aşağıdaki bir bahşiş sorusu üzerine düşündüm de ben çok ekstra bir hizmet almadığım müddetçe bahşiş vermiyorum ve vermek gerektiğini de düşünmüyorum. normal bir şekilde işini yapan ya da tamamlayan birisine bahşiş vermek manasız geliyor.
sizce cimri, düşüncesiz ya da bencil miyim? sizler nasıl bakıyorsunuz bu olaya?
Tesisatçıyla 2 bin liraya anlaşırsın, bahşiş vermezsin.
Mobilya için montaja maaşlı elemanları gelir, iyi iş yaparlar, bahşiş verilir.
Sucu taşımayı kendisi yapıyordur, bahşiş verilmez.
Sucunun çalışanına bahşiş verilebilir.
Sitenin elektrikçisi evde bir şey yapar, bahşiş verilmelidir.
Genel olarak meslek erbabına ücretini verirsin, onlara bağlı maaşlı çalışana bahşiş verirsin.
Klimanın elektriği için esnaf kendisi gelip hat çekerse anlaştığın parayı verirsin, bahşiş vermezsin. Kendimi tekrar ediyorum :) böyle işte.
ABD'deki gibi bahşiş terörü Türkiye'de birkaç sektör dışında yok. Bunun dışında bir de gaspçı esnaf var. Fişe, fikir sormadan bahşiş dayıyorlar. Bunlar dışında self-servis olmayan kafe ve barlarda biraz bahşiş bırakıyorum. Zaten barlarda genelde o bahşiş hak ediliyor. Onun dışında ikramı, güler yüzü, güzel hizmeti olmayan yere ya da işe 1 kuruş bahşiş vermem.
Eski Türkiye'de garsonlara sürekli olarak bahşiş verirdim. Artık vermiyorum.
Klimayı takmaya gelen adama hiçbir Türkiye'de para vermezdim. Adam işini yapıyor neden para vereyim. Bana da dediğiniz gibi anlamsız geliyor.
Normalin ustunde bir hizmet alirsam bahsis veriyorum.
Yada mesela adam cok saygili ve extra bisi istedim normalde yaomayacagi yardimci oldu o zaman falan
Bahşiş vermekten yanayım. Bir yerde yemek yedim diyelim garson tabağı kafama fırlatırcasına masaya koymuyorsa mutlaka bahşiş veririm. Market eve sipariş getiriyor mesela, getiren kişiye bahşiş veriyorum. İnsanların maaşları yetersiz ve çok çalışıyorlar, bu bahşiş destek babında benim için. Böyle diyorum ama abartılı bahşiş vermiyorum tabi öyle bir gücüm de yok zaten. Bir de iş yerlerinde tip box oluyor o kutuya bahşişi koyuyorsun gün sonunda çalışanlar o kutudan çıkan parayı bölüşüyor. Bazı patronlar bunu söylemeye utanıyorum ama aslında onların utanması lazım oradan pay alıyorlar. Tip box üzerinde patronun hakkı yoktur sadece çalışanların hakkı vardır. Sen oranın sahibisin zaten o çalışan orada aldığı çok az para ve inanılmaz uzun çalışma saatlerini sana para kazandırmak için geçiriyor bir de tip box a göz dikme. Buradan bunu da söylemek istedim. O yüzden tip box a para koymayı aslında istemiyorum.
Kendi adıma ülkemizde işini düzgün, özenli ve güleryüzlü insanların az olmasından şikayet ediyorum. Ülkenin ekonomik koşulları da malum. Bu nedenle işini bahsettiğim şekilde yapanlara bahşiş veriyorum. Genel olarak iyinin ezildiği, kötünün, basitin yüceltildiği bir kültürümüz var. Ben iyiyi ödüllendirme taraftarıyım çünkü sistem genelde ödüllendirmiyor.
ben hiç bahşiş vermezdim eşimden önce, eşimden sonra bahşiş vermeye alıştım ki kendisi ortamlarda cimriliğiyle ün salmıştır.
ortalama bir yerse ortalama bir şey bırakırım bozuklukları.
kötü bir yerse servis vs vermem
iyi bir yerse daha fazla veririm bahşiş.
kimden ne hizmet aldığımdan bağımsız olarak, eğer normalin dışında bir hizmet alıyorsam bahşiş veririm. ancak standart, rutin bir hizmet alıyorsam zaten hesabını ödemişimdir. neyin bahşişi?
Kimseye bahşiş vermiyorum.
İstisnalar olmakla birlikte , işletmeler ekstrem karlar yazıyor, üstüne vergi kaçırıyorlar.
Bir damacana su olmuş 120 lira bi de üstüne bahşiş mi vereceğim? İşvereni versin.