Hayatımda dördüncü kez psikoterapi alıyorum ve yine aynı sorunu yaşıyorum: verim alamıyorum, hiçbir şey değişmiyor gibi geliyor, boş yere para harcıyormuşum gibi görünüyor.

Sinan Canan dinlemek bana daha iyi geliyor.

Belki de bazı kişiler psikoterapi almaya uygun değildir?
Çok mu erken bırakıyorum? (3-5 seanstan sonra güvenim kalmıyor)

Psikoterapistin bol bol soru sormasını ve hatta yorum yapmasını bekliyorum. Ama hiçbirini yapmıyor. Şimdiye kadar bilişsel terapi ekolünde terapi aldım. Şimdiyse varoluşçu terapi. Bu öncekilerden daha kötü: neredeyse hiç konuşmuyor. Yakında bırakacağım sanırım.

Benzer bir sorun yaşayan kişilerin deneyim ve yorumlarını merak ediyorum.

 

Terapi zorlu bir süreç. Benim de hiç verim almadığımı düşündüğüm zamanlar olmuştu. Ben terapiyi nasıl yöneteceğimi bilmiyordum açıkçası. Sürekli sizi konuşturmalari mesela içgörü kazandırmak içinmiş. Ben bunu bilmiyordum ve sinirleniyordum. Halbuki en başta deseler ki "kardeş, böyle böyle bir teknik uyguliycam, sen de şunları şunları yap", iyi kötü bir yol haritası verse bana süreci izlerim, nerede olduğumu bilirim. Benim görüştüğüm terapistlerdeki eksik buydu. Bir de hep aynı ses tonuyla, acır gibi bakmaları. Poker face böyle bir şey değil.

Terapi hayatidir ama o aracı nasıl kullanacağımızı da bilmemiz gerekiyor lafın kısası.

sekizdokuzon

Ben de terapi sürecinden hiç verim alamamistim. Sürekli "dert ettiği şeye bak" diye bir yaklaşımla dinlediklerini düşünüyorum beni. Ve yorum yapmadan sessiz durmaları da canımı sıkıyor.

ırene adler

@sekizdokuzon içgörü kazanmaksa ben onu yazılı ve sesli not alarak, notlarımı daha sonra gözden geçirerek, hatta yapay zekayla(!) konuşarak yapabilirim sanırım. =)

Yapay zekayı kullanmayı ciddi ciddi düşünüyorum bu aralar.

pantepember

ben. terapi aldım farklı kişilerden ve öyle 3-5 seans da değillerdi. okuduğum kitaplardan daha çok verim aldığımı düşünüyorum. bana hiç faydası olmuyor gibi, bilmiyorum. aynı düşünce bende de var “bazı kişilerde psikoterapi işe yaramıyor”.

deartheodosia

@pante: terapi fikrinden ve araçlarından yola çıkarak kendi iyileşme yolunu çiziyorsun işte. Kötü terapi bile hiç terapiden iyidir.

sekizdokuzon

Sinir olurum terapitaparlara ve ülkedeki onlarca beceriksiz terapisti eleştirmek yerine "Yapıyorsa bir bildiği vardır"cilara ama terapi hayatidir. Kavram olarak yaşaması lazım mutlak suretle.

sekizdokuzon

hangi konuda verim almak istediğini belirleyip gidersen daha isabetli olur

sorunların üzerine hayali diyalog kurup takındığın yeri seansta paylaşabilirsin

bir soru sorcam

boş boş işler bence. ne rahatlatıyorsa onu yap.

hops

Bu görüş nasıl yayıldı bilmiyorum ama "verim almaya başlamak yıllarca sürebilir." şeklinde bir algı yayılmış. Bana biraz hikayeymiş gibi geliyor.

mbond

Kendimi bildim bileli hem psikolojiye hem sosyolojiye ilgi duyardim. sosyal aneliwz hala zevkle yapmakla beraber biriyle konuştuğumda psikolog rolune burunebiliyordum. butun okumalar keyifliydi her sey ta ki terapi deneyene kadar.
deneyimlerim beni hayata dair degistirebilecegime inandigim her seye karsi inanilmaz karamsar hale getirdi. cinci hocalar bu psikologlardan bin kat daha iyi insanlari taniyordur. nefret doluyum bu dolandiricilara. hele BDT denen sacmaliktan para kazananlar derhal biosundaki psikolog(yaninda bi yaprak maprak emojisi) yazisini kaldirip YASAM KOCU yazarsa daha guzel hitap ettigi kitleye ulasir benim gibi cozum arayanlar bu tuzaga dusmez diye dusunuyorum. bunlarin "turkiye'de terapi" konusundaki dusuncelerim oldugunu belirtmeliyim. ben deneyimlemesem de detaylarini bildigim isvicre'deki bir terapi surecinin cok cok olumlu donuslerini gozlemledim. biz bina universitelerinden uzmanlar cikarmaya devamke

ala09

Benim terapistim çok konuşuyor, istersen ismini verebilirim. :) Şaka bir yana benimki şimdilik çok kitabi yaklaşıyor, terapi benimle ilgili değil de bir ‘vaka’ ile ilgiliymiş gibi hissediyorum bazen. Yazıyor, çiziyor, ekolleri, yaklaşımları anlatıyor. Bazen özür dileyip araya giriyorum. O derece.

auroraaurora

Valla yalnız değilmişim çok rahatladım. 4. kez terapist değiştirdim geçen hafta, abi anlatıyorum, cümlem bitiyor bir sessizlik karşıdan gelen tek şey "hı hı" e iyi de beni yonlendirmezsen neden para veriyorum diye düşünüyorum o esnada. Fakat eşim kendi terapistinden oldukça memnun şema terapi uyguladığını söyledi. Benim şu an bana koyulan tanı sebebiyle noropsikologa yönlendim bu seferde çözüm bulamazsam bırakıcam.

mirty
1

mobil görünümden çık