Merhaba, 4 daireli bir binayız, en üst kat dubleks. Komşular üst katı bölüp, inşaatla daireyi büyütüp ailesini getirtip oturtmuş. Tatsız insanlar, geldiklerinden beri bir sürü sorun yarattılar. Biz diğer komşular olarak bu kaçak katı şikayet etmek, mümkünse yıktırmak istiyoruz, yeter ki gitsinler. Ancak bizim başımıza bir iş gelir mi, emin değiliz. Yıkım kararı çıkar mı? Çıkarsa sadece kaçak olan kısım için mi olur? Bize bi şey girer çıkar mı? Bilen kişiler yorumlayabilirse çok sevinirim, teşekkürler.

Not: ben bu evi almadan önce başlamış inşaat, bölen eleman diğer ev sahiplerini tek tek dolaşıp vekalet verin tapu alıcaz demiş, komşulardan biri reddedince kadının kapısına dayanmışlar, yine de vermemiş vekalet. Böyle tipler özetle.


 

Hocam bence bu gecerli bir şikayet ve katın yıkılması gerekir. Fakat burası Türkiye, ücretini öderler yollarına bakarlar. Yikilacaksa da seneler sürer diye tahmin ediyorum.
İnsanın evinde huzurunun olmamasını çok iyi bilirim. Bence siz çıkın.

pavlis

İstanbul'da en üstün bir altında oturuyordum. Üstümdeki aile 57 kişi kadardı. 2+1 eve bu nüfus nasıl sığar diye hep merak etmişimdir. Klozetin de üzerine yatak kuruyo olmalıydılar. Aile reisi bir karadenizli kadındı. Kocası kadının yarısı kadar bir inşaat ustasıydı.

Bir gün üst katımda inşaat başladı. Ben kiracı olduğumdan olaylara yabancıyım. Herhalde çatıyı tamir ediyorlar dedim ama inşaat bir türlü bitmiyor. Adam kadının yarısı kadardı ama iyi utaymış, bir başına bir kaçak kat çıktı.

Bir gün apartmanı zabıtalar bastı. Tüm kapıları çaldılar bir yığın soru sordular. Akşamı üstteki 57 kişi alt katımdakinin evini bastı. Herkes konuştuğu için bir şey anlamadım ama arbede gece yarısına kadar sürdü.

Sonra ortalık yatıştı ve yıllarca ne zabıta gördüm, ne yıkım.

Bu da böyle bir anımdır.

Mirket

Normal şartlarda sadece kaçak katı yıkıyorlar. Kaçak katın yıkımı sırasında binaya zarar gelmediği sürece binanın komple yıkılması gerçekleşmez. Tabii yıkım sırasında binada bulunmayacaksınız. Sizin yerinize alakasız biri şikayet etsin isterseniz. Burası Türkiye. Gidip bu konuyu yetiştiren boş beleş bir memur çıkabilir.

nawar

kaçak kat çıkmamışlar. dubleks daireyi iki daire haline getirtmişler. yıkım eğil ruhsata ve projeye uygun hale getirme çıkar. çoğu binada bu tarz daireler vardır. kim şikayet ettiyse öğrenebilirler.

paintov

evi nereye doğru büyütmüşler hocam?

istanbul'da çoğu dubleksin iki kapısı var (altlı üstlü). Aradaki merdiveni iptal edip, boşluğu kapatıp iki daire yapan çok kişi var. eğer o şekildeyse bir şey olabileceğini sanmıyorum.

brkylmz

@brkylmz bina içinde 2 kapı var evet, evin içini görmedim ama dışardan göründüğü kadarıyla çatı katının eğimini düzleyip terası kapatmışlar.

galileo figaro magnifico o o o o

Biz daha da kötüsüyle uğraştık ama yıktıramadık. Babam çok uğraştı, önce ilçe belediyesine şikayet ettik, sonra İBB'ye (o zamanlar ikisi de AKP'nin belediyesiydi) hatta kaçak katın üstüne bir kat daha çıktılar, yine de kaçak katları yıkmadılar. Gerçi bizim şikayet ettiğimiz hanzoların belediyede bir tanıdıkları vardı, hemen şikayet ettiğimizi onlara bildiriyordu. Söylediklerine göre belediyeye büyük bir ceza ödemişler ama tabii ki yeni ev parasının belki de yirmide biri. Zaten sonra biz bunlarla yaşamayız deyip sattık evi, sonradan imar affı falan çıktı, başvuru yaptılarsa çıktıkları katlar yasal hale gelmiştir.

Maraş depreminden sonra bu işler fazla göze batıyor, belediye seçimleri de geçti, bir ihtimal yıkabilirler ama dubleks dairelerin büyük çoğunluğu dediğiniz şekilde, yıkılanı görmedim.

Tutkun

Maltepe belediyesi adına konuşayım, oldukça ciddiye alıyorlar. Bir arkadaşım dublex'inin çatısını kaldırdığı için yıkım cezası, kaçak işçi çalıştırdığı için çalışma bakanlığından ceza aldı. Hatta mahkeme para cezası verdi ve para cezasına çevrildi. Belediyede tanıdık bile çoğu zaman işlemiyor eğer işler büyürse. Bu bağlamda bence şikayet edip en azından bir sonuç alırsınız. Ancak karşılığında misilleme olup olmayacağını bilemeyiz belediye tüm şikayet bilgilerini paylaşır buna eminim.

ned flanders

@paintov
Başlık: Kaçak kat
İçerik: İnşaatla daireyi büyütmek

Başka bir şey düşünemedik. Yani nereye büyüyecek başka şekilde daire?

Duyuru içeriğine dönersek. Konu için yine yapı ruhsatı alması lazım. Şu halde de Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği içinde Esaslı Tadilat altında yer alıyor yine. Yazıklarımla bire bir aynı şeyler geçerli.

nawar

Bana niye tik verilmediğini anlayabilmiş değilim.

1. Belediye zabıta müdürlüğü ile muhatap olunması gerektiğini söylemişim.
2. Kimin şikayet ettiği bir şekilde öğreniliyor demişim.
3. Günümüz şartlarında şikayet etsen de sonuç değişmiyor demişim.

daha ne diyeyim?

Mirket
1

mobil görünümden çık