Geçen birisi "Türk yemekleri berbat ve de sağlıksız değil mi ?" diye soru sormuştu. Bence tam tersi. Dünyanın en iyisi ve en sağlıklısı olduğunu düşünüyorum. Sağlıklı kısmı yöreye göre de değişebilir tabii. Daha çok Akdeniz ve Ege mutfağı gibi düşünebiliriz. Ama Türk mutfağı çok zengin, her şehrin yörenin farklı yemekleri var. Ve bence her yörenin sağlıklı ev yemekleri de var.

Sağlıksız kısmı bence insanda bitiyor. Çoğu kişi öğünleri fazla ve aşırı yiyor. Ekmek abartılıyor. Ekmek kültürümüz de zengin ama abartmamak lazım. Tatlı yeme, hamurişi yeme ve dışarda yeme konusunda da aşırıya kaçıyor insanlar.

İnternette de dünyanın en sağlıklı yemek listelerine bakıyorum. Genelde en başta Yunan mutfağı çıkıyor. Bu da zaten bizim Ege ve Akdeniz mutfağımıza denk. Japonya da ikinci sıralarda oluyor ama bizim gibi zengin değil mutfağı, daha çok deniz ürünleri ve adamlar yeme konusunda daha mütevazi. Asya mutfağında da sağlıksız çok sos var. Domuz eti de pek sağlıklı değil diğer etlere göre.

örnek olarak dünyanın en sağlıklı mutfağı listesi olarak şu iki link'e bakabilirsiniz:
www.healthline.com
edition.cnn.com

kendim de bir çok mutfak denedim bu arada. multikültürel yerlerde yaşadım ve bulundum. yine de en iyisi Türk yemekleri ya.

Siz ne düşünüyorsunuz? Konu hakkında fikirlerinizi belirtebilirsiniz.
Yediğiniz en iyi veya en sağlıklı Türk yemeklerini veya Dünya mutfağından yediğiniz yemeklerden de bahsedebilirsiniz.

 

Bence iyi, çeşitli ve sağlıklı bir mutfağımız var ama en iyi ya da en sağlıklı mıdır bilemiyorum. Biz dışardan en popüler yemeklerini biliyoruz her ülkenin orada yaşamadıkça ya da özel ilgimiz olmadıkça.

Atinadan dün döndüm mesela. Şimdi bizim gezdiğimiz turistik yerlerde klasik bildiğimiz yemekler vardı ama tabii daha görmediğimiz onlarca yemeği vardır. Girit mutfağı farklıdır, kuzey yunanistan mutfağı farklıdır vs

nundu

Türk mutfağı çok güçlü, zengin ve lezzetli kesinlikle ama en sağlıklı mutfağı konusu tartışılır bence geleneksel olarak çok fazla hamur odaklı yemeklerimiz de var. Asyalılarda geleneksel yemeklerinde deniz ürünü çok fazla ve bunu tütsülenmiş olarak yemeleri sağlık açısından biraz sıkıntılı. Onun dışında fermente sosları var çok sağlıklı onlar, sağlıksız olanlar genelde paketleme ürünü noodle gibi pazarlama ürünleri olanlar, bizde de çok var paketli ürünler ya da başka ülkelerde.
Kore de geleneksel yemeklerinde yani evde pişenlerde çok fazla sebze ağırlıklı, ekmek yerine pirinç yiyorlar lapa şeklinde ve yahni şeklinde et tüketiyorlar Kore mutfağının bu anlamda çok sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Ama bazı sosları sıkıntılı gerçekten. Susam yağı, balık sosu ve soya sosu gibi sosları çok tercih etmiyorum ama fermente pirinçten acı sosları var mesela efsane bir şey Gochujang diye.
Kızartma çok fazla, bizde de var aynı şekilde. Uzak doğu mutfakları Amerikan ve Batı mutfaklarına göre çok daha zengin ve sağlıklı bence, ama bizdeki gibi salça, nane, kekik gibi tatlar yoğun değil bizim damak tadımıza göre çok farklı lezzetler.

