Merhabalar, mide fitigi ve yemek borusu tamiri ameliyati gecirmis ya da süreci bilenlerden ameliyat sonrasi sürecle ilgili bilgi ariyorum.
Konustugumuz doktorlarin bazilari hemen ameliyat önerirken, bazilari dikkat edin iyi düsünün diyor.
Aslinda asil sorum ameliyat sonrasi hayat. Olan birileri varsa belki sorularimi cevaplayabilir:
- Dikkatli olunmasi gereken sürec belli bir zaman mi, 6 ay-1 sene neyse iyilesene kadar. Yoksa hayatin boyunca artik kisitli bir yeme düzenin mi olacak?
- Bir daha alkol ya da gazli yiyecek icecek icilemeyecek/yenemeyecek mi?
- Yutkunma zorlugu kaliyor mu?
- Pisman misiniz oldugunuza?

Cok tesekkürler

 

Merhaba, öncelikle çok geçmiş olsun.
Ben değil ama 7-8 yıl evvel babam kapalı ameliyat yöntemi ile mide fıtığı ameliyatı oldu. Süreci ondan duyduklarım ve gördüklerim ile aktarabilirim ama bizzat deneyimler kadar işinize yarar mı bilemem.

Mide ameliyatları zaten bir süre dikkat ve perhiz gerektiren bir ameliyat o yüzden elbette dikkat gerektirecek ama süresi kişisel özelliklerle (kilo, yaş, beraberindeki sağlık hikayeleri) değişir diye düşünüyorum.

Mesela babam çok da dikkat eden birisi değildir ve yeme düzeni tek öğünde fazla yüklenerek oluyor. Bu ameliyattan sonra bir süre dikkat etti ama ameliyat sonrası zaten doktorun da dediği gibi et gibi sindirmesi zor ürünlerde ilk yıllarda zorlandı. Pirinç gibi taneli ve midede şişen yiyecekler ise hala sorun yapıyor. Biraz fazla yerse yemek borusuna geri geliyormuş ve çoğu kez lavaboya gidip çıkarıyor.
Bunun hep böyle olacağını düşünmemiştik ama kalıcı olarak bu tarz yiyecekler sorun oluyor. Artık pilavı o rahat yesin diye lapa yapıyoruz, evde köfteler artık hep sulu köfte şeklinde mesela. Bu yüzden hayatı boyunca değişen bir yeme düzeni söz konusu diyebiliriz.

Eğer dikkat edilmezse tekrarlama ihtimali de olan bir hastalıkmış fakat babam gibi minimal dikkatte bile şu ana kadar tekrar durumu olmadı.

Pişman mı babam? değil, çünkü olmasaydı kalp krizi gibi bir atak geliyordu suratı bembeyaz oluyor nefes alamıyordu o şekilde yaşaması mümkün değildi mecburen oldu. Ameliyat dışında seçenek olsaydı onu değerlendirirdik tabii ki.

Alkollü gazlı içecek kısmına bir şey diyemiyorum babam ikisini de çok sık tüketmiyor ama mesela ayda yılda bir kadeh viski içiyor bir problem olmuyor.
Yutkunma zorluğu olmadı.
Tabi bizimkinde yemek borusuna dair bir işlem yoktu ikisi bir arada olunca farklı seyreden bir süreç olabilir.

Benim aklıma gelenler bunlar. Tekrardan geçmiş olsun

Kediyi üzdün
1

mobil görünümden çık