üzerine" diye mi yazmalı?

Birkaç ay evvel haftasonu ise gelin diye maillieri var.
4 sene evvel bir vergi usulsüzlüklerine alet etmişlerdi ama bunu tehtid unsuru yapıp dillendirmedim.
Bunları söylemeden "işveren ahlâk vb ayrikiiri sebebiyle" diyip dilekçe versem hop bı dk bı dinleyelim derler mi? İ zaman ds mahkemede söylerim desem tamam al çıkış derler mi?

 

1. sağlık sebebiyle fesih halinde,
2. alacakların ödenmemesi nedeniyle fesih halinde,
3. işverenin işçi aleyhine suç işlemesi halinde,
4. askerlik hizmeti halinde kıdem,
5. iş koşullarında esaslı değişiklik nedeniyle,
6. kadın işçinin evliliği halinde,
7. sendika yöneticiliği halinde,
8. işçinin ölümü halinde,
9. parça başı çalışmada işçiye az iş verilmesi halinde,
10. işçinin emekliliği halinde,
a. 08.09.1999 öncesi sigorta başlangıcı, 15 yıl çalışma süresi, 3600 prim/gün sayısı, en az 1 yıldır aynı işyerinde çalışma süresi,

b. 09.091999-30.04.2008 arası sigorta başlangıcı, 25 yıl çalışma süresi, 4500 prim/gün sayısı, en az 1 yıldır aynı işyerinde çalışma süresi,

c. 01.05.2008 sonrası sigorta başlangıcı, 25 yıl çalışma süresi, 5400 prim/gün sayısı, en az 1 yıldır aynı işyerinde çalışma süresi,

halinde işçi kıdem tazminatı almaya hak kazanır.

yasal olarak, bunlar dışında kıdam tazminatı alma hakkınız bulunmuyor. "işveren ahlâk vb ayrikiiri sebebiyle" gibi bir neden size kıdem tazminatı hakkı vermez. hukukçu değilim.

altinci nesil caylak

Hukukçu değilim. Fakat,

Eğer fazla mesain yatmadıysa, haklı sebeple fesihin olabiliyor.
Bu durumda kıdem alıyorsun.
Haftasonu işe gel dedilerse ve gittiysen muhtemelen fazla mesain yatmamıştır. Bu durumda bir şansın olabilir. Üzerinden de aylar geçmiş üstelik.
Bence işvereni uyandırıp mesaini ödemesini sağlamadan direkt bir avukata gidip, bunu söylemen. Çünkü işverene "mesaimi yatırmamışsınız" dersen gider yatırırlar ve kıdem gibi büyük bir meblağ yerine küçük bir mesai ücreti vermeyi tercih edebilirler. Avukata bu konsept ile bir danış.

Avukat yasal bir sıkıntı görmez ve onaylarsa, muhtemelen çıkışını noterden ihtar çekerek yapmanı söyler. Bu da haklı fesih yoludur.

Bu yolu didiklemeni tavsiye ederim

nejdet c

siz istifa yazmayın onlar çıkarsın madem. sonra işe iade davası açarsınız.

princess eugenie

@princess eugenie
Memnunuz, çıkmanı istemeyiz diyorlar. Onlar çıkarsa zaten haklı sebep ile sonradan dava edebilirim.

@necdet son dönemde sadece bir cumartesi günü birkaç saat geldim onun maili var, haftasonu tatil Pazar diye geçer mi bilmem.geçmişte çok kez pazar vb geldim çok mail aramam lazım bunun için.

Şirket milyar cirosu olan bı yer ve bunu kasıtlı olarak diğerleri de "bakın tazminat vermiyoruz" diye duysunlar diye gözdağı için yapıyorlar sanırım

cakmayazar

Eğitim sebebiyle işten ayrılacağımı 10 yıllık işverenime (banka) 2 ay öncesinden yasal süre içerisinde söyledim. Tazminat aklımda yoktu, yakacaktım. Sonra 2 ay dolunca bana dediler ki eleman bulamıyoruz 1 ay daha bizi idare et sana ayrılırken kıdemini de verelim. Ben de tamam dedim, 1 ay daha çalıştım. Ama ayrılırken kıdemimi vermediler, ben alırsam sonra herkes istermiş. Ama dedim siz dedinzi diye ben 1 ay daha kaldım, işte öyle denmiş ama olmuyormuş vs.

Sonuç burada yazan arkadaşın belirttiği gibi avukat tavsiyesi ile mesailerde attığım mailler, hafta sonu gerçekleştirilen toplantılar vs. evrakı işten çıkmadan toparladım ve işten ayrıldığım gibi de mahkemeye verdim. Dosya arabulucuya gidiyor ilk etapta, arabulucuda anlaştık 10 yıllık kıdem tazminatım + faizi ile anlaştık şikayetimi geri çektim, ibraname imzaladım.

Özetle, bir avukattan destek alın, ona göre işten çıkmadan gerekli evrakı toparlayın. Avukat zaten olmayacak bir durumsa neden olmayacağını da size açıklar.

koskoca kirpi

Koskoca kirpi +1

Is disinda, mesai disinda size yaptirdiklari her seyi bir bir not edin isten ayrilmadan once, bunlarla alakali mahkemeye gidexeginizi vs bildirin. Onlar da arastirsin, size kidem tazminatinizi vermenin onlar acisindan en kolay ve mantikli cozum oldugunu kendileri de bulur zaten.
Eger bulamazlarsa o zaman avukata gidersiniz.

zimbirik

Kıdem tazminatını hak etmiyorsunuz kendiniz işten ayrılmayı istediğiniz için. Nokta. Bi yerlerden çıktığına inanan biriyim ve hakkınız olmayan bir para alırsanız -ki dava durumunda her türlü mahkeme işçiden yana oluyor- alırsınız. Artık sizden mi çıkar çocuğunuzdan mı malınız mülkünüzden mi sağlığınızdan mı…

naksidil

@naksidi
Adamlar gerçek enflasyon altında verince onlardan çıkmıyor,aksine büyüdükçe büyüyor. Şirket hakkı olmayacak şekilde seni akşam sabah tatilde işe zorlamışsa sen de hakkını zorlucaksin.
Türkiye'nin %80 i haksız kazancla birilerinin hakkına hukukuna girerek torpille malı götürüyor. İnşallah haklı olursun ve En başta rte'den çıkar.

cakmayazar
1

mobil görünümden çık