Domuz etini orada ucuz diye tüketiyorlar, zenginler beef tüketiyor genelde yani sınıfsal tüketim alışkanları çoğu ülkede olduğu gibi orada da mevcut.Meyve çok pahalı mesela hediye sepeti olarak Uzak doğuda meyve filan götüren var(Kore de). Burada da artık meyve 100 tl bandında ama genel olarak ulaşılabilir durumda o bakımdan çok şanslıyız. Fransız mutfağı çok lezzetli pastane işi olsa da çok sağlıksız bence, deli gibi tereyağı ve şeker kombosu içeriyor.

Bizim en büyük avantajımız normal evlerde pişen yemek olarak bakarsak; meyve sebze çeşitliliği, pahalı da olsa zeytinyağmızın olması, beyaz et üretim kalitemizin yüksek olması. Deniz ürünlerinin kaliteli olanları iç pazarlara verilmiyor maalesef ben tüketim alışkanlığı olarak Türk mutfağını o yüzden deniz ürünleriyle eşleştirmem mesela. Genel olarak Türk mutfağının dışında sağlıklı olarak Akdeniz diyetine uygun olan ülkeler ve Uzak Doğu yemeklerini seviyorum ben (çiğ deniz ürünü yemem).

titanic kemancısı

Türk mutfağı dediğimiz küçük bir odada üç beş çeşit değil ki. Hiçbir mutfak değil.

Ağırlıklı olarak yorumluyorsak, sağlıklı değil deriz. Fakat müthiş sağlıklı yemeklerde var.

pavlis

Bir de şunu eklemek istiyorum dışarıda bize satılan yemeklerin çoğu geleneksel Türk mutfağı değil zaten adam palm yağıyla pişiriyor ucuz olsun diye, muhallebiye kıvam tutsun diye milyon tane katlı maddesi katıyor mesela bunlar orijinal değil yani o yüzden restoran yemekleri ve ev tüketim yemekleri açısından çok fark olduğunu düşünüyorum.

titanic kemancısı

Bunu demenizin sebebi türk olmanız. Ben hayatımda yabancı olup türk mutfağı en iyisi en sağlıklısı diyen görmedim. Türk olmayıp Türkiye en güzel ulke, en yasanilasi diyen de görmedim. Burada hep bizdeki türk olmanın eklediği etki var.

Türk mutfağı acayip güzel acayip çeşitli bir mutfak. Sagliksizlik kısmı da yemeğe göre bence çoğu mutfak ile aynı. Yani ege dersek oralar zaten akdeniz mutfağı Türk ile alakası yok. Hayatımda türk mutfağı denilince aklına taze fasulye gelen insan görmedim duymadım.

Konu hakkında ne düşünüyorum; vallaha Fransa'da yaşıyorum. Kuzeyinde güneyinde doğusunda batisinda aynı yemeği bırak aynı peyniri aynı şarküteriyi bile bulamıyorsun. O kadar çeşitli. Ama bunu yasamayan bilmez, cesitsiz der.

Kısacası herkese kendi ülke mutfağı böyle geliyor.

Sağlıklı kısmı nedir bilmiyorum. En sağlıklı yemek taze sebzeye beyaz protein falan katmak. Bu da tatsiz yani. En iyi yemek de bilmiyorum, cok var. Ama heralde ölüm doseginde kizartma isterdim. Hanima sorsan gnocchi ile beraber tavşan der. Herkesin kendi kültürüne bağlı.

logisticsmanager

dünyanın en sağlıklı mutfağı akdeniz mutfağıdır. yemek yaparken kullanılacak en iyi yağ zeytinyağı ise akdenizde en sağlıklısı olur.

mikahakkinen

akdeniz mutfagimiz, ege mutfagimiz kesinlikle cok sagliklidir.

