Sanirim bu omega 3 ve d vitamini alinca %100 ise yaramiyor?

Omega hapi aldiktan sonra bi insanin o hafta balik mi yemesi gerek ayrica

Yada d vitamini alan birisi gunese mi biraz cikmali

İnternette boyle seyler dolaniyor aydinlatabilir misiniz

 

Bunu en iyi bir doktordan öğrenebilirsiniz. Burada bir doktor varsa o en doğrusunu anlatır.

Benim bildiğim, d vitamini almadan önce kan değerinizi ölçtürmeniz, yeterli ise birkaç ay boyunca ayda bir tahlil verip vitamin inişte mi düşüşte mi stabil mi görmeniz gerekir. Ona göre uygun bir takviye alabilirsiniz. Ama güneş görmeden olmaz.

Güneş, temiz hava, bol su, sağlıklı ve yeterli ece uykusu, hareketlilik çok önemli. Alkol, fazla şeker, yapay şeker (glikoz fruktoz şurubu gibi), ağır yağlı ve fazla unlu/nişastalı gıdalardan fakir bir yeme anlayışı çok önemli. Stresi yönetebilmek çok önemli, magnezyum meselesi.

Vücuda yardım etmek gerekiyor, ormana yanan izmarit bırakmamak gibi. Biz vücuda yardım etmediğimizde onunla savaşmış oluyoruz, çünkü o kodlandığı gibi yaşayacak, ona zıt giden biz oluyoruz. Bizim yapmamız gereken, eksik mineralleri olabildiğince doğal, olamıyorsa da en uygun şekilde üretilmiş yapay şekilde alırken yine onun ihtiyaçlarına uygun davranmak. Biz ona destek olunca o bizi mutlu eder.

muhayyer divan

Yüzde yüz ise yaramiyor derken ne anlamda?

Balığın içine sadece omega 3 yok, daha başka besinler de var. Aynı "eti protein shake ile değiştirmek" gibi, içinde olan bir şey var ama her şey yok. Bu noktada kişinin haftalık diyetinde balık olması önemli. Ama balık yemezsen aldığın omega 3 supplement çöp oldu diye bir şey yok.

D vitamini konusunda ise besin olmadığı için böyle bir veri yok. Eldeki araştırmalar vitamin d'yi supplement ya da güneşten almanın etkisi Aynı diyor.

Ama kesinlikle supplement işe yaramasi için güneşe çıkılmalı gibi bir mantık da yok.

Benim fikrimi soracak olursan "everything in moderation" mantığına sahip olduğumdan orta yolu bulurum; hem balik ye hem güneşe çık hem supplement al (eğer vitamin d eksikliğin varsa tabi).

Özet;
Hayır supplement çalışması için ana kaynak da lazım diye bir mantık yok.
Balık bir Besin olduğu için içinde sadece omega 3 olan hap yerini dolduramaz.
Vitamin d eksikliği olan birinde vitamin d kullanması yeterli. Güneşe illa cikmasa da olur.

logisticsmanager

omega 3 konusunu epa-dha miktarına göre değerlendirmek lazım zira adı omega3 olan ama işlevsiz ya da düşük işlevli çok ürün var. efa s1200 iyilerden mesela.

D vitamini olarak da tavsiye edilen ortak kanı günlük 5000 ünite olacak şekilde 1 veya 2 aylık kürler uygulamak ve en az 1 ay ara vermek yönünde.

ağızdan alınan D vitamini için güneşe çıkmak gerekmiyor. omega3 alınca faydalı olması için de balık yemek gerekmez. ama balığın içinde birçok başka faydalı madde vardır vucudun bunlara ihtiyacı olur (mesela iyot) o ayrı bir konu.

en doğrusu geniş kapsamlı bir test yaptırmak ve bu konuda uzman bir hekimden görüş almak olur.

orpheus
1

mobil görünümden çık