Daha önce hiç yatıtım fonu almadım. Garanti bakasını fon sepeti tam olarak nedir getirisi iyi midir? Atıyorum 1000 liralık aldım bir ayın sonunda ya da günlük ne kadar kazandırıyor?




 

Para piyasası fonları ağırlıklı olarak gecelik faiz ve mevduatları kullanır. Haliyle faiz oranları yükseldikçe getirisi artar, düştükçe düşer. Az miktarda da özel sektör bono ve tahvilleri bulundurabilirler.

Sabit getiri garantisi olmayan bir şey için aylık şu kadar getiri verir demek yanlış olur.

Tefas fon karşılaştırma sayfasında bütün fonların günlük, aylık, yıllık ve daha uzun vadeli getiri grafiklerini görebilirsiniz zaten. Buralardan bakıp kendiniz karar vermelisiniz.

Net olan şeyler de var tabi. Para piyasası fonları düşük riskli olduklarından zararı riski yok sayacak kadar azdır. Yine düşük riskten dolayı getirisi de minimumdur. Genel bir beklenti için ortalama mevduat faiz oranlarına bakın, üç aşağı beş yukarı aylık getirisi buna yakın olur. Parayı mevduata yatırmaya göre avantajıysa kazancınız günlük hesaplandığı için vade süresi yok, istediğiniz zaman bozabilirsiniz.

PPF'ler kalıcı yatırım anlamında önerilmez. Başka bir şeye yatırım yapmadan önce geçici olarak günlük faiz almak için önerilir.

Bahsettiğiniz fon için şuna bakın
www.tefas.gov.tr

akhenaten

akhenaten çok teşekkürler çok açıklayıcı oldu.

hepimizkediyiz

Para Piyasası Fonlarında Sabah talimat verdiğinizde aynı gün öğleden sonra alıyorsanız fonunuz, satıyorsanız paranız, hesabınıza geçer. Diğer fonlarda bu süre 5 güne kadar uzayabilir.

Bütün fonlarda olduğu gibi para piyasası fonlarının getirisi de fon yöneticilerinin becerisine bağlıdır. Bu şartlarla adını söylediğiniz fon çok başarılı bir fon gibi görünmüyor. Sadece kendi bankanızdan sadece kendi bankanızın değil Tefasın listesinde gördüğünüz bütün banka ve aracı kurumların fonlarını alıp satabilirsiniz.

Para piyasası fonu alacaksanız, Tefasın @akhenaten'in verdiği sayfadan inceleyerek son zamanlarda getirisi en fazla olan para piyasası fonlarından almanızı öneririm.

Mirket

Soru para piyasası fonu (ppf) değil ki. 1. Fon sepeti fonu'nu sormuş. Fon sepetleri yatımcı şirketleri tarfından oluşturulan içeriği izahnamede belirtilen sepet. Getirisi ya da kaybı içerdiği fonlar/fon türleri kadar olabilir. Tefastan inceleyebilirsin ama geçmiö getirisi gelecek getirisi için garanti içermez.

1917

@1917'nin hakkı var. Karıştırmışım ben. Risk seviyesi 4. Orta riskli yani. Anaparandan da kaybetme ihtimalin var yani. Diğer fon sepeti fonlarına nazaran son 1 yıldır daha iyi kazandırmış ama ortaya karışık her şeyden var.

Geçmiş dönemlerdeki performansı aynen devam edecek diye bir kayıt yok. Ama fikir vermesi açısından bakılması gereken bir kıstas.

www.garantibbvaportfoy.com.tr

www.tefas.gov.tr

Mirket
1

mobil görünümden çık