[q]
(9) 

lucy, dune, the matrix

füt #1585132
bu üç filmde gördüğüm iki konu hakkında düşüncelerinizi ve bildiklerini sormak istiyorum. bolca spoiler içerir

lucy'i izleyen bilir, beyin kapatisenin kullanımı ile alakalı. burada beyin kapasitesinin kullanımı arttıkça lucy'nin gözlerinin masmavi parladığını gösteriyor yönetmen. yani scarlet johansn'un gözlerinin rengine zoom olarak değil de bariz pasparlak mavi olarak vurgulanmasını gösteriyor.
the dune'da ise, fremenler var. gözleri masmavi. ama normal bir mavilik değil, vurgulanmış, çok yoğun bir mavi. ikinci filmde paul atreides'in de ön görülerinin açıldığı sahnede, hem annesinin hem de kendisinin gözlerini aşırı mavi gördük.

soru 1: bu iki film bağlamında gözlerin mavi olmasının anlamı nedir? mavi göz ne demek? aradığım ya da etrafında gezindiğim cevap; mavi göz renginin evrimin bir üst basamağı olup olmadıpıyla alakalı. yani pigment eksikliğinden çok, biyolojik/evrimsel bir cevap aramaktaydım.


ikinci sorum da şu; the matrix'i yapan adamlar, (yani kadınlar) wakovski kardeşlerin cinsiyet değiştirip kadın olması hedonist bir yaşam tarzından çok daha başka anlamları olduğunu düşünüyorum. benzer şekilde lucy filminde de, %100 kapasiteyle çalışan beyin (yani Tanrı), batı literatüründeki Lucy adındaki ilk kadın figürüyle gösterilmesi. tam tarif edecek doğru kelimeleri buldum mu bilmiyorum, batıda son dönemde çok yoğun şekilde artan "future is female" propagandalarıyla, kadın olmanın çok yoğun psişik güçlerle bağlantısı vurgulanıyor devamlı.

(aynı şekilde the dune'da bene gesserit rahibelerinin yoğun psişik güçleri, onların soylarının devamı kız çocuklarla devam ettirilmesi (bunun özellikle istenmesi ve yapılması), ama paul'ün erkek doğmasıyla, aktarımın tehlikeye girmesine rağmen bunu bir şekilde halledebilmeleri, bu güçlerin erkeklere de geçebilmesi- yani the matrix'in yönetmenlerinin boşuna cinsiyet değiştirmeleri adsfdfs)
bu konuyu nasıl yorumluyorsunuz?

 

Mavi tercihi sembolik olmaktan ziyade estetik değil mi sizce de?

Mavi ışık günümüzde bu tür şeylerde çok kullanılıyor. Örneğin yeşil mutant ve genel anlamda radyoaktiviteyi simgeleyen bir renk. Kırmızı daha kontrolsüz tehlikeli bir gücü simgeliyor. Fimlerde şeytani karakterlerde sıkça kullanılır. Aynı zamanda distopik cyberpunk bölgeler de karanlık kırmızı ışıklarla özdeşleşiyor. Sarı ve koyu sarı tonlar yine kötücüllük ama daha çok pislikle ilişkili çıkıyor. Lağım ortamları vs genelde amber sarısı bir renk bulundurur illa ki.

Mavi ve beyaz daha çok temizlik, teknoloji ve pozitif güçle ilişkili kullanılıyor. Günümüzde, geleceği konu alan yapımlarda teknolojik aletler genelde hep mavi-beyaz ışıklar yayar halde gösterilir. Geçmişteki yapımlarda bu bugünkü kadar yoğun şekilde yok. Ütopik ortamlarda hep beyaz ve mavi tonlar hakimdir. Buralarda giysiler hep beyaz ve mavi tonlarında kullanılır.

Bunun bir sebebi yok, alışkanlık. Artık insanların zihninde yerleşik bir tema var. Bu zaman içinde bir şekilde yerleşmiş bir şey.

2. Konuda anlam bahsettiğiniz kişilerin trans olması. Başka bir anlamı yok. Neden olsun ki? İnsan düşünce tarzını yansıtmak için neden cinsiyet değiştirsin? Dövme değil ki bu.

akhenaten

1. sorumla alakalı aradığım cevap; mavi göz renginin evrimin bir üst basamağı olup olmadıpıyla alakalı. yani pigment eksikliğinden çok, biyolojik/evrimsel bir cevap aramaktaydım.

füt

Renkli gözler mutasyon sonucu oluşur diyorlar, onunla ilgisi olabilir mi? @akhenaten in de dediği gibi mavi bilgi, derinlik, uçsuz bucaksızlığı da temsil ediyor.

sekizdokuzon

biyolog değilim ama canlıların mutasyonu, o türün gelişmişlik düzeyinin artmasıyla alakalı mıdır? türün bozulması değil, gelişmişliğinin artması.

füt

Ben de normal vatandaşım ama bazı mutasyonlar türü geliştirip çevresine uyumunu kolaylaştırır. Lise biyoloji bilgilerime dayanarak söylüyorum:) İşte enformasyon çağındayız, hatta bütün varoluşun enformasyon transferi üzerine kurulduğunu söyleyen bilim adamları var. Matematikte son zamanlarda bu konuyla uğraşan insanlar ciddi ödüller kazanmaya başladı. Her neyse insanın bilgisi, kavrayışı belli mutasyonlarla arttıkça tırnak içinde erip göğe yükselip hayatın, evrenin sırlarına mazhar oluyoruz gibi noktalara gidiyor iş sanırım.

sekizdokuzon

dostum işte @akhenaten çok güzel açıklamış renk tercih sebeplerini. siyah da ölüm ve ölümle alakalı karanlık kötücül güçleri temsil ediyor mesela. evrimle, üst basamakla alakalı bir tercih söz konusu değil.

2.soruna gelecek olursam future is female biraz woke zırvası ve neyseki woke furyası zayıflamaya başladı. kadınlara ruhaniyet, psişik güçler, ilahi motifler yükleniyor çünkü erkekler genellikle kaba kuvvetle özdeşleştiriliyor. ayrıca doğurganlık üzerinden de oluşturulan sembolik anlamlar mevcut.

air

@air
"söz konusu değil" diyorsun, haa okey, tamamdır.

2. sorumun cevabını senin yaklaşımından aldım =)

füt

Matrixi Wachowski kardeşlerin yazmadığını onlara servis edildiğini düşünüyorum

Hallegadola

''1. sorumla alakalı aradığım cevap; mavi göz renginin evrimin bir üst basamağı olup olmadıpıyla alakalı. yani pigment eksikliğinden çok, biyolojik/evrimsel bir cevap aramaktaydım.''

hacı sen bir şeye takılmışsın kendince cevap vermişsin soruya ve gelip burada kendi cevabını (aradığım cevap) vermemizi istiyorsun :D ne bize soruyon sen zaten biliyorsan çözmüşsen

tamam aradığın cevabı vereyim; alakalı değil. görsel bir sembol kullanımı sadece. 10.000 sene öncesine dayanan bir göz renginde nasıl günümüzden ileri bir evrimin sonraki basamağı işareti arıyorsun anlamak mümkün değil.

''söz konusu değil'' e neden takıldın hiçbir şey anlamadım. burada mevzubahis bu değil anlamında bir söz. ne yaşıyon lan sen asgdfhajksdşas durduk yere gerdin bir dünya

yaklaşımımdan ne cevap aldın ayrıca inanılmaz merak ediyorum.

air
1

mobil görünümden çık