Çok açık ki bu bir genetik meselesi değil. Neden sanatçı bilimci start up girişimi çıkmıyorsa bu da o yüzden. Bunu destekleyecek bir altyapının olmaması...
Her ilkokul, ortaokul ve lisenin yanına bir gençlik kompleksi kurarsın. Her çocuğa, futboldan eskrime, kara kalemden piyanoya bir ilgi alanı seçmeye mecbur bırakırsın, ders sonrası ve yaz okulu şeklinde devam ettirirsin sistemi.
O zaman her şey çıkar.
Eskiden apartmanlar arasında yapılmamış binaların boş arsaları vardı. Orada oynardık.
Şimdi üst katımdaki veled salonda oynuyor, başka yer yok. Ne yapsın çocuk.
Bizde 25 yaşına gelmiş eşşek kadar adama bile "genç futbolcu" deniyor.
16-17 yaşındaki futbolculara çocuk muamelesi var bizde. Vitaminsiz deniyor, şöyle gelişmesi lazım böyle gelişmesi lazım deniyor. Koskoca barcelona 16 yaşında çocukları ilk 11 oynatabiliyor mesela. İspanya milli takımı 16 yaşında çocuğu turnuva kadrosuna çağırıp oynatıyor.
Barcelona 2 sene önce bizi içeride yendiğinde henüz 19 yaşında olan, bizim kadromuzda olsa çoluk çocuk denilecek, u19da bırakılacak olan pedri 2-3 kişiyi yere yatırıp gol attı. Biz kendimizi bir bok zannediyoruz.
Bir bu, bir de genç futbolcuların fiziksel gelişimi konusunda asla yeterli çalışma yapıldığını düşünmüyorum. Genel olarak zaten Avrupa futbolunun gerisindeyiz fiziksel olarak ve bu çekirdekten başlıyor. İstisnasız her Avrupaya giden futbolcumuzun sakatlanması, "antremanlar çok ağır" goygoyu da bu yüzden.
Futbol okulları inanılmaz kalitesiz ve inanılmaz bir torpil dönüyor. Aileler futbolculuğa kariyer olarak bakmıyorlar. Spor dışında kalan zamanlarda da sporculuk devam etmeli ve o iş etiği ile bilinci ülkede yok. Beslenme yeterli değil. Seç beğen al :)
Benim, çocuklarının futbolcu olması yönündeki kariyerini destekleyen tanıdıklarımdan sadece 1 tanesi beslenmesi için yemeyip yediriyor, okul dışındaki anlarda da sporcu olarak gelişimini gerekirse hocalar ile destekliyor. Diğerleri gitsin top tepsin modunda. Kaldı ki futbol okullarında ve kulüp alt yapılarında da büyük oranda günlük program açma-germe, 31254215215 tur koşma ve ikiye ayrılıp maç yapma. Hafta 1-2 arada teknik gelişime çok katkısı olmadan bir iki şey gösterme (öğretme diyemedim). Onu geçince ülkede futbol kalitesi inanılmaz düşük. Bir de Türk teknik direktörler kendilerini geliştirmekten çok uzakta.
Olay tamamen rant üzerine kurulu. O altyapılarda dönen muhabbetleri bilseniz mideniz bulanır. Zaten aklı olan çocuklar biraz bilinçlendikten sonra kendi istekleriyle ayrılıyorlar.
altyapı kötü, futbolcu mentalitesi kötü
altyapı kötü çünkü:
1- en önemlisi çok fazla torpil dönüyor. yetenekli ve çalışkan olan değil torpilli olan kadroda yer buluyor. böyle olunca daha çocuk yaşta hevesi kırılıyor ve futboldan soğuyup bırakanlar oluyor
2-imkan yok. eskiye göre tesisleşme daha iyi ama bilinçli antrenör ve yönetici sayısı az
futbolcu mentalitesi kötü çünkü
1-futbolcu olmaktaki tek amaç yırtmak. futbolcu olayım yeter, böylece fakir akrabalarıma hava atabilirim kafası mevcut. halbuki vizyon geniş olsa kendini daha fazla geliştirip daha başarılı olabilir.
