selam

ben bir sözelciyim. matematiğim öteden beri kötüdür. ancak matematik içimde ukde kaldı. ben bir şeyleri onun ne anlama geldiğini, ne işe yaradığını, gerçek hayatla bağlantısını, en azından ne zaman neden nasıl ortaya çıktığını anlamadan öğrenemiyorum. bilgiler havada kalıyor. matematikte hep bu şekilde anlamsızlıklar hissetmiştim. lise 1'den itibaren böylece matematikten uzaklaştım.

şimdi en azından lise matematiğini öğrenip anlayacak seviyeye gelmek istiyorum. bunu biraz daha sözel arkaplanıyla anlatacak, ileride nerede kullanılacağını 2-3 cümleyle bile söyleyerek heyecan ve merak uyandıracak birinin anlatımıyla öğrenmek istiyorum. matematiği böyle anlatan kimse var mı tavsiye edebileceğiniz?

 

Hayatın gerçeklerine dayandırarak öğrenmek lazım bazı şeyleri. Örneklerden birisi sadece.
Sayfada aşağı doğru, pi sayısı hikayesine bakın:

eksiseyler.com

Benim de sayılsalım iyi değil maalesef. Daha denklemlerde takıldığım an mesleki olarak başka şeylere yönelmeliydim aslında

diyecevaplandı

ben buders kanalını öneririm. zaten konuya başlarken şurada karşınıza çıkar diye ilk girişi yapıyor.

örneğin eğim konusunu anlatacak analitik geometride. eğim nedir dediğinde dikeyde aldığın mesafenin yatayda aldığın mesafeye oranıdır,

veya türev nedir ne anlama gelmekte (değişim)
daha da diferansiyel denklem nedir neyi buldurur, (başlangıç koşulu)
integral nedir alanı nasıl gözünde canlandırman gerekiyor. bir vazonun hacmi, alanı.

tolgan

"Neden var" diye düşündüğünüz örnek bir matematik konusu söyleyebilir misiniz? Çünkü lise 1'de çok kompleks konular yok. Hangi konuda böyle düşündüğünüzü merak ettim.

sevilen progressive türkücü

Ben söyleyeyim, e tabanında logaritma, hayali sayılar.

Mehmettheslim

hayatımın %85’ini o da abartmamak için matematiğe borçluyum. finansçıyım. dünyada bilimden daha çok inandığım tek şey olabilir.

baldan kaymak

Matematikte şöyle bir şey, daha doğrusu ben öyle öğrendim. Mantıktan önce aritmetik öğreniyorsun. İşlem becerisini geliştiriyorsun, kavramlara aşina oluyorsun. Sonra işin derinine inebiliyorsun. Önce türev alma kurallarını öğrenip sonra türevin neden ortaya çıktığını, hangi ihtiyaca karşılık geldiğini anlıyorsun. Tabii en doğru yol bu olmayabilir. Aritmetiğe, analize bayılıyorum ben ama üniversitede matematik okurken o soyut dersler çok zorlamıştı beni. Bizdeki eğitim sistemi bizleri matematiğin pratik tarafına alışacak kadar yetiştiriyor, hatta üniversitede bile doğru düzgün matematik felsefesi, tarihi dersleri görmüyorsun. O yüzden bir matematik öğretmeni olarak sana "Önce aritmetik öğren, gerisi inşallah gelir" demekten başka bir şey diyemiyorum.

Bu dediğim becerileri kazanıp Ali Nesin'in yaptıklarına bakarsan yardımı olur bu arada.

sekizdokuzon

her seyi "bu neden var" diye dolambaclandirmak ogrenme surecinizi epey yavaslatir. matematigin fizigin falan ozelligi, bunlar bir dusunme disiplinidir. halk icin degil bilim icin bilimdir. sonuca degil surece odaklanmak lazim. yani atiyorum turev konseptinin gercek hayatta nelere tekabul ettigini orneklendirmek iyi olabilir ama "neden var ne zaman ortaya cikmis" kismi cok verimli bir arayis degil.

hot potato

matematik bir dildir. neden ingilizce öğreniyorum diye sormuyorsan neden matematik öğreniyorum diye de sormazsın. fiziği anlamak için bu dile ihtiyacın var çünkü evren matematik diline uygun yazılmış. neden calsium ile demir aynı anda içilmezin sebebi kimyada denklem denkleştirme ve tepkime konusunu bilmeli, kimyada çalışabilmek için kimyanın kullandığı dili bilmelisin. bu dilin harfleri sayılar (sesli harfler= tek sayılar gibi düşün)dır. hatta matematik dilinde bağlaçlar olduğunu biliyor musunuz? ve,veya,ise,yada gibi. sembolleri heceler gibi düşünebilirsin.

cümleler var biz onlara önerme deriz. bağlı cümleler var (birleşik önermeler)

bir dilde olması gereken harsey var. 0 dan başlar her yeni bilgiyi tuğla gibi örerek yükseliriz. sonunda geldiğimiz yeri de bir yere bağlarız. türev demek bir hareketlinin an daki değişim hızıdır gibi.

hacirotti

bununla başedemezsin, her bir adımın tarihini öğrenmen gerek, dil gibi, ucu bucağı yok
youtube şenol hocadan öğrenerek başla zamanla oturacak
her adımın niyesini niçinini her şeyiyle kavrama isteğin mükemmelliyetçilik olabilir mi

lambırcek

Sözelciymişsin zaten çok kasmaya gerek yok. Problemlerden başlayın. Sonra devam edip etmemeye karar verirsin.

sevilen progressive türkücü
1

mobil görünümden çık