Bu iş hiç bilmiyorum. Arsa/tarla almak istiyorum.

Sadece şunu biliyorum: "Kadastral yola cephesi varsa, 5000 m2'den büyükse o zaman tarımsal faaliyeti sürdürme amacıyla içine küçük bir yapı inşa edilebilir" Bunu da yanlış ve eksik biliyor olabilirim.

İşte bu özelliklere sahip bir yer alsam, bir süre sonra oraya bir klübe, bir tinyhouse koysam yasal olarak başım da çok derde girmez diye düşünüyorum. Hayalim bir villa değil de şehirden uzak, kendimize ait bir yer, domates-biber ekebilmek, hafta sonu kaçıp nefes almak, emekli olunca yaşarım diye hayal kurmak vs.

Çok mu yanılıyorum? Böyle bir yer alırken nelere dikkat etmem gerekir?
Bilmediğim çok fazla şey olduğu için bana bu işleri anlatan bir kaynak önerebilir misiniz?

Ek olarak şunu da düşünüyorum. Bu şekilde bir tarla alırsam çok büyük bir para kaybetmem. Olsa olsa %20-30 fazla para ödemiş olurum, en kötü durumda bir gün toplamda %30-35 kayıpla satarım. Bu düşünce doğru mu?

 

Ev yapacağın kısım 5000 metrekarenin dışında olmalı.
Evin alanında, yüksekliğinde ve yola mesafesinde belirli kısıtlar var.
Tarım bakanlığınca belirlenmiş bazı tarım alanlarına hiç yapılamıyor. Sit alanları da öyle.
Konteyner de koysan, villa da yapsan öncelikle belediyeden yapı izni almak zorundasın ve işlemleri arasında fark yok. Küçücük bişey demen işlemi basitleştirmiyor.
Su için tarım maksatlı sondaj ruhsatı alman lazım ki bunda çok büyük kısıtlar var.Kadastral yoldan belediye su borusu geçiyorsa sorun yok.
Elektrik için sondaj elektriği ruhsatı alman ve en yakın direkten senin oraya gereken direk ve hat parasını da ödemen gerekiyor. Alacağın elektrik konut elektriği olmadığı için biraz pahalı oluyor.
Sürekli kalmayacaksan yurdum insanı soyar orayı.
Gerek inşaat ve gerekse daha sonraki onarım ihtiyaçlarında usta bulma olayı daima sorun olacaktır.
İnterneti sorun olmayan bir yer olsun. Sana burada alıştık. Görmezsek üzülürüz.
Uzun vadede her durumda değer kazanır.
Geçimini tarımdan sağlayamazsın. Yeni Türkiyede o pek mümkün değil.

Not: Tapuda tarla değil de, zeytinlik veya zeytinlik vasıflı tarla yazıyorsa çivi bile çakamazsın. Ona dikkat et.
Yeri almadan önce sondaj konusunu araştır. Su çıkıyor mu, kaç metreden çıkıyor, mevsimsel kurumalar gösteriyor mu gibi konuları çok iyi etüd etmen lazım. Susuz yaşanmaz.

Mirket

buyuk bahceli mustakil ev olmadan buyuk bahceli mustakil ev gibi olan bir sey ariyorsunuz anladigim kadariyla. o isler oyle olmuyor genelde. her getirinin bir goturusu var. bi defa dogal hayatla ugrasmak zor, toprak emek ister. bakmazsan yabani olur. ara sira gideyim kafa dinleyeyim diye arsa alinmaz. altyapi yok, ustyapi yok. topragi eseleyip tuvaletini yapmaktan cekinmiyorsan ara sira kampa git cadir kur, bedavaya gelir. yatirim amacli aliyorsan ileride imar falan gelirse o zaman durum degisir. o da hizlica olmaz, muhtemelen cocugun torunun yapar anca. bildigin gibi imar tapu isleri genelde yandaslarin elinde, herkese dusmez kolay kolay kisa vadede.

bi tanidik ayni dedigin amacla tarla aldi, hatta icinde tugladan kulubesi de var. kocaman tarlanin ortasinda 4 duvar. su yok, lagim yok, elektrik yok, isitma yok. alet edevat yok. ilk baslarda 3-5 haftasonu gidip domates falan ektiler ufak bi koseye, hasat zamani gelince hepsi cop oldu cogunu konu komsuya dagittilar. tarlanin bir kismini rica minnet yan tarladaki traktorlere surdurduler, o ayri bi dert. sulamayla ugrasamadilar, su belli saatlerde geliyor orada hazir olman lazim. agac ektiler tutmadi. icinde onceden 1 tane elma agaci var, o bile dert. toplasan belki 100 kilo elmayi kim napsin, toplamasan dokulup yerde curuyor hepsi, agac bakim istiyor budama asilama falan. artik gitmiyorlar da oyle duruyor eken bicen yok. yilda 1 defa bol bol elma yiyoruz, ama tarlaya verdikleri parayla 1000 yillik elma ihtiyaclarini giderirlerdi herhalde.

icim urperiyor
1

mobil görünümden çık