Diyelim ki bir firma var. Bu firma sektörü içerisinde hiç daha önce yapmadığı projeler için bir ekip kuruyor. Ekibin ekspertiz alanı bu yeni kurulan departmanın işleri. Firmanın 1 ana patronu var departmanın bağlı olacağı iştirakin 4 patronu var ve iş kurulurken maaş + yapılan işlerden yüzde 10-10 iki kişiye prim teklif ediyor. Buraya kadar her şey normal.
Ekonomik kriz, sektör krizi derken iştirak patronlarının asıl iş kolu sıçmaya başlıyor. Ama yeni açılan departman her ay üstüne koyarak gidiyor. Tek sıkıntı ekibin kendi getirdiği işler total kazancın %30unu oluştururken iştirak patronlarının kendi müşterilerinin yeni departmana uygun işleri %70ini oluşturuyor. Gel zaman git zaman, iştirak patronları sürekli laf sokmaya başlıyor. Çalışanları huzursuz ediyor. Ancak gelirde yukarı ivmeli yükseliş var ve iş kimden gelirse gelsin bu departman olmada o para kazanılmayacaktı. Çünkü iştirak o departmanın uzman olduğu alanda hiç çalışmamış ve bilmiyor. En son yapılan toplantıda iş, şu kadar işten gelen para bizim müşterilerden biz bundan huzursuzuz siz şirkete katma değer sağlamıyorsunuza geliyor. Sonuçta müşteriler onların olsa da ortada operasyonel bir katma değer var. Departman kurulmasa o para da olmayacaktı. Her hafta bu muhabbet sürüyor, iş geliştirme hususunda aksiyonlar alınsa, yeni müşteriler de bağlanda, ziyaretler de planlansa sürekli laf sokuluyor. En son büyük patronlu toplantıda, büyük patron iştirak patronlarını kastedip, benim sizin kazancınızda gözüm yok minvalinde bir laf ediyor. Bu arada büyük patron bi sik yapmadan %50 alıyor kardan çünkü sermaye ortağı. Küçük patronlar da kalan karı aralarında bölüşüyor tabi çalışanların %10’ları çıktıktan sonra. Bu ortamda nasıl bir sulh yoluna gidilmeli, motivasyonu bozmadan nasıl çalışılmalı ve nasıl davranılmalı?

Bu arada rakamlar henüz küçükken bu paylaşım göze batmıyordu ama primler üç hanelere gelince , ya siz de çok pay alıyorsunuza döndü olay.

 

Sizin kazancinizda gozleri var. Rakamlar yukselince bu durum batmaya baslamis, yani kopruyu gecene kadar ayiya dayi demisler simdi sizi yildirmaya calisiyorlar. Bahane olarak da musteri portfoyunun onlardan daha cok gelmesini kullaniyorlar, bu sadece bir bahane.
Bu isin tavizsiz bir sulh yolunu goremiyorum, onlara batacak her halukarda. Payinizi dusurursunuz %5'e mesela, memnun olurlar, ama rakamlar yukselir o da batar, sonu yok yani. Siz dinamikleri daha iyi bilirsiniz ama eger mumkunse bu isi bir cikis paketiyle birakmayi teklif edebilirsiniz, atiyorum yarim milyon gibi bir rakama.

mbond

kardeşim işler sazan sarmalı olmuş yapacak bir şey yok. kendinizi koruyacaksınız. gerekirse büyük patrona sorunu acacaksınız.

sizofren06
1

mobil görünümden çık