ömrümün bi kaç senesi hariç, kendimi bildim bileli spor ayakkabı giydim. ayaklarıma dair ciddi bi sıkıntık olmadı asla.

ancak spor ayakkabı dışında bir ayakkabı giyince ortopedik tabanlık'lı olsa bile, ayaklarım rahat olmuyor. bir kaç saat sonra ağrımaya başlıyor.

bu yaz sandalet ile dolaşıyorum dışarıda. kaliteli, bilinen bir marka. ancak ayaklarım bir süre sonra ağrımaya başlıyor. haftasonu bi kaç saat yürüdüm, gezdim. en sonunda sadece ayaklarım değil, belim ağrımaya başladı.

kısaca, yumuşak tabanı olmayan her türlü terlik/ayakkabı ayaklarımın ve hatta belimin ağrımasına sebep oluyor.

bu bir problem midir, ya da yaşlılıkta belirgin olacak bir durumun işaretçisi midir? yoksa "sandaletle 7-8 km yürürsen ağrır tabi, normal" denilecek bir şey mi.

 

Uzmanlar hafif topuklu giyilmesini öneriyor. Tamamen düz ya da babet tarzı ayakkabıların uzun süre giyilmesi sakıncalıymış. O yüzden bazen hafif topuklu bazen spor ayakkabı giyebilirsiniz rahat edebilirsiniz. Sorun hala devam ediyorsa tabii ki doktora sorabilirsiniz.

gezentikcanlı

Sandaletin yorması normal.
Alışkın olmadığın için diğer ayakkabılarda rahat edemiyor olman da normal.
Ama ağrı deyince iş değişiyor. Bacaklarda ağrı deyince benim aklıma kısmi düztabanlık, tarak çökmesi falan geliyor. Bel ağrısı deyince de postür bozukluğu.

Yaşam kaliteni bozan bir şey yoksa yola devam. Ama rahatsızsan, postür bozukluğu varsa reformer pilatesle olayı çözersin. Ayaklar için ise bir ortopediste görünmende fayda var.
Ayakkabıları çok çabuk mu eskitiyorsun hep bir tarafa mı yamulup eskiyorlar soruları da geldi aklıma.

Mirket

başka bir sebepten ortopediste göründüğümde doktor "biraz düztabanlık var ama ciddi bir şey değil, tedaviye gerek yok" demişti 3 sene kadar önce.

ondan şüphelendim, ayaklarımı ıslatıp yere iz çıkardığımda "düz taban görsellerine" hiç benzemiyor, sağlıklı ayak gibi görünüyorlar.

ayakkabılarım yıllarca dayanır, içe de basmam. dışarıdan görünüm olarak da yamuk, parantez bi durum yok.

bir sorun varsa çok başlangıç muhtemelen, uygun zamanda doktor göreyim.

biseysorcaktim

Öncelikle biz ne söylesek boş, bir ortopedi uzmanına görünmekte fayda var.
Spor ayakkabıya çok alışınca ne giyseniz ayağınız -bir süre- yadırgayacak, rahat etmeyecek. Bu bence normal. Yazlıkta bir süre terlikle dolaşmaya alışıyorum, akabinde ofiste stiletto ölüm gibi geliyor.
Bu arada sandalet Birkenstock ise normal, enteresan bir biçimde o mantarımsı taban ayağı mahvediyor.

SiyamkedisiZorro

Benim ayaklarım taban çökmeli. Bazı doktorlar taban çökmesi yoktur düztabanlıktır o derler, bilmiyorum hafif ya da orta seviyede bir düztabanlık da olabilir, havada karada suda biraz uzun yürüsem biraz fazla ayakta kalsam her türlü ağrıyor. Çocukluktan beri çeşit çeşit tabanlıklar ve çeşit çeşit ortopedik tabanlı ayakkabılar terlikler çare olmadı. Hep ağrıyorlar.

Hatta 3 yaz önce anneme "çok yoruldum diyorsam bil ki ayaklarım çok ağrımıştır" dedikten sonra fark ettim böyle bir gerçeğimin olduğunu.

Onun için olabildiğince spor ayakkabı giyerim, normal günlük ayakkabılar beni paklamaz. Fakat ara ara da klasik hatta abiye ayakkabı giymem gerektiği için en topuksuzundan en yumuşağından bile alsam evet çok rahatsız eder. Sürekli spor ayakkabı giyen ve evde de yumuşak yabanlı terlik giyen bir insan için de normaldir bu.

Fakat ben içe de basarım, düztaban görüntüsü de olur ayağımla iz bırakınca. Sizde bunlar olmadığı halde ayakların ağrıması bana şunları düşündürdü:

1. Yakın zamanda (mesela pandemiden beri) kilo aldınız mı, ayrıca duruş bozukluğunuz var mı. Bunlar etkiler.

2. Magnezyum eksikliği çekiyor olabilirsiniz, ara ara kas krampları yaşıyorsanız, sebepsiz uykusuzluk oluyorsa, migrenimsi ağrılar oluyorsa veya migren varsa... magnezyum omega 3 ve d vitamini çok önemli.

3. Psikolojik ağrılar olabilir. İç dünyanızda itiraz ettiğiniz ama yapmak/olmak/gidip gelmek zorunda olduğunuz şeylere beyniniz bedeniniz üzerinden itiraz ediyor olabilir. Hatta topuk dikeni de böyledir.

Ortopediste gidip, benlik bişey yok derse fizik tedaviciye gidip bu yaşadığınız ayakkabı sıkıntısını ağrıları anlatın. Sorularınızı yöneltin. Elle tutulur bir sebep sonuç ilişkisi cevabı alamazsanız mutlaka psikoloğa gidin derim.

muhayyer divan

4. Şeker hastalığına yakın mısınız, o da ayakları rahatsız eder. Nöropati diye bir etkisi var diyabetin, şimdi aklıma geldi.

5. Belki nasırınız vardır, yeni oluşmuştur, bazen insan fark etmez, ona da bir bakın.

muhayyer divan

Ben daha basit birsey soyliyecegim eger ayaklarim agrirsa inatla bi kac hafta oyle giymeye devam edersem ayaklarim adapte olup agri geciyor bende

Zetnikov
1

mobil görünümden çık