Benim size sorum, bu özelliği kullanıyor musunuz? Bana mantıklı geldi.Tabii kimse bunların gerçekleşeceğini, vadesini zart zurt birebir tahmin edemez ama veriler ışığında iş bankası'nın önerilerine göre ilerlemek sağlıklı olmaz mı? ve spekülatif kağıtlarda yok olacağına param buradaki tahminler ışığında büyük firmalara yatırım yaparım daha iyi, değil mi?
Görüşlerinizi merak ediyorum. Şimdiden teşekkürler.
Temel ve teknik analiz diye iki tür analiz çeşidi var.
Temel analiz, şirketin yapısını, yatırımlarını, borçlarını, karlılığını fiyatını vs inceleyerek uzun vadede kazançlı bir yatırım olup olmadığına bakar ve AL, TUT, SAT şeklinde 3 öneri verir. Bundan sonra da vay bugün putin konuşmuş, yarın trump geziye çıkıyormuş şeklindeki günlük konularla ilgilenmez. Sen de öneriye göre kağıdı alır, SAT demedikleri sürece satmazsan uzun vadede (bir aksaklık olmazsa) kazanırsın.
Teknik analiz, kısa vadeli traderlar içindir o farklı bir yoldur. 3 vakte kadar paramı üçe katlayacağım diyenler içindir. Bu yola girip parasını üçe beşe katlayan varsa da %90 ı evdeki bulgurdan da olup batar.
Ne uğraşacağım diyorsan Temel Analiz yolu iyidir. Daha da iyisi sana birilerinin tavsiye etmesini beklemek yerine, eğitimini alıp temel analizi kendin yapmak ve o birilerinden de fikir almaktır.
Kurumların birkaç farklı şekilde öneride bulunabiliyor.
1- Araştırma kapsamlarında olan şirketlerle ilgili raporlar yayınlarlar.
Bu direkt ilgili şirketin faaliyetleriyle, varsa yatırımlarıyla ilgili bilgieri içerir. Çoğunlukla mevcut ekonomik şartlardan, sektördeki gelişmelerden ve yakın geleceğe dair beklentilerden şirketin ne yönde etkileneceğine dair fikir yürütüp, bunların ışığında 12 aylık bir hedef fiyat paylaşırlar. Finansal raporlar yayınlandıkça da hedef fiyatlarını güncelleyebiliyorlar gerektiğinde.
2- Model Portföy açıklarlar. İyi kötü tüm kurumların bir model portföyü vardır ve bu portföylere gerekli gördüklerinde değişikliğe giderler. Model portföye dahil şirketlerle alakalı belli bir hedef fiyatları olur çoğunlukla ve portföydeki ağırlığını da belirtirler. Hisse değişimi yaptıklarında bu kararın sebeplerini de özet olarak açıklarlar genelde. Şu sebepten ötürü A hissesini çıkarttık, bu sebepten ötürü B hissesini ekledik gibi.
3-Haftalık takip listesi, günlük teknik öneriler gibi tavsiyeler. Eğer uygulamada gördüğünüzü söylediğiniz tavsiyeler bunlarsa eğer bunlar diğerleri kadar bilgi barındırmaz arkasında. X hissesinin teknik görünümünü beğeniyoruz ve takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz gibi bir şey aslında.
Şahsen ben raporları okumayı, model portföy değişikliklerini takip etmeyi seviyorum ama teknik liste vs. o tarafa hiç bakmıyorum bile. Elbette kurumların tavsiyelerini takip ederek yatırım yapabilirsiniz. Kendi araştırmanızı yapacak bilgiye ya da zamana sahip değilseniz makul bir strateji.