Dönüşlerde ayağınızı gazdan çekiyor musunuz veya frene basıyor musunuz?

Direksiyon sınavında dönüşte ayağımı gazdan çektim. Sonra tekrar gaza basında araba tekler gibi oldu


 

Viraja girmeden önce çok hafifçe gaz pedalından çekiyorum ama tamamen değil. Teklemesinin sebebi tamamen çekmeniz biraz yumuşatmak lazım(tabi araç modeli de etkili oluyor), virajda frene basmam viraja girmeden önce hızı düşürmek daha sağlıklı

Bu dediğim yöntem de max 75-80 le giderken işe yarar(hız kesmeden önceki max hız) daha yüksek hızlardayken virajın çok daha öncesinde frenle yavaşlamak lazım yoksa kurtarmaz. Çok yüksek hızla girince arabanın modeline göre savruluyor ve arabanın otomatik sistemleri devreye giriyor virajın savrulma yönünde bariyer ya da başka araç varsa arkadan çok rahat çarparsınız

titanic kemancısı

bunun tek bir yanıtı olmaz ama. virajın açısına, hıza, tecrübeye, arabaya (lastik, süspansiyon vesaire) göre değişir.

ama güvenlik açısından genel kural olarak viraja girmeden önce hız kesilir, virajın çıkışına doğru biraz gaz vererek araç çizgisine oturtulur. mecbur kalmadıkça virajda fren yapılmaz. fakat dediğim gibi duruma göre bunlar da değişir.

orient blue

otomatik vites araba teklemez, tekliyorsa ya motorda ya da sanzumanda problem vardir.

gaz konusu viraja, arabaya, viraja yaklastigin hiza, hava sartlarina, vs gore degisir. pozisyonu izlememiz lazim kisaca.

cooperr

virajda frene basilmaz. virajdan once yavaslanir. ara sokaga donus gibi dusuk hizlarda donerken frene basmak sorun yaratmaz. ama uzun yolda hizli girdigin virajda frene basmak sikinti yaratabilir. o nedenle yolu okuyup, mumkunse kivrimlara navigasyondan bakip once yavaslamak lazim.

virajdan cikarken gaza basmakta problem yok.

teklemeye tahminim, arac sonsuz disli transmisyon degildi. ayagini gazdan cekince vites kuculttu, sonra tekrar gaza basinca devir cok yukselmeden vites degistirdi ve teklemis gibi hissettin.

antikadimag

kaçla gittiğin ve virajın keskinliğine göre değişir. sokak arasında yolun durumuna göre gaza da bastığım oluyor, frene de. ama otobanda giderken virajın ortasında frene basmıyorum genelde. ayağımı da gazdan çekiyorum. araba yavaşlar gibi olursa hafif gaz verip aynı hızı korumaya çalışıyorum. yani senin yaptığının neredeyse aynısı ama şimdiye dek arabanın teklemesi gibi bir durum yaşamadım. araçta bir sorun vardır muhtemelen.

sir gawain

Viraja girmeden önce gazdan çekip (çok hızlıysa hafif fren yapıp) viraja girip direksiyon çevrildikten sonra dönmeye başlayınca virajın uzunluğuna ve keskinşiğine bağlı olarak bir süre sonra gaza tekrar basılmaya başlanır.

Gaza bastığınızda araba yüksek devirdeyse çektiğiniz anda ya da dönerken düşük devirde ve düşük hızda gaza basılınca bir anda yükseğe çıktığınızda hafif bir sarsıntı oluyor bazı arabalarda. Onu kastediyorsun sebebi bu olabilir ama gerçekten tekliyorsa sorun vardır.

nawar
1

mobil görünümden çık