[q]
(6) 

İş durumları

gnosis #1584715
Bir tanıdığım son bir yılda 4 kere iş değiştirdi. Daha doğrusu üç kere kovuldu. Kovulduğu yerlerden birine işe iade davası açıp kazanmış, karşı taraf istinafa gitmiş. Daha önce çalıştığı işyerlerinden bir defa askerlik sebebiyle, bir defa da 5 yıl çalıştıktan sonra anlaşarak ayrıldığını biliyorum. İşinde tutunamayan deneyimsiz biri değil. Adamı çok sudan sebeplerle kısa sürede işten çıkarmışlar. Sorum şu: İnsanlar mı tahammülsüz oldu yoksa patronlar mı işçi çıkarmayı teşvik ediyor?




 

Bu örneğe dayanarak genellemek zor ama tecrübeli elemanlarda da zamanla tahammül seviyesi azalabiliyor örneğin yeni mezun bir genç verilen her işe daha ılımlı yaklaşıyor tecrübe olsun diye zamanla bakıyor ki Türkiye’deki çalışma ortamında “genelde” karşılığını alamıyor kıdemi arttıkça kendi sınırlarını çiziyor. Hatta çoğu şirket rahatça evrilip çevrilsin diye bu sebepten tecrübesiz aday da isteyebiliyor yönetimin ne kadar profesyonel bir anlayış gösterip göstermediğine bağlı.
Arkadaşınızın bilmediğimiz kötü bir alışkanlığı ya da psikolojik rahatsızlığı da olmuş olabilir kötü bir dönemden geçiyor olabilir bilemeyiz elbette. Ülkemizdeki iş kültürü ortamı hem çalışan anlayışı olarak hem de işveren anlayışı olarak sıkıntılı genel olarak. Profesyonel iş kültüründe ilk 2 ay adaptasyon içindir, 6 aydan önce performans beklemek gerçekçi değildir. Nitelikli elemanı kaybetmek ve turnover oranı yüksek tutmak şirket için daha büyük zarardır normalde

titanic kemancısı

Tanıdığın özelinde o sudan sebepleri de bilmek gerek.
Diğer yandan misal olarak öyle patron görünümlü kimseler var ki iş yerinde kendisine yakın(!) gördüğü bir kadın çalışanının ihtirasları veya iş bilmemezliği sebebiyle diğer işini yapan elemanının iş yükünü arttırarak mobbing uygulayabiliyor veya onu işten çıkarabiliyor.

Beyinle değil de farklı organlarla iş yerini yönetmek söz konusu olamaz.

Diğer yandan şöyle bir durum da var üst yönetime veya patrona yakın oldukları halde onlara her şeyi duyurmayan, genelde eski çalışanlarından oluşan bir filtre mekanizması da yeni işe başlayanlarla ilgili üste doğru veya yanlış bilgi verebiliyorlar.
Yeni çalışan, bu filtre mekanizması takımın rantına düzenine çomak soktuysa orada fazla kalamaz.

Kendisine söylenenleri harfiyyen uyguladığı, görevini titizlikle uyguladığı için görevinden alınan, çıkarılan çok kimseler vardır.
Bazen patronlar acı da olsa gerçekleri duyuranları sevmezler. Sürekli olarak her şeyin yerli yerinde olduğu ve işlediği iş yerinin olduğu ütopyaları içinde kalmak isterler.

Oysa bir denetim uygulayanlar için her şey her zaman düzenli görünüyorsa zaten bir sorun vardır.
Bu şüphelenmek için yeterli sebeptir.

diyecevaplandı

@diyecevaplandı dava açtığı işyerinde tam dediğiniz gibi eski çalışanlardan oluşan bir grup varmış. Molaları kafalarına göre kullanıyorlarmış, arkadaşım o gruptan biriyle bu konuda tartışmış. Sizin g*tünüzü toplamaktan kendi işim aksıyor demiş. Sonra da işten çıkarılmış. Ben de bu kadarcık konuşma işten çıkarma sebebi olamaz dedim. Neyse, aydınlandım.

gnosis

Soyle dusun 100 tane is var ama 10bin tane is arayan var.
Adam direk tekmeyi basiyor nasil olsa zilyon tanesi basvurur diye. Kafa rahat.

Zetnikov

12 ayda 3 kere kovulan insanin kendisinde problem vardir, bunun tersi zor biraz.
ulke sektor farketmez.

cooperr

İşsizlik kötü bir süreç. 4 ayda iki işten çıkarılmıştım. Birisi küçülme birisi de performans diye çıkardı. İkisi de sonradan geri aradı. Özel sektör böyle rezil bir yer.

Kahvedesu
1

mobil görünümden çık