Bir miktar doldum ve konuşalım istiyorum, gönül işlerine açacağım o yüzden soruyu.

Twitter'da veya Instagram'da gayet normal bir yorum yapıyorsun, altında onlarca kişi sana "espri" olarak küfrediyor. Bilimsel bir konuda bir çıkarım hakkında bir şeyler soruyorsun, "yanlış anlamışsın amk eziği, senin beynini s*" yazıyorlar. Düzgün bir şey paylaşıyorsun, kadınsan altına 45 kişi (erkek) kahve emojisiyle "women" yazıyor falan. Tam tersi de oluyor tabii ki.

Ekşi'de bir müzisyen, sunucu, televizyon programı, gazeteci vb. hakkında küfürsüz hakaretsiz kendi yorumunu yazdığında bile üç beş küfürlü mesajla yeşilleniyorsun. Biri onun taptığı müzisyenin son şarkısını son derece yapıcı bir şekilde eleştirdim diye önce bana küfürlü mesaj atmış ve sonra da nick altıma ezik, boş çar falan yazmıştı mesela. Çar diyen birinden fazla bir akılcı beklentim yok zaten, o da ayrı konu.

Çok takipçili yabancı hesapların yorumlarına bakıyorum, insanlar saygılı bir şekilde tartışıyor veya birlikte gülebiliyorlar ya.

Biz niye böyle olduk? Halkın niteliğindeki düşüş bol yankılı mı yansıyor internetteki davranışlara? İnternetteki kimliksizlik insanların ortak yaşamdaki mecburi sınırlarını rahatlıkla yok etmesine mi sebep oluyor?

 

Genel olarak entellektüel insan sayısı inanılmaz düşüktü ve şu an internetin yaygınlaşması ile de bu gözler önüne serildi.dahası artık çalışmak, okumak gereksiz aptal aktiviteler olarak görülüyor ve kolay para hayali kuruyor herkes. Kitap okumayan, merak etmeyen ve kendini geliştirmeyen büyük bir kitle var çünkü bunları gereksiz görüyor. Bunun tek sebebi neslin yaşına ya da karakterine bağlı değil son 10-15 yılda eğitim kalitesi inanılmaz geriledi çok bir beklentiye girme. Düzgün bir çevre edin ve mümkün olduğunca kendi florana yakın kişilerle takıl bu ülkede mutlu olmanın başka yolu yok maalesef.

titanic kemancısı

Bu bizde değil dünyada.
Bu sosyal medyanin getirdiği bir hiyarlik var. Hani bir tweet vardi, hiç dayak yememis, o temkinlilik yok diye. Genel sorun bu.

Misal hate comments falan var Instagram'da. Sisman birine yürüyen diyabet yaziyorlar, tipsiz birine exorcism diyorlar vs.

Kimliksizlik + dayak yememek yapıyor bunu.

logisticsmanager

Bazı insanların iletişim kurma şekli bu ne yazık ki. Burada da var bunlardan. Keşke, yeni düzenlemeler yapılsa duyuruya. İstemediğimiz kişileri bloklasak, mesela diğer sosyal medyalarimizda bunu yapabiliyoruz. Burada da olsa keşke, herkes diyor toplasan 30 kişiyiz engelle tek tek diye. Fakat bu tiplerin tek hesabı yok. Bir de bu kişi sana mesaj atacak ki engelleyebilesin. Gerek yok, herkesin bize istediği gibi ulaşamaması lazım. Mesaj alımına kapatabilme özelliği sözlükte var, diğer mecralarda da var burada da olsun. Herkesin profili olacak baktın yoğun saçmalama halinde bu kişi engelle butonuna basacaksın mis.

rock n roll

avam yükselişte.

dönüp dolaşıp konu yine ekonomiye geliyor.
insanlar parasızlık (ve benzeri kısıtlı imkanlar) yüzünden zamanın çoğunluğunu sosyal medyada geçiriyor. bu yaşam biçimi haline geliyor. başka işi gücü güzel bi hayatı olsa bile sosyal medyaya kayıyor. mutlu bi hayatı olsa bile (ki büyük çoğunluğumuzun yok ülkece) yine de olumsuz duygularla, nefretle doluyor. çünkü internet koca bi sirk.