2-kırılgan psikoloji ve yetersiz fizik var. sporcu disiplinine uyan futbolcu az.
biz ortalama bir balkan ülkesi ayarındayız. 10-15 senede bir jenerasyon yakalanır ve başarı gelir. onun dışında vasat bir futbol takımıyız. tüm balkan ülkeleri bu şekildedir.
harika soru. ben de ara ara merak ederim.
hadi teknolojide, telefonda, bilgisayarda vs geri kalmışsın ama futbolda niye geri kalıyorsun?
top aynı, saha aynı. tüm imkanlar karşıda ne kadar varsa sende de o kadar var.
cevabı eğitimsizlik (sırf okul eğitimi değil, terbiye) ve mentalite olarak yorumluyorum.
kültürel genetik! Tembellik toplumda yaygın olduğu için çalışkan olan birey toplumda tutunamıyor.
turkiyede cesitli alt yapi kategorilerinde futbol oynadim. ayni sekilde simdi almanyada yasadigim yerde kendi cocugum futbol oynarken aradaki farki bizzat gozlemliyorum. farklar su sekilde;
- turkiyede cok az kulubun alt yapilarinin cim sahalarda calisma imkani var. ben turkiyede oynarken toprak sahada oynuyorduk, kisin camur icinde oynuyorduk. su anda almanyada yasadigim yer koy olmasina ragmen iki tane cim standart boylarda, bir de kucuk boyda futbol sahasi var ve cocuklar antermanlari disinda da diledikleri zaman futbol oynayabiliryorlar.
- turkiyede alt yapilarin en buyuk problemlerinden biri malzeme yetersizligi. forma, tekmelik gibi seyleri gecelim, en temel malzemeler top ve ayakkabi bile bircok kulupte luks. almanyada cocuklar farkli hava sartlarina gore farkli tipte ayakkabi seciyor, her yas grubunun kullandigi toplar onlara uygun boyutta ve agirlikta kullaniliyor.
- turkiyede alt yas gruplarinin hepsinin duzenli mac yaptigi lig ve turnuva olmuyor. olsa da bu turnuvalara her takim duzenli olarak katilamiyor. cunku otobus ve kalacak yer ayarlamak gibi imkanlar her takim icin mumkun degil. almanyada ise nerdeyse her yas grubunun katildigi duzenli lig ve turnuvalar oluyor. bu turnuvalarda maclari hakem grubu yonetiyor, hatta maclar yerel kanalarda yayinlaniyor, yerel gazetelerde haber oluyor. kisaca hafta sonlari bu turnuvalar festival havasinda geciyor, guzel rekabet oluyor.
- turkiyede futbol egitimlerinde hocalarin bir cogu islerini duzgun yapmiyor. top veriyor, takimlari diziyor, mevkileri veriyor ve hadi oynayin diyor. almanyada 10 yasinda cocuklarin taktik antremanlari var. cocuklar kucuk yaslarda pozisyon alma, 1 e 1, 2 ye 1 calisiyor.
- kucuk yas gruplarinda torpil almanyada da, turkiyede de oluyor. ama turkiyede bircok yerde kulube top alsan cocugunu ilk 11 maca sokabiliyorsun.
- turkiyede ulke olarak spor kulturu yok. turkiyede spor sadece rekabet odakli. futbol okullarina cocuklar bos durmasin diye gonderiliyor. cocuklari kursa gondermek anne babalar icin biraz nefes alma, zaman yaratma yontemi. almanyada rekabet var ama bunun yaninda spor aktivite olarak da goruluyor. bizim turkiyede piknik yapmak, mangal yakmak gibi almanyada aileler hafta sonu cocuklarinin macina iceceklerini sandviclerini alip gidiyorlar.
- almanyada turk ve gocmen cocuklari icin futbol kendilerini kabul ettirme, sinif atlama araci. o nedenle bagli olduklari kulupte biraz sevgi ve saygi gorduklerinde hem kulube hem de futbola ekstra baglaniyorlar. her almanci futbolcunun konusmasinda roportajda "bilmemne kulubunde cok mutluydum, aile gibiydi benim icin" sozunu duyarsiniz. aidiet kazaniyorlar kulupleri ile. gocmen aileler de cocuklarini destekliyor, cunku kotu aliskanliklardan uzak durmasi icin en etkili yollardan biri spor. cocuklarini emanet edebilecekleri uzman hocalar var. hatta bu hoclar cocuk pedagojisi, psikolojisi konusunda ailelerden daha fazla ilgileniyor cocuklarla.
ekşisözlük'te bununla ilgili bir entry vardı. yazarın kuzeni acaip yetenekli bir futbolcuymuş 3 büyüklerde oynayacak kadar ama parası olmadığı için yükselememiş. acaip rant ve para dönüyor.