fotoğraf çekmekle alakalı pek bilgim yok. öğrenmeyi amaçlıyorum. bu makinayla çekilmiş fotoğraflar gördüm ve hoşuma gitti ama hangi lensi secmeliyim bilemedim. şehir ve insanfotoğrafları çekmek istiyorum ama belki manzara çekmek de hoşuma gider.

www.fujifilmshop.com


 

benim ilk prof makinam fujifilm x-pro1 idi. 35mm f1.4 lens ile kullanıyordum.

çok güzeldi hala özlüyorum ama çözünürlüğü düşük ve yavaş bir makineydi yılı itibari ile. şurada en aşağıya inerseniz onunla çektiğim fotoğraflar var: www.flickr.com

şuan x-t1 kullanıyorum. gözüm x-t4 te. belki bir ara geçerim.

35mm f1.4 sabit lensi özlüyorum. Tek sıkıntısı biraz yavaş netliyordu. Sonradan onun f2.0 ını çıkardılar o daha hızlı. Şu an elimde 23mm f2 ve 18-135mm zoom lens var.

Size tavsiyem bir tane sabit lens mutlaka olsun. 23mm veya 35mm. Onun haricinde başlangıç için 18-55mm veya 18-135mm bir zoom lens de olsun.

Bu arada bunları bence temiz ise 2.el almanız daha cüzdan dostu olur.

Sabit lenslerin avantajı, daha net fotoğraflar ve daha düşük ışıkta aydınlık fotoğraflar çekebilmenizi sağlıyor. Dezavantajı: zoom olmaması.

Zoom lenslerin avantajı, yerinizden kıpırdamadan nesneye yakınlaşıp uzaklaşabiliyorsunuz. Dezavantajı: yine net tabi ama prime yani sabit odaklı lensler kadar değil. Düşük ışıkta fotoğraflar biraz karanlık çıkabiliyor.

Lenslerin yanındaki f değerinin anlamı: ne kadar düşük ise, lensin içindeki dairesel bıçaklar o kadar çok açılabilir demek. Yani daha fazla ışık alabilir demek.

Işık yok ise iso ile elektriksel olarak fotoğrafı aydınlatabilirsiniz fakat isonun da dezavantajı, yükselttikçe fotoğrafta gren oluşuyor.

ananiyimioguz

öncelikle fotoğraf ekipmanı sıfır alınmaz, özellikle de hobist iseniz. sıfırı 30K olan kamerayı sadece birkaç yüz fotoğraf çektikten sonra sırf hevesi geçtiği için 20K’ya satmak zorunda kalanlar var. zaten artık taksit devri de bitti, nakit para varsa güvenilir birinden ikinci el alınır. ben de fuji sistemindeyim, x-pro2, 35mm 1.4 ve 16mm 2.8 lenslerim var, hepsini ikinci el aldım.

bir yanılgı da şu, fotoğrafı makina değil göz çeker yani iyi bir gözünüz yoksa leica da alsanız çoğu fotoğrafınız vasat olur. eğer cep telefonuyla çektiklerinizi siz ve çevrenizdekiler beğeniyorsa makina almayı düşünün. gözünüz de iyiyse fotoğrafı yine makina çekmez, lens çeker. Yani attığınız linkteki 30-40K’lık makinalar yerine ikinci el giriş seviye makina da alabilirsiniz, asıl sermayeyi lense yatırmanız hayrınıza olur. şehir ve insan fotoğrafları için benim önerim Fuji 23mm F2 lens olur. Buna uygun, tercihen üzerinde iso, enstantane tekerleği de olan ve mümkünse vizörlü herhangi bir fuji makina işinizi görecektir.

phoarbix
1

mobil görünümden çık