eşim de ben de işlerimizde remote çalışıyoruz ve bunu kanıtlayabiliyoruz. buradaki parasal karşılığı bakımından bir sorunumuz yok.


ama vergisel kısma takıldım ben. onu bir sormak istiyorm.

ben türkiyeden, dubaili bir firmaya çalışıyorum. oradan "fulltime employee" statüsünde çalışıyorum. dubai'de bu işin bir vergisi yok, haliyle türkiyede de vergi ödemem gerekmiyor. ikili vergi anlaşması mevzusu ve türkiyedeki "yurtdışındaki firmaya çalışan" vs. gibi kanunlar nedeniyle.

şimdi ben diyelim ki ispanyadan bu vizeyi aldım. vergi durumum ne oluyor?
normalde vergi işim dubai ve türkiyede çözüldüğü için 2li anlaşma gereği benim ispanyada da ödememem gerekiyor, ama bu kısımla ilgili emin olamadım.

gidip ispanyada %24 vergi ödeyecek miyim? biraz baktığımda ödememem gerekiyor gibi ama nasıl %100 emin olabilirim?

seneye mart-ekim arasını ispanyada geçirmek gibi bir niyetim var da.

 

Ben de biraz araştırmıştım bu konuyu. ispanya veya diğer ülkeler, senin türkiye'de veya dubai'de verdiğin/vermediğin vergi ile ilgilenmiyor. ne kazanıyorsan yüzde bilmem kaçını bana vergi diye vereceksin çünkü benim ülkemde yaşıyorsun diyor. sana 3 aydan uzun süre oturum izni verip karşılığında hiçbir şey almadığı bir senaryo zaten mantıklı değil. o yüzden ispanya gibi yüksek vergi isteyen yerlerden uzaklaşmıştım. italya, ispanya vs. zaten bu dijital göçebe vizesini kendileri için ek vergi kazancı olarak görüyorlar.

ilgeru

Evet ispanya'nın böyle bir durumu var. senin diğer tarafta ödediğin vergi ile ilgilenmiyor. buraya geldiğinde bir muhasebeci(gestor) bulup vergini ödemelisin. %24 ve üzeri olursa beckham law'a başvurabilirsin ama onun için burada bir şirkette çalışman gerekiyor olabilir, bunu araştırmak lazım.

ikinci olarak ispanya tr'de sahip olduğun sağlık sigortasını buraya taşımanı istiyor. ikili anlaşma var gözüküyor ama ben sgk'dan belgeyi almamıştım trde bir sigortalı işte çalışmadığım için. Dubai ile ilgili olan anlaşmaya bakabilirsin.

sonuç olarak burada nefes alıyorsan az çok demeden ispanya'ya vergi ödemen gerekiyor. bir kaç türk avukat var bu işle alakalı çalışan, en güzeli onlardan danışmanlık alman olabilir niyetin ciddiyse.

kolay gelsin.

kırmızıgözlüağaçkurbağasıyeşili

ya bu arada şeyi anlamadım. ispanyayla bizim 2li vergi anlaşmamız var. bi ülkede vergi ödüyorsan, diğerinde ödemiyorsun. buna rağmen %24 kesiyorlar mı? kesebilyiorlar mı?

yani çifte vergi ödenmiş oluyor bu formülde çünkü?

-----

bu arada "gel ülkemde bedava yaşa" diye bir durum yok. nomad olarak oraya aldıkları adam oradaki her şeye para ödüyor halihazırda ve bu ekonomik hareketlilik getiriyor.

tchuck

kimse senin parandan 24% kesmiyor. sen bunu bildirmen gerekiyor. her şeyden önce bir NIE numarası alman lazım. bunun için konsolosluğa telefonla ulaşıp randevu alman lazım. 10 dolar ödemesi var. Orda başvuru yaparken direkt konsolosluk görevlisine sorarsınız. zaten numaranın gelmesi 8 - 10 hafta sürüyor.

kırmızıgözlüağaçkurbağasıyeşili

Konunun Ispanya ve Turkiye arasindaki anlasma ile olan ilgisini anlayamadim. Ispanya'da yasarken Dubai'de yerlesik bir sirketin maasli elemani olarak calismayacak misiniz? Hangi milletten oldugunuzun ne onemi var? Ikili anlasma; eger Ispanya'da yasarken Turkiye'de yerlesik bir sirkete is yapsaydiniz gecerli olurdu. Yani Turkiye'deki isvereninize zaten Ispanya'da gelir vergisi odeyeceginiz icin maasinizi brut yatirmasi gerektigini soylerdiniz. Vergi uzmani degilim; mantiken boyle olmasi gerektigini dusunuyorum.

chickentown

@chickentown,

dubai ile ispanya arasında da 2li vergi anlaşması mevcut. birinde vergin ödeniyorsa, diğerinde vergi ödemiyorsun. dünyanın hemen her iki ülkesi arasında var zaten bu anlaşma. o yüzden alakası var yani

tchuck
1

mobil görünümden çık