s.b?




 

olabilir. psikopatlik gibi kisisel tercih, sonradan ortaya cikma gibi gorunse de muhtemelen dogustan oyle bir potansiyelle doguyor insan.

buenosdias

Çoğunlukla sosyal nedenlerden kaynaklanıyor.
İntiharların en az olduğu zamanlar ise savaş zamanlarıdır.
Düşünce ve davranışların genetik aktarımından bir yerde bahsediliyordu ama gerçeklik payı veya oran nedir tam olarak bilmiyorum.

Ayrıca başka varlıkların etkisiyle kişinin iradesi dışı intiharları da söz konusu. Bunu da dini ilimlere sahip kimseler daha iyi açıklar.

diyecevaplandı

Değil tabii ki.

dissendium

Belli psikolojik rahatsızlıklardan muzdarip olanların intihara daha yüksek oranda eğilimli olması gibi bir durum var sanıyorum. Buna dair hem bu hastalıkların arkasındaki genetik bağlantıları, hem de intiharla genetik koşulların ilişkisini araştıran çeşitli çalışmalar da görmüştüm.

salihdt

intiharın kendisi değil ama buna ve dolayısıyla psikolojik rahatsızlıklara eğilim BİRAZ genetik sanırım.

halamın oğlu intihar etti, amcalarımdan biri de bipolar. ben bunu söylediğimde terapistim "aileden yüklüsün" demişti.

yalnız bunların etkileri hep kısıtlı, sonuçta bir ailede birbiriyle bağlantılı onlarca kişi oluyor. bakıyorsun biri hep depresyonda, diğeri dünyanın en keyifli adamı. çevresel faktörler de çok etkiliyordur.

mesela kuzenim benim büyüdüğüm ortamda büyüse muhtemelen intihar etmezdi. ben onun hayatını yaşamış olsam ederdim.

mark greg sputnik

intiharın doğrudan kendisi değil ancak intihara neden olabilecek, alan açabilecek psikolojik rahatsızlıklarda genetik yatkınlık mümkün. mesela benim çekirdek ailemde paranoid şizofreni teşhisi olan bir kardeşim vardı ve onu götürdüğüm tüm uzmanlar aile öykümüzü detaylı inceledi. anne tarafımda birebir belirtiler olan çok kişi gözlemledim mesela annem de dahil.

ayrıca mark greg'e kısmen katılıyorum. büyüdüğünü ortam/koşullar, duygusal direnciniz/dayanıklılığınız, hayatı algılama/yorumlama şekliniz, yaşadığınız travmalar, o travmaları yaşarken ki yaşınız/bilinç ve farkındalık düzeyiniz vesaire gibi bir çok parametre var bu rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilen. rahmetli ablamda geçirdiği çocuk felci nedeniyle 8 defa ameliyat olup narkoz almasının bile dolaylı etkisi olduğunu söylemişti bir psikiyatrist.

Phoebe

genetik değil çevreseldir. tabii ki bu alanda araştırma yapılması gerekir.

mikahakkinen

genetik yönü var, bilimsel araştırmalar var bu konuda. örneğin; depresyon meyilinin anne tarafından geçtiğine dair. veya genetik konusunda, ernest hemingway örneği verilir, ailesinde -ama baba tarafında- intiharlar var.

anlatamıyorum

Deneyimlerime gore genetik oldugunu dusunuyorum.

Kittie
1

mobil görünümden çık