Ardı ardına fabrika açacakları haberleri basına düşüyor. Üstelik burda fabrika açınca Çin'den ithal edecekleri modellere de ek gümrük vergisi ödemeyecekler. Üstelik sadece binek araç değil ticari araç ve kamyonet, kamyon da getirecekler.

Bu durum Ford Otosan, Tofaş, Karsan, Hyundai, Toyota, Isuzu gibi yerli firmaları bitirmez mi? Hükümet buna nasıl onay veriyor?


 

yatırım alıyorsun. hükümet sübvanse edecektir hatta.

rekabet kuruluna takılmadığın sürece üretebilirsin.

istihdam, ek kollar, vergi yaratacak. devlet buna hayır demez.

baldan kaymak

yerli firmalar zaten çoğunluğu yurtdığına satıyor.
ford Otosan, Tofaş, Karsan, Hyundai, Toyota, Isuzu bunlara dokunmaz o yüzden.
çinlileri de yatırım olarak çekmek istiyorlar ama geleceklerini sanmam, o kadar yatırımı polonyaya yapıp avrupa pazarının içinden geçebilecekken türkiye gibi ne olduğu, ne yapacağı belli olmayan bir ülkeye yatırım yapmak aptallık olur.
ortada bir gaz alma durumu var gibi.

rhan

bitirsin ne olcak, zaten çoğu teşviklerle vb. ihracat yapan katma değer üretmeyen şirketler. atılım yapmıyorlar hiçbiri. asıl togg'u bitirebilir, ama rekabet iyidir. rekabet ile silkinip kendine gelebilirler.

türkiye pazarı bir otomotiv fabrikası için yeterli değil, potansiyeline asla ulaşamıyor. dolayısıyla çivi çakanı desteklemek lazım. ama ponzileri değil.

kveldulv

çinlilerin bundan haberi var mı?

digits

@digits Var gibi gözüküyor :)

www.capital.com.tr

chicha_v2

Çin vergi kararı Türkiye'nin kararı değil tepelerden geldi karar. Çin ağzıyla kuş tutsa yine bahane bulunur. Bu sefer resmi gazetede % 40 yerli parça, araç çalışırken ceddin deden çalsın. Durunca İzmir marşı.

İnsalar daha hala algilayamiyorlar. Japon kore ve Avrupa ve ABD firmaları Çin'in piyasayı ele geçirmesine müsade etmezler. Konunun bizle alakası yok.

Fritz-X

@Fritz-X

Arkadaşlar gelişmeler gözünüzden kaçmış sizin. 4 Çinli firma birden Tr de fabrika kurmak için anlaştı, Dün Rte ile poz verdiler ve bu anlaşmaya istinaden anında %40 gümrük vergisi kalktı. Nereye izin vermiyolar aha oldu bitti işte.

adriana lima poposu yaglayicisi

devlet her şekilde karlı;
1. her şekilde vergisini hem kurumlardan hem vatandaştan alıyor.
2. istediği elektrikli araç piyasası dönüşümünü yaratıyor.
3. rekabet baskısıyla araç fiyatlarını belli bir düzeyde müdahale etmeden tutmayı başarıyor.

şirket de karlı:
1. ucuz ve tecrübeli işçilik, halihazırda otomotivde belli bir "knowledge" var.
2. gümrük birliği anlaşması vasıtasıyla ab'ye sıkıntısız ihraç olanağı var ve 85 milyonluk bir pazar var.
3. devletin teşvikleri var.
4. arkada çin devletinin desteği var, muhtemelen kredi kanalları da "icbc" yoluyla açılır.
5. 1 milyar dolar bana bir araç fabrikası kurmak için fazla "ufak" bir meblağ gibi geldi, buna ne dahil, ne değil bilmiyoruz. bence, fabrika bir montaj fabrikası olacak; sanmam ki üretim büyük oranda burada olsun; çin'de halihazırda çok ucuza imal edilmiş parçalar burada montajlanacak. eminim buna. o yüzde %40 vergisinin tekrar kalkmasının en önemli amacı bence bu olacak.

fakaat; kocaman bir fakat; zaten bağımsız karar alma mercileri sakatlanmış bir ülkeyi bu kadar uluslararası firmaların oyun sahası yapmak riskli bir şey, egemenlik açısından. hele hele antidemokratik bir ülkeninkini açmak daha sıkıntı. 90'ların sonunda, mercedes otobüslerinde yangın çıkmıştı, insanlar yanarak öldü bu ülkede. (bkz: 24 ekim 1997 karapınar trafik kazası) suçlu bulundu firma, tazminat falan derken; olay fabrikayı kapatırsak ekonomiz durur'a gelmişti. 2024 yılında ne türkiye eskisi kadar egemen ne şirketler eskisi kadar güçsüz. her şirket bir devlet.

üstelik dediğiniz gibi, halihazırda üretimi olan firmalar çinli firmanın karşısında rekabet avantajını yitirme riskiyle karşı karşıya. e devlet, işler buraya gelirse, o halde diğer firmalara da "ödün" verecek. gitti demokrasi.

hülasa, bazen olayları karmaşıklaştırmamak lazım. bu yatırımın uzun dönemde faydalı olacağına dair şüphelerim var.

not: iktisatspor.

anlatamıyorum
1

mobil görünümden çık