...




 

Zorunda mı?

sonhakan

aracı alırken evet. aracı aldıktan sonra hayır. (engelli aracı alalı 1 ay oldu)

yazar yazmaz yazan yazar

Engelli kişi %90 ve üstündeyse ve aracı kullanacaklar arasında siz de varsanız engelli bireyle aynı yerde bulundurmanıza gerek yok.

cemallamec

2023ten sonra yasa değişti.

%90 ve üzeri engelli bireyin artık sadece 1.derece yakınları araç almaya başvurabilir.

O 1. derece yakının da aynı şehirde ikamet etmesi gerekir.

Önceden 3. dereceden yakına kadar herkes kullanabiliyordu, o yüzden yabancılar bile başkasının üstünden araç alıp kullandılar, polisler de takmıyordu.

Fakat artık babaannem hasta, babam ona bakıyor, kendisi onun vasisi zaten. Araç almaya başvururken vergi dairesine bir evrak gönderiyor araç bayisi. Oraya aracı kullanacak kişileri yazıyorsunuz. Benim adımı yazsaydık red geliyordu. Amcamın adını yazsaydık yine red geliyordu çünkü başka bir şehirde.

Artık aracı kullanan kişiler ruhsata işleniyor. Başka birine daha kullandırtmak istiyorsanız şoför olarak alıp maaş bağlamanız gerekiyor.

Başka bir şehirde hasta olmadan veya aracı kullanacak kişilerin dışında birilerinin araçla dolaşması yasak. Fakat polis buna takar mı takmaz mı şans işi. Büyük ihtimalle halen çok takmıyorlar. Ama bakanın bir emrine bakar sıkı tutun tedbirleri diye.

Öte yandan diyelim ki polisler hiç takmıyorlar. Bir kaza durumunda kasko masrafları karşılamıyor. Ayrıca yine bir kaza durumunda aracı kullanan kişi farklıysa, bu tespit edileceği için araç bağlanıp yediemin otoparkına çekiliyor ve çıkarmak için ceza ödeyip sadece aracı kullanabilicek kişi gelip çıkarabiliyor.

Şu kısmı tam hatırlamıyorum; ilk seferde miydi yoksa 2. miydi 3. müydü emin değilim ama aracın başkasının kullandığı tespit edildikten sonra devlet sizde ödenmemiş ötv yi alabiliyormuş. Onu vermezseniz aracı çıkaramıyormuşsunuz. Bu durum kesin ama kaçıncı yakalanmadaydı onu hatırlamıyorum.

Yani yasaları ve kuralları sıkılaştırdılar.

Öte yandan aracı aldıktan sonra satamama sınırını 5 yıldan 10 yıla,
Hasta vefat ettikden sonra miras yolu ile aracın devri esnasında da ödenmemiş ötv nin ödenmesi şartını getirecekleri söyleniyor.

ananiyimioguz
1

mobil görünümden çık