vergi usül kanununun ön gördüğü şekilde vergilendirilirsin. kafana göre değil. yaptığın iş karşılığı elde ettiğin kazanca göre dilimler vardır. basit usül gerçek usül. belli dilimin üzerine çıktığıdna devlet seni otomatik mükellef yapar. ben olmuyorum ya diyemezsin. vergiden kaçayım vergisiz kazanç elde edeyim dersen devlet tespit ettiğinde geçmişe dönük yaptığın satışların hepsinden cezası + yasal faizi ile senden tahsil eder. devlet nereden bilecek deme sakın öyle bir biliyor ki. yeri geliyor letgodan 2. el telefon satanları bile vergi dairelerine çağırıp soruyorlar. evinde kullanmadığı ikinci el eşyalarını satanlara bile vergi koydular. devletin elinde en iyi yazılımlar var. anonim hesaptan versen bile senin kim olduğunu devlet çok iyi biliyor. başkaları yapmış birşey olmamış deme, olmaz olmaz sana denk gelir.
benimle aynı işi yapan bir firma var nasıl bir teşvik aldıysa %0 ile fatura kesiyor. dijital hizmet satıyor görünüyor sözde. sistemine kredi kartı ile kredi yüklüyorsun ve kullanıyorsun. mersin serbest bölgede yapıyor bu işi. eğer bende kdv istisnasından yararlanabileceksem o şekilde davranayım istiyorum. vergiden kaçındığım yok. %0 ile bu işi yapan varken ben niye %20 vergi vereyim?
vergi dilimleri sizin istediğiniz gibi değil, devletin koyduğu kurallar çerçevesinde yapılıyor. herkesin buna uyduğunu söylemek mümkün değil, herkes bir yolunu bulmuş kaçıyor. bir kısmı kazancını beyan etmiyor, açıktan para alıyor. bir kısmı yurtdışında firma taklidi yapıyor, mesela şu aralar Dubai çok revaçta. amerika ya da ingiltere'de firma kuranlar var. dijital işler için Estonya'nın yaptığı bazı düzenlemeler var.
sektörünüzle alakalı varsa teknokent'lere bakın, kosgeb teşviklerine ve uygulamarına bakın. vergi avantajları, hibeler ya da değişik avantajlar yakalarsınız.
Önceki cevaplarda da açıklanmış, o iş öyle olmuyor maalesef. Şakası da yok bu işin yani kervana bir katarlarsa, çok başınız ağrır.
Yanlışlıkla yarın öbür gün kar dağıtımı yapmak durumunda kalırsanız iyice tadınız kaçacak ama maalesef yapacak pek bir şey yok. Yaşınıza, sektörünüze hatta cinsiyetinize göre bile teşvikler var. Bir mali müşavirle çalışıyor musunuz şu aşamada bilmiyorum ama işine hakim birisini bulursanız yol gösterecektir.
duyurudan sonra yazdığınız cevabı şimdi gördüm, ona da cevap vereyim
bahsettiğiniz firma teşvik aldığı için değil, serbest bölgede olduğu için %0 kdv ile fatura kesiyor. serbest bölgeler ticaret içerisinde yurt dışı gibi kabul edilir. yani serbest bölge ile yapılan fatura alışverişleri ihracat/ithalat muamelesi görür.
örneğin siz bir mal ticareti yapıyorsunuz. şirketiniz aslında mersinde ama mersin serbest bölgede de bir yer açtınız. kendi deponuzdaki malı, serbest bölgeye fatura ederseniz bu ihracat kabul edilir. bu işlemin faturasından kdv iadesi de alabilirsiniz. ondan sonra serbest bölgeye çektiğiniz malı istediğiniz kadar depolar, istediğinizde yurtdışındaki müşterinize fatura edip gönderirsiniz. bu tarz çalışan insanlar var.
serbest bölgeden içeriye %0 kdv ile hizmet faturası kesmek nasıl oluyor derseniz onu hiç bilmiyorum. konuya hakim biriyle görüşmenizde fayda var. varsa mali müşavirinizle, tercihen iyi bir yeminliyle konuşursanız yol gösterebilir. o biraz değişik bir modelmiş çünkü.