bildiğim kadarıyla. neden bu önlenemiyor. göremediğimiz büyük bir kesim de haklı mı buluyor polise verilen yetkileri.




 

amerikada halkın silahlanma hakkını kaldırmaya kalkarlarsa büyük olay çıkar. Halk silahsız olmadan polisin yetkilerini kısıtlamak da çok zor.

Videoların çoğunda hatta benim izlediğim hepsinde karşıdaki kişi polisi dinlemiyor, elinde bıçak-tabanca vs. bişey var ve bırakmıyor. Ama bişey olmasa bile "olma ihtimali" polisi sert davranmaya itiyor galiba orası kötü bence de. Ama polisin bu hali bile bir kesimi korkutamıyor hala suç işlemeye devam ediyorlar, polis yumuşasa ne olur düşün.

nhk ni youkosu

bugünkü kaynar su olayı ve geçmişten 2 örnek: Daniel Shaver, philando castile binlerce ortak görüş keyfi vuruldukları yönünde.

geveze yazar

amerika'da boyle gerizekali bir durum var maalesef. silah serbestligi bunun sebebi.

isteyen gidip walmart'tan silah alabiliyor. yani dusun migros'tan silah alabiliyorsun. kontrolu vs yok cogu eyalette. herkeste silah oldugu icin siddetli suc orani yukseliyor. sonra 2 sey oluyor.

1- polis acimasizlasiyor, cunku karsi tarafta silah olma ihtimali var ve cooperate etmiyorsa oldur gibi bir mantik olusuyor.
2- silah savunucularinin salakca bir argumani var. diyorlar ki biz silahlari kendimizi korumak icin aliyoruz. kimden koruyorsun, baska silahi olanlardan. o zaman avrupa gibi silahi kisitlarsan boyle bir duruma gerek kalmayacak? boyle sacma bir loop olusuyor.

antikadimag

İki ülkenin de polisini görmüş biri olarak abd polisi Türk polisinden iyidir diyebilirim. O vurma vakalarında muhakakak karşı tarafın bir hatası oluyor.

Türkiye'de polis sıradan bir eylemde sertken bir suçludan yumruk yiyebilir. Gücü yettiğine göre davranıyor başka bir deyişle.

50 kuruş için adam doğramıyorlar bu arada. Sokakta dilenen ayda 1000-1500 USD yapar

Gelelim silah konusuna... Silahlanma serbest olduğu için insanlar birbirinin üstüne yürümüyor. Fiziksel saldırı ABD'de nadirdir. Karşı taraf ne olacağını bilemiyor çünkü. Diyelim adama yumruk attı. Çeker vurur.. Bu yüzden insanlar birbirinden çekiniyor. Öyle Türkiye'deki gibi arabadan inip adam dövmeye kalkmak yok. İyi mi bence iyi

ferenc

"neden onlenmiyor"

cunku magdurlar buyuk oranda siyahi ve fakir. guclu konumda savunani yok. beyaz suphelilerle siyahi/hispanik suphelilerin gordugu muamele arasinda daglar kadar fark var ve bu da isyanlarin sebepleri arasinda. bir de tabii cok bariz bir sekilde silahsiz oldugu belli olan suphelilerin catir catir vurulmasi var.

bizde zamaninda nasil askeriye laik kesimin ikonu olduysa amerika siyasetinde de polis sagcilarin goz bebegi. polislik hem vasifsiz elemenlara cok yuksek maas kaynagi hem de asiri korunur. rasgele adam vurma, cinsel taciz, magdurun malini parasini gasp gibi durumlarda polis memurlarinin ceza aldigi, isten kovuldugu falan binde birdir. o yuzden de cok ses getirir.

turkiye'de oraya dogru gidiyor bence, bu ayri konu.

hot potato

Amerika'da silah edinmek serbest. Bunun kökeni amerikan bağımsızlık savaşına kadar gidiyor. ABD yasalarındaki birçok ilginç maddenin arkasında bir yaşanmışlık var. Kaba bir özet olarak ingiltere silah kullanma izni vermediği için bağımsızlık savaşından sonra halkın silahlanabilme özgürlüğü bir kırmızı çizgiye dönüşüyor.

Silahlanma ABD'nin kuruluş felsefesiyle, vatandaşlarının özgürlük bilinciyle iç içe geçmiş derin bir şey.

Ancak herkesin sakız alır gibi silah alabildiği bir yerde kolluk kuvvetleri de aynı oranda temkinli davranmak, aldıkları eğitimlerde böyle bir ortama uygun prosedürleri öğrenmek durumunda.

ABD'nin kendi iç dinamikleriyle dünyanın geri kalanınınkiler çok farklı bu anlamda. Ancak ne yazık ki biz ABD'den politika ithal etmeyi çok sevdiğimizden yanlış şekilde arkaplanını bilmeden, sadece oradaki insanların popüler olarak kullandığı argümanları getirip kendi iç dinamiklerimize entegre etmeye çalışıyoruz.

Oradaki polis şiddeti konusuyla, Avrupa ve bizi de kapsayan coğrafyadaki polis şiddeti konusu hem oluşum bazında hem de sorunun çözümü bazında çok farklı dinamiklere sahip.

Bizdeki polis şiddeti polislerin bir kısmının "buranın ağası da paşası da benim" kafasına girmesinden kaynaklı. Bunun çözümü çok kolay ve daha rahat uygulanabilir. Yönetmelikler, eğitimler, denetlemeler yoluyla bu karakterdeki personelin kendine çeki düzen vermesi sağlanabilir. ABD'de durum bu kadar basit değil. Çözümü çok daha güç.

akhenaten

Siyah-beyaz mevzusu bir klişe. Siyahların birçok ayrıcalığı var liberal eyaletlerde. Bunlar yine de yararlanamıyorlar.

ferenc

mağdurlar büyük oranda siyahi demişsiniz ama yutup yorumları var twetler var binlerce bütünü de siyahi olamaz. herkesin düşüncesi cinayet olduğu yönünde.

geveze yazar

@ferenc, yani dövmesinler vursunlar, öyle mi? tövbeee

geveze yazar

Siyahların suç oranı beyazların çok üstünde. polis tabi ki siyahlara ön yargılı davranacak.
Yapacak birşey yok.
* Yapılan bir araştırmada zencilerin polislerin de zencilere karşı ön yargılı olduğu ortaya çıkmış.

parka

Keske turk poliside amerikan polisi gibi olsa

Zetnikov

New York'ta hala polis çoğu olaya gitmek istemiyormuş. Floyd olayından sonra.(Kardeşlerimle konuştum biri 28 yıldır orada ve işi gereği tüm eyaletlere gidiyor)

Seçim öncesi iç karışıklık çıkarma tehdidi de olabilirmiş. Trump'ı istemeyenler iyice gözlerini karartmışlar. Önceki seçimde Trump'ı bir çeşit darbeyle indirmişler aslında seçimi kazanmış.

Bir de bazı eyaletlerin polisleri içinde de aynı bazı siyahiler ve beyazlar gibi nedensiz insan öldürecek tipler varmış.

hebanon

Onlarca yüzlerce yılda oluşan şeyler bir anda ortadan kaldırılamıyor çünkü çoğu zaman o kurumlar bile ortada bir sorun olduğundan haberdar değiller. Bu çarpıklıklar hem kurum kültürüne hem de o kurumdaki insanlara o kadar derin bir şekilde nüfuz etmiş oluyor ki görünüşte her şey normal, kitabına uygunmuş gibi gözüküyor.

salihdt
1

mobil görünümden çık