sosyal bilimler mezunu birinin kamuda çalışmaktan başka yapabileceği hiçbir iş yok. dünyanın neresine gidersen git bu böyle.
bu tip bölümler easy money olarak görüldü ve patladı.
Bir meslek seçecekken kaç kişinin ne yapabildiğine bakmak lazım. Kağıt üzerinde herkes avukat, herkes psikolog, herkes herşey olabilir. İnsanlar duymak ve inanmak istediklerine de inanabilir (!)
Benim en yakın arkadaşım, (aynı zamanda bölüm ikincisi oldu); endüstri ve örgüt psikolojisi alanında yüksek lisans yaptı ve o alana yöneldi. Şu anda ik departmaninda işe alım uzmanı olarak çalışıyor.
Sınıfımızda 7-8 kişinin yöneldiği alan ik oldu.
Başka bir arkadaşım da sosyal psikoloji yüksek lisansı yaptı; reklam ajansında çalışıyor. Yaptığı iş reklamlarda yaratıcılık, etki vs üzerine sanırım.
Özellikle yeni nesil start-up şirketler insan kaynaklarında psikolog çalıştırmayı seviyorlar.
Bunun dışında kamu personeli olarak atananlar var. Hastane, adliye, çocuk mahkemeleri vs gibi geniş bir skala o alan.
Tabi noropsikoloji gibi çok güzel bir alan var ama Türkiye'de çok sınırlı iş alanı. Benim şu anda yaşadığım ülkede bayağı laboratuvarlar var her hastanede. Türkiye'de bu gelişme 20 yılı bulacaktır sanırım.
Kendinizi bu alanda geliştirirseniz user researcher tarzı pozisyonlara yönelebilirsiniz, lisansta araştırma yöntemleri derslerine ilgi duyduysanız eğer. STK'larda araştırmacı olarak çalışabilirsiniz. Yüksek lisans bölümünden ziyade kendinizi yüksek lisansta nasıl geliştirdiğiniz önemli. Örneğin çocuklarla ilgili bir alanda deneyim kazanırsanız eğitim kurumlarında çalışabilirsiniz, istatistik derslerine ağırlık verirseniz veri ile ilgili iş pozisyonlarına başvurabilirsiniz.
Ferenc'in dediği doğru değil. Türkiye'de EdTech, oyun firmalarında araştırmacı ve kullanıcı araştırmaları alanlarında çalışan psikoloji mezunu arkadaşlarım var. Reklam ajanslarında, STK'larda çalışan arkadaşlarım var, İK'da çalışan var vesaire.