ama dogudaki et kültürü de bizim mutfagimiz. etsiz yemege yemek demeyen de var egedeki gibi özellikle yazin soguk tüketen de. :)

gördügüm en iyi mutfak bence türkiye cünkü dogu-bati sentezi her sey var. ülkemizin iklimi de elverdigi icin her seye sahip olmusuz.

hindistan mutfagini ben cok severim. baharati cok iyi kullanirlar. tr mutfaginde ürün cesitliligi olsa da baharat olarak zayif buluyorum. hindistan fakir ülke oldugu icin lezzeti baharatla vermeyi ögrenmisler bu da benim hosuma giden bir sey. zencefil, zerdecal da zaten cok sagliklidir.

robert bosch

Katiliyorum. Dogru malzemeler kullanildiktan sonra gayet saglikli bence. Beyaz ekmek bagimliligi olusmus sonradan o pek iyi degil saniyorum. Bir de kulturel olarak misafirlikteki surec kotu diye dusunuyorum. Aksam yemegi yendi falan buraya kadar sikinti yok, fazlasiyla doyuldu, bu biraz sikinti. Asil sorun devaminda, cayla gelen tatlilar atirtirmaliklar, e zaten toksun, en ustune bir de meyve, mideler hosaf oluyor.

mbond

Türk mutfağını seviyorum, genelde akdeniz mutfağını seviyorum ama benim şu yaşıma kadar gördüğüm en net şey hiçbir şeyin "en" olmadığı.

Böyle şeyler ihtiyaca göre değişiyor. Örneğin Türk Mutfağında et tüketimi çok düşük. Et genelde yemeklerin içinde katkı olarak kullanılıyor. Kebaplarsa günlük yemekler değil, ara sıra yenecek ağır yemekler. Türk mutfağı protein açısından fakir demek ileri gitmek olur belki ancak protein açısından Türk mutfağından daha zengin mutfaklar mevcut.

Yine Türk mutfağında deniz ürünü çeşitliliği az. Konu deniz ürünü olduğunda Türk Mutfağının önünde birçok yer var.

Türk mutfağı hafif bir mutfak değil, yemekler yağlı, baharatlı. Bize çoğu zaman öyle gelmese de dışardan birine yedirdiğiniz zaman "bu çok baharatlı" çıkışıyla karşılaşmanız yüksek ihtimal. Hemoroid oluşumuna çok müsait bir mutfağımız var ki birçok kişi bu sorunu yaşıyor.

Bunlar Türk mutfağını kötü mü yapıyor? Asla yapmıyor tabi ki ancak "En sağlıklı ve en iyi" gibi tanımlar objektif olarak yanlış. Hele ki "en iyi" çok değişken bir husus.

İnsanların farklı beklentileri var, sağlıklı kalmak için farklı diyet gereksinimleri var. Bunlar değişken şeyler.

Ama şunu diyebiliriz; Türk Mutfağı bir ekol olabilecek kadar çeşitli ve zengin bir mutfak. Geçmişi olan, kendine özgü elemanları olan, birden çok karaktere sahip geniş bir mutfak.

akhenaten

akdeniz mutfagını geçtim o başlı başına saglıklı. iddia ediyorum dünyada en saglıklı mutfaklardan biridir türk mutfagı. sebebine gelirsen çorba kültürü cok gelişmiştir. sulu yemek kültürü cok gelişmiştir. cogu ülkede yemek kültürü gibi saglıksız kızartma türü ürünler cok azdır.

sizofren06

Diyabet olunca daha iyi fark ettim ki Türk mutfağı hamurişi ve kızartma üzerine inşaa edilmiş. Karbonhidrat ağırlıklı bir mutfak. En masum çorbalar bile unlu. Un yoksa patates var içinde. Ama sağlıksız da diyemeyiz tabii. Her mutfak yiyeninin yeme tercihlerine ve oranlarına bağlı olarak sağlıklı ya da sağlıksızdır diyebiliriz.

naksidil
1

mobil görünümden çık