Rezidans daire ile normal daire farki var midir? Ilandaki fiyat uzerinden ne kadarlik pazarlik yapilmali? Odeme vs islemleri nasil oluyor. Hirsizliga dolandiriciliga karsi ne gerekir
en kolayı, mümkünse daha önce ev almış, uyanık, bir miktar anasının gözü bir arkadaşla halledilmeli.
noter araciligiyla yapiliyor, yapilmali.
rezidansın aidatı yüksek olur muhtemelen. havuzu vs varsa daha da yüksek olur. neredeyse kira fiyatlarına yakın aidat ödüyor insanlar. ama güvenlik olur, nispeten daha güvenlidir. ha bazı yerler eskort yuvası olabiliyor tabi. normal daire de normal daire işte tr'de yaşıyorsanız farkı bilirsiniz. fiyat farkı da çok olur, değer mi tartışılır.
evi gördükten sonra paranın hepsini nakit vermeyecekseniz bankaya tapuyu iletirsiniz, kredi başvurusunda bulunursunuz. bi kısmı nakit bi kısmı kredi ise tapuda nakit kısmı bankadan gönderirsiniz karşı tarafa. satıcının kimse ona gönderirsiniz parayı. ya da bankadan bloke çek verirsiniz.
eğer rayiç bedeli düşük göstermeyecekseniz tapu takas sistemi var. dolandırılma ihtimali yok. para işini noter aracılığı ile hallediyorsunuz.
pazarlık satıcıya bağlı yani. acildir vs belki iner. yüzde beş filan belki.
Ödeme kısmını cevaplayayım. FAST ödeme sisteminde bu konuda bir güvenli ödeme sistemi geliştirildi ayrıca bazı bankaların aracı uygulamaları var. Araştırın.
emlakçılar evin sağlamlığını bilemez, alacağınız evin tapu sahibi ile birlikte tapudaki arşive gideceksiniz ve kayıtlara bakacaksınız hangi kalite beton kullanılmış hangi kalınlıkta demir kullanılmış o raporları alıp chat gbtde sorgulatacaksınız.
bu şekilde yakın arkadaşım alacağı evini sorgulattı.
17 yıldır inşaat sektöründeyim gerek belediye gerek proje gerekse saha şantiye derken mesleğimin şu dönemlerinde sadece sahayla ilgileniyorum. 17 yıllık tecrübem bana şunu diyor. bu işi meslek olarak yapanlar var yani gayrimenkul danışmanları. bu işi mimar ve meslektaş inş mühendislerinden de var. önerim mimar yada inş. mühendisi gayrimenkul işi yapanlara danışmanız daha doğru. he ben oldum diyeni karşıma çıksın kapışırım o ayrı konu ama dediğim gibi çok detaylı ve uzun uzuna konuşulacak şeyler enerjim yok :)
belediyeye gidip iskan (genel iskan) durumunu sorun.
hiç alıp satmadıysanız arada emlakçı olmadı iyi olur bence. emlakçı komisyonu için de pazarlk edin.
Bu ara satışlar düşük ve nakit ihtiyacından dolayı baya pazarlık payları var evlerin. mesela 3 milyon olan eve 2buçuk teklif edin derim.
ödemeler tapuda işlem sırasında havale ile oluyor genelde, havale açıklamasına evin yapudaki gibi adres bilgisini yazın. hesah sahibi tabuda yazan isim olsun.
Fiyatlama kısmıyla alakalı bakacağınız şey kira çarpanı aslında. Satan taraf evini mümkün olduğunca 240 aylık kirası seviyelerinden değerleyip satmak, alan taraf da 180 ve mümkünse altında bir çarpanla almak isteyecektir genelde. Fakat bu normal bir piyasada daha çok çalışan bir sistem ve dediğim gibi işin "değerleme" tarafı gibi. Pazarlık bambaşka bir konu.
Birinci ve en önemli konu satıcının nakite ne kadar ihtiyacı olduğu. Tabii ki renk vermemeye gayret edecektir ama acil bir ihtiyaç kokusu alırsanız ona göre agresif olacaksınız elbette.
İpotekli(kredili) konut satışlarının yıldan yıla %70 civarında düştüğü bir dönemdeyiz. Ev satmak için çok çok zor bir dönem yani. Mevcut faiz oranlarıyla parası olmayan kredi çekemiyor, parası olan da parayı eve gömmek istemiyor. Alıcı taraf olarak siz de haliyle bu ortamı pazarlıkta avantajınıza kullanacaksınız.
Örneğin 5 milyonluk bir ev olsun. Bugün o evi almak yerine özel hiçbir şey yapmayıp aynı parayı bankaya koysanız, banka size aylık 200bin lira veriyor. Özetle nakit kıymetli, ev satmak çok zor. Bu ikisini harmanlayıp pazarlıkta agresif olabilirsiniz.