Bodrum katı olan evler depreme daha dayanıklı söyleminin aslı astarı var mıdır varsa nasıl ve ne düzeyde bir olumlu etki söz konusudur.Konum çanakkale endişelerim depreşti.




 

Evet özellikle maraş depreminden sonra bazı mühendislerinin bunu koruyucu bir tedbir olabileceği ile ilgili söylemleri oldu. Ama bu olursa asla yıkılmaz gibi değil elbet.

elastigirl

ölmüş dedem 50lerde ankarada müteahhitlik yapmış. 99 depremi olduğunda yerlere kapanıp ağlamıştı "yaptığım evlerin temeli yoktu, yıkılırsa beni de içeri alacaklar" diye. insanların ölmesi mühim değil de 80 yaşında içeri girmek sıkıntı evet. bodrum ne ki, temeli olmayan evler yapılmış bu memlekette.

onun dışında 99 demişken, sakaryada üstünden kiremit düşmeden yan yatarak devrilen evler oldu. bodrumları vardı, bina sağlamdı ama toprağın yumuşaklığı göz önünde bulundurulmamıştı (bkz: zemin etüdü) yani özetle çok fazla parametre var sağlamlık söz konusu olduğunda. eski yeni de fark etmiyor, maraşta iki yıllık evler tuz buz oldu. şansa yaşayıp gidiyoruz işte.

titanyum22

Mühendis değilim ancak depremle ilgilen ünlü bir mühendis var japonyada özellikle bu konuda araştırma yapmış.5 ila 10 kat arası olan dairelerin depremde en riskli daireler olduğunu söylüyor. Yani 4 katlı ve 10 kattan sonrası depremin etkisinden daha az etkileniyormuş. Hertz vb. Bir şeyler anlattı. Bir de yapışık apartmanların depremde riskli olduğunu söylüyordu.

www.instagram.com

mikahakkinen

teknik olarak asagiya indikce daha saglam toprak/kaya ya ulasma olasiligin daha yuksek.
dolayisiyla binayi daha duzgun bir zemine oturtmus oluyorsun.
o yuzden istisnalar olsa da deprem acisindan binanin temeli ne kadar derin o kadar iyi diyebiliriz.

cooperr

Teşekkür ederim.

elastigirl

teşekkür mahiyetinde cevaplarımıza tik de atsanız keşke :)

titanyum22
1

mobil görünümden çık