Mesela bir çeşit kıyamet oldu ve insanlığın çoğu yok oldu diyelim. Genelde zombi kıyameti yapımlarından aşinayız.

Modern arabalar ne kadar süre kullanılır olur? Yakıtlar zamanla kullanılmaz hale gelebiliyor. Dizel arabalar daha iyi bir seçenek olur sanırım?

Veya traktör mantıklı olur mu? O da teker açısından daha mantıklı. Uzun süre götürebilir. Ve farklı arazilerde de gidebilir. Ama yavaş.

Bu konu hakkında fikirlerinizi yazabilirsiniz.
Ya da izlediğiniz okuduğunuz şeylerden de bahsedebilirsiniz ama gerçekçi olmuyor tabii genelde.

 

Dizelin 1 yıla kadar dayanabileceği yazıyor, googleda ilk gözüme çarpan.

Ama tabi o yakıta erişebilecek misiniz ? ya da ne kadar yakıt depolayabileceksiniz ?

jülsezar

Benzine ulaşım ve sınırlı kaynak sorunlarının yanında büyük ihtimalle terk edilen arabalar yolları kapatacağı için arabalar yerine benzin yettiğince motor ve bisiklet kullanımı daha fazla olur diye düşünüyorum. Ya da binek hayvanları mesela.

peki madem

Kalan insanlar rafineriyi çalıştırıp benzin yapabilir. Ya da kendi versiyonlarını yaparlar.

gabe h coud

Sorunuza cevap değil ama başka birşet demeye geldim. Olası kıyamet senaryolarında herkes kıyamet sonrası işlerin kötüye gidecğeini, zorlu bir prtamda olacaüımızı söylüyor ama benim inancım tam tersi. Kıyameti bir elek gibi düşünün. Elenenler ve imtihanları geçenleri daha güzel bir süreç bekliyor. Bu süreçte dizeli falan düşünmenize gerek yok. Şuan zaten bir kıyamet sürecindeyiz. Dizel benzin farkı yaşıyormusunuz? Siz yarafılışınıza ve diğer yaratılmışlarla ne kadar uyumlusunuz, onların da hakkını ne kadar gözetiyorsunuz bunlara kafa yorun.

love and trust

Dura dura aküsü bitene kadar. Bence kıyamet sonrası esas sorun elektrik olur, yakıt değil.

prole

nasıl bir kıyamet olduğuna bağlı.

ya ben lan neyse

Bunların cevabı var. The Last of Us.

Devletler bütün araçlara, yakıtlara el koyar. Covid varken milletin maskelerini aldılar.

Devletten bağımsız olarak gruplar ortaya çıkar. Tek yaşayamazsın. Grup keşifle, savaşla araç, yakıt bulabilir.

Süre söylemek zor.

Atlar kullanılıyordu The Last of Us'da.

dissendium

Sadece akaryakıt açısından düşünmek doğru değil bence. Madeni yağlar da çok önemli. Madeni yağı sadece motora konulan yağ olarak düşünmeyin, otomobilin pek çok yerinde yağ mevcut. Şanzıman, diferansiyel vs pek çok yerde yağ mevcut. Hem akaryakıtın hem de madeni yağların bir raf ömrü var. Bunların ömürleri araçlara konulduğunda daha da azalıyor.

Sonra diğer sarf malzemeleri meselesi var. En başa lastiği yazmak lazım. Lastik ömrü de üretildiği andan itibaren çalışmaya başlayan ve arabaya hiç takılmasa, hiç kullanılmasa dahi en doğru saklama şartlarında bile raf ömrü olan bir şey. Ardından filtreler ve özellikle fren balataları düşünülmeli. Bunların da ömürleri kısa.

Kıyametin çeşidi çok önemli. Nükleer bir felaket olursa sarf malzemeleri ve gerekli ekipmanların kontamine olması ayrı bir sorun.

Malzemeler bulunsa dahi bu işlemleri yapabilecek ehil kişiler ve gerekli ekipmanların tedarik edilmesi de ayrı bir sorun.

TV'de en uzun süre devam eden post apokaliptik temalı yapımlardan biri olan The Walking Dead'de bence bu konu gayet gerçekçi ele alınıyordu. Uzunca bir süre insanlar motorlu taşıtları kullanabiliyorlar ancak bir noktadan neredeyse sonra tüm motorlu taşıtlar kullanılamaz hale geldiğinden at arabaları ile yollarına devam ediyorlardı.

Ancak sorunuza gerçekçi bir cevap verebilmenin bence imkanı yok. Süre hiç öngörülebilir değil. Ama kestirme bir cevap vermek gerekirse, depolarda saklanan akaryakıt ve madeni yağların ömürleriyle denk diyebiliriz. Binen yüklerin çok hafif olması ve hareketli parça sayısının azlığı nedeniyle böyle bir durumda ilerleyen zamanlarda kişisel ulaşım için bir bisikletin çok daha fazla iş göreceğini, görece büyük yüklerin taşınması için ise koşum hayvanlarının öne çıkacağını düşünüyorum, ta ki insanlık bu sorunu aşana dek.

10551037

Rus yapimi sherp marka atv'ler var. Bence onlar traktorden daha faydali olur. Ayrica, Rokon marka motorsikletler de iyi is gorur.

Ben Gabe'in dedigi gibi rafineriyi calistirip, benzim yapabilirim. Ayrica petrol de cikarabilirim.

Yalniz bunu yapabilecegim bir ortam olabilecegini sanmiyorum. Yasalarin ya da sosyal kanunlarin bir anda yok oldugu bir ortamda insanlar birbirlerine nasil davranirlar? Moral degerler yerinde olur mu olmaz mi?...

Mesela 99 depreminden sonra bile binalari yikilan insanlarin esyalari yagmalandi. Yardim tirlari soyuldu. O zaman Suriyeliler de yoktu...

thetruenorthstrongandfree
1

mobil görünümden çık