[q]
(7) 

Hava Parası

the feel good #1585164
Sizce devir alınacak bir işletmeyle alakalı hava parası ödemek ne ölçüde mantıklı?




 

istanbul'da iyi yerlerde normalleşmiş bişey artık. çıkıp devredince de siz alacaksınız. konum önemli tabi

avatar is back

adam bunca yıldır işletip müşterinin ayağını alıştırdığı, belli bir isim/itibar yaptığı, tanınmış işletmesini niye sadece emlak parasına devretsin ki?

kibritsuyu

ödeyeceğin hava parasının, devir alacağın yerin hazır marka değeri ve müşteri potansiyelinden küçük olduğu ölçüde mantıklı.

hrskrs

Devraldıgınız işletmeyle aynı iş yapılacaksa yapacak bir şey yok. Verilecek para. Fakat örnegin Lokanta olan bir yeri alıp kuaför açacaksız mantıksız

limonlu eksi

İşleyen bir düzeneği devir alacaksanız eğer elbette karşılığında para vereceksiniz. O kısmın mantıklı olup olmadığını tartışmak bile saçma.
Önemli olan işletmenin ne getirdiği. Talep edilen devir ücreti işletmenin kaç senelik net karına tekabül ediyor? Aynı seviyede devam ettiği senaryoda yatırımınızı ne kadar sürede amorti edebileceğinize bakıp, istenen devir ücretinin ne kadar makul olduğunu değerlendirirsiniz.

cay koy geliyorum

Mantiksiz demiyorum ama ben odememeyi veya makul bir rakam odemeyi tercih ederdim. Sonucta yuruyen sistemi alip onu da batirabilirim. Tabii icerideki ekipmanlar icin vs odeme yapilabilir. Bir de bu konularda nedense hep "dukkani cakacak keriz ariyorlar" hissi geliyor.

mbond

Bir işletme çeşitli sebeplerden el değiştiriyor olabilir, o noktada fizibilite yapmak size kalıyor. Bunlar görece büyük tutarlı yatırımlar o yüzden mutlaka iyice araştırma yapın; mesela kafe için konuşuyorsak sosyal medyada aratın; adı saçma sapan olaylara karışmış mı, etraftaki esnafla konuşun; ne düşünüyorlar, arkadaşlarınızı gönderin gidip biraz zaman geçirip müşteri kitlesine falan baksınlar, mümkünse anlayan biriyle ekipmanı kontrol edin, kaliteli mi, bakıma ihtiyacı var mı, devlet idareleriyle bir sorunu, ödenmemiş borcu, davası vb. var mı...

Hava parası da adı itibariyle kulağa saçma geliyor ama öyle değil, sonuçta koca koca şirketler de defterdeki değerlerinin üstünde satılıyorlar ve aradaki fark "goodwill" diye geçiyor.

salihdt
1

mobil görünümden çık