Ben kendim. Şanssızım ve çoğunlukla insanın ayağını kaydırmak isteyenler oluyor.
beni de yazın:) bu hayatta hiçbir şeye şans ile erişmedim. defalarca düştüm, kalktım, yine denedim. hayat sorunları alt etmekti. ben daha 20li yaşlarımın başındayken anneme alzheimer teşhisi kondu, annemi bu yıl kaybettim. annemin hastalığı tüm planlarımı değiştirdi. eve mümkün olduğunca yakın bir yerde işe başladım. şu an üniversitemdeki tek mobbingsever kürsüde çalışıyorum ve kürsüye en son dahil olan kişi benim. angaryadan bıktım, hayattan tat alamıyorum artık. bu ay herkes tatile çıkınca ben de tatile çıkmış sayıldım. kendimi sudan çıkmış balık gibi hissediyorum. istifa edeceğim sanırım. mobbingi kanıtlama imkanım olsa mahkemeye giderim ama bizim kürsü temiz çalışıyor, yazılı delil yok ve tanık bulmam mümkün değil, ne kadar çalışkan olsanız da hastalık piyangosunu, insan faktörünü kontrol edemiyorsunuz. yaşadıklarınız önce günlük yaşamınızı sonra kişiliğinizi etkiliyor. istediğiniz kadar güçlü olun sizi öldürmeyen şey yıpratır. ben daha 30 olmadan bunu öğrendim.
Basari denilen seyin iki önemli unsuru vardir:
Dogru zamanda dogru yerde olmak.
Yani bir insan 30undan sonra çok çabalasa dahi bu 20 yasinda çok çabalayan biriyle ayni sonucu vermez.
Görmedim. Yeterince calismamistir. Yanlış işi yapmistir. Basarmak biseyler ya da birileri sayesinde olmaz zaten. Biseylere ve birilerine ragmen olur.
Çalışkan bir insan her zaman potansiyelinin sınırlarına ulaşır.
Çalışkan olmayan, sadece akıllı biri potansiyelinin ortalarına anca ulaşıyor.
Çalışkanlık dediğim ama kendini vererek, gereken her şeyi yaparak çalışmak. Ben böyle olup da potansiyelinin altında kalan insan görmedim.
Eğer çalışkan olduğu halde kendini başarısız gören varsa bence çalışkan olmasaydı oralarada gelemeyecekti emin olabilir.
Herkesin potansiyeli de farklı.
Kariyer de 20 adımlık bir yolculuksa şans sana 3 4 adımda anca yarım eder. Şans da zaten, doğru zamanda doğru zamanda bulunmak demektir ve strateji ile alakalıdır. Sadece şans diye bir şey yoktur. Akıllı ve kafa yoran insan kendini “şanslı” diye tanımlayacakları noktaya kendi getirir zaten doğru stratejilerle.
Çok gördüm. Yanlış çalışan ya da zekası yetmeyen.
Tıp fakültesini kazanmak için 10 sene boyunca üniversite sınavına hazırlanan ama 10 senenin sonunda yine kazanamayınca pes edip başka bir bölüm okuyan birini biliyorum.
Yanlış savaştadır. Pes etmek hayat kurtarır bazen de.
Ben de varım.
Çalışıp başaramayan milyonlarca insan var, peki neden durum böyleyken başaran bir iki kişiyi başardı diye gösteriyoruz, survivorship bias / hayatta kalma yanılgısı diye aratabilirsin
Çok gördüm. Ama azmedip başaramayan hiç görmedim.
@numlock
Hocam kişisel alma ama survivorship bias tam da bu, azmedip başaran 100 kişiden 1 kişi görünür olduğu için örnek olarak onu görüyorsunuz, azmedip başaramayan 99 kişi ise silinip gidiyor haliyle haber değeri görünürlüğü olmuyor, o yüzden görmüyorsunuz
Gormedim. Şansı yaver gitmeyen gördüm
çalışkanlık okul başarısı ise çok var öyle. ama bir işte çalışıp para kazanamayan görmedim. 90 ların elitist memur çocukları hep patladı mesela.
aynada görüyorum her gün.
sebep: mental accounting yapamamak.
@grimavi yok onları da görüyorum. Ama onlardan daha çok azmeden biri var demek ki sonuçta.