hal böyle olunca insanlar bilhassa iki şeye yöneliyor. nefret ve kıskançlık dolu eleştiri.

kimliksizleşme en büyük faktörlerden biri. adam kendini "hayko cepkin fanı" olmakla inşa etmiş mesela. hayko cepkin'in son şarkısı iyi değil desen, kendine hakaret sayıyor bunu.

yukarıda saydığım insan profilinden ayrı yere koyuyorum kendimi (ekonomik ve sosyal olarak olarak nispeten rahat bi konumdayım) bazen kendimi gözlemliyorum ve söylenen şeyleri ben de ofansif olarak alıyorum. bi çeşit toplumsal virüs belki de.

Halkın niteliğindeki düşüş bol yankılı mı yansıyor internetteki davranışlara. bence çok doğru bi ifade bu. insanlar birbirini çok dert ediyor, birbiri hakkında çok konuşuyor. mind your own business kavramı bizde pek oturmamış.

bu bizde değil tüm dünyada böyle kısmına kısmen katılıyorum.
herkes kirleniyordu birinciliğe bize verdiler meselesine benziyor biraz. redditte yabancı sub'larda uzun uzun güzel yanıtlar okurken türkçe içeriklerde sanki herkes 13 yaşında.

biseysorcaktim

Yükselen narsizm dalgası bana göre. Herkesin doğrusu en doğru, herkesin lafı bir hikmet. Avamlik hep vardı, bu yeni bir şey.

sekizdokuzon

Bazen Reddit'te India sub'ına giriyorum. Paragraflarca medeni tartışmalar dönüyor bizde çoğu kişinin fikirsel olarak itip kaktığı Hindistan, Pakistan ve Nepalliler tarafından. Çok modern biz Türklerse birbirini dürtüp kaçıyor gibi, en normal fikrin altında ergenlere özgü cümle ve küfürler gırla. Şaşırtıcı değil aslında, ülkedeki artan kalitesizlik ve varoşa eğilim kendini internette de gösteriyor.

moonie

Toksik bir toplumuz. Eğitim, ekonomik seviye vb. farketmiyor, genel özelliğimiz toksik olmak.

kumandanim

90 sonrası nesil (-2,+2) çok basit olaylarda bile nedensellik bağı kuramıyor, düşünemiyor, popüler 5-6 kalıp cümleyle hayatını sürdürüyor

Z kuşağına sallıyormuş gibi olacak ama asıl lafım z kuşağı bir başka geliyor, iş yaşamı tersine dönecek diye çocukları gazlayıp, genç görünmeye çalışan yetişkinlere, gençlere imkan verilmedi ki farklı sonuç olsun, harcanacakları belliydi, sırada alfa kuşağı var

grimavi

yazdıklarınız doğru, insanlar kalitesiz, cehalet revaçta...

ama.. bu şekilde saldırı almanız kadın olduğunuz için olabilir.

bende 10.000 üzeri entry var.
çok nadiren sataşma mesaji geliyor. onlar da siyasi entryler üzerinden.
sanat sepet bir sürü entryim var. sanatçılar şarkılar hakkında bir sürü. ama henüz sataşan olmadı.

size saldırıyor ki cevap alabilsin.
bi de normalde yanina yaklasamaz böyle tipler ama sosyal medyada sana bulaşıp aşağılayabilir ve bununla kendini tatmin edebilir. bundan zevk alanlar var. reelde yemez ama.

tabudeviren

biseysorcaktim +1

Ayrıca bkz.Idiocracy

hasmetizm 2046

ekşide çaylaklara mesaj alımım kapalı. yazarlar başlık altlarından korktugu için öyle abuk subuk mesaj atmıyorlar.
atan olursa çözümü basit. engelle geç. twitterda da engellerim abuk subuk yanıt verenleri.

abelardo
1

mobil görünümden çık