Herkese selamlar.
Şahıs firması kurdum kendime ek iş olsun diye. Trendyol üstünden satış yapıyorum vs. Fakat bazı müşteriler, kurumsal fatura istiyor ve bunlar genelde e-fatura mükellefi olarak görünüyor. Mali müşavirime soruyorum ama afedersiniz ibne diyeceğim kendisine, bir "evet" ya da "hayır" diyecek, bir ton şey söyleyip kafamı karıştırıyor.

Şimdi, ben e-arşiv mükellefi olarak, e-fatura kullanıcısına, gib'in bana sunduğu bu e-arşiv portalı üzerinden dikine fatura kesebilir miyim? Yoksa, bir e-fatura mükellefine fatura kesmem için, ben de mi e-fatura mükellefi olmalıyım?

Özetle, e-arşiv kullanıcısı, e-fatura kullanıcısına, normal vatandaşa kestiği gibi fatura düzenleyebiliyor mu? Soru bu, teşekkür ediyorum şimdiden.

Bu arada fatura düzenlediğim meblağlar genelde 2000 TL altı oluyor.

 

Karşı tarafın değil senin ne olduğun önemli. Evet arşiv fatura düzenleyebiliyorsun.

naksidil

Kesebilirsiniz sorun yok.

mutekebbir

"e-arşiv kullanıcısı, e-fatura kullanıcısına, normal vatandaşa kestiği gibi fatura düzenleyebiliyor mu?"

kısaca cevap: evet düzenleyebiliyor.

uzun uzun da açıklayayım.

"e-arşiv mükellefi" diye bir şey yok. e-fatura mükellefi olanlar var, e-fatura mükellefi olmayanlar var.

e-fatura mükellefi olanlar; e-fatura mükellefi olanlara e-fatura, olmayanlara veya nihai şahıslara e-arşiv düzenliyor. bu zorunlu. zaten e-fatura mükelleflerinin kullandığı entegratörler hataya izin vermiyor. vergi/tc kimlik numarasını girince karşı taraf e-fatıra mükellefi ise e-fatura, değilse e-arşiv düzenleniyor otomatik. sistem hataya izin vermiyor.

e-fatura mükellefi olmayanlar, yani siz, e-fatura mükellefi olana da, olmayan nihai tüketiciye de ister gib portal'dan e-arşiv düzenlersiniz, ister kağıt fatura düzenleme limitinin altında ise (2024 yılı için 6900 lira) matbaada kağıt fatura bastırıp onu düzenlersiniz. hangisini isterseniz. yani e-fatura mükellefi olan karşı tarafa 6900 liranın altında ise eski usul elle, kağıttan fatura bile yazabilirsiniz.

ama bir mali müşavir olarak şu devirde kağıt fatura bastırıp kullanmayı önermem.

kibritsuyu

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim, çok yardımcı oldunuz :)

biz siz onlar bensiz daha mutlular
1

mobil görünümden çık