işin özünü alsın istiyorum sadece, madde madde şu şunun şartı bu bunun şartı şeklinde değil de, çok sıkıyor çünkü beni bile.




 

"google it"
diyanetin erişime açık çocuk kitapları var
yayin.diyanet.gov.tr
vidyosu var mı bi bak
www.youtube.com

play.google.com

sadece apple linkleri çalışıyor
mobilhizmetler.diyanet.gov.tr
mobilhizmetler.diyanet.gov.tr

lambırcek

Burada soru cevaplı olarak seri videolar var:

m.youtube.com

diyecevaplandı

Hiçbir çocuğa işin özünü verebilen bir yayın olamaz :) çocuklara anlatılan her şey somut anlatılmalı, soyut düşüncenin henüz gelişmediği çocuk zihninin anlayabileceği tarzda ve üslupla anlatılmalı. Bunlar da işin ancak yetişkinler tarafından hakkıyla anlaşılabilecek o özünü vermekten uzak olur.

Bence sağlam birkaç ilahiyatçıyı takip edin, işin özüne ulaşmış olup olmadığı konusunda içinize sinen kişileri bulun. Yine de kendinz okuyup düşünmelisiniz işte her türlü.

Bence ebeveyn çocuğa din eğitimini kendi vermeli. Başkalarına terk etmemeli çocuğunun düşünme akışını, zihnini.

muhayyer divan

çocuklarınıza mistik/metafizik düşünmeyi öğretmeyin, bırakın büyüyünce kendi isterse bakınsın bunlara. fikir istemediniz biliyorum ve kızmayın da ama üzülüyorum çocuklar için. biz yandık onlar yanmasın bari...

anna sun

@anna sun

Mistik/metafizik düşünme diyerek bana mı göndermede bulundun bilmiyorum ama benim soyut düşünceden kastım mistisizm metafizik falan değil.

Yetişkin olmadan, hayatın akışını ve insanın yapısını anlamadan varılamayacak kanaatleri kastediyorum ve temel dînî öğretilerin bunların üzerine kurulduğu gerçeğini göz önüne alırsak yetişkinlerin bile önemini hâlâ kavrayamadıkları konuları çocuklara dayatmamak gerektiğini, dayatacaklarsa muhakkak anne babaların kendilerinin anlatmaları gerektiğini söylüyorum.

Yalan söylememek en doğrusudur, yalan söylemek günahtır (zarar vericidir) çünkü hem senin kendine güvenmene engel olur hem de sosyal çevrenin sana güvenmesine engel olur.

Bu örnekte güven duygusunu bir çocuğa anlatamazsın, hele insanın kendine güvenmesinin gerekliliğini ya da toplumun birbirine güvenmesinin tek yolunun güvenilir davranışlarda bulunmak olduğunu anlatamazsın. Dallanır budaklanır çünkü, çocuk ise sözden anlamaz davranışlardan anlar. Gözüyle gördüklerini örnek alır, dinlediklerini, ona sözlü olarak öğretilenleri değil.

Başlık sahibi de bunu istemiş ama bu iş başkalarının insafına bırakılacak şey değil, her anne baba kendi öğretmeli bunları çocuklarına. Hem davranışlarıyla, hem de olumsuz bir durumda müdahale etme yoluyla. Bunu kastediyorum.

muhayyer divan

çocuklarınıza din öğretmeyin= benim inandığım masalların ve ideolojilerin önüne geçmesi işime gelmez, kendi travmalarım ve arızalı yetiştirilmemin sebebini yanlış yerde ararım
bu tekerlemeyi mırıldanan tiplerden çok rahat gönüllü zorbalar devşirebilirsiniz

lambırcek

@muhayyer divan, size yönelik bir şey yazmadım, hatta tam okumadım bile yazdıklarınızı.
lakin "işin özü" denebilecek her şey çocukların gerçekçi/mantıkçı düşünmesini engelleyecek türden meseleler. kimin öğrettiğinden çok neyi öğrettikleri anlamlı bana göre. bir çocuğu evrensel ahlak kurallarına göre eğitebilirsiniz ama önce kendiniz onları benimsememişseniz dinler kolay bir kontrol aracı tabii ki...
ve gene sözüm size değil.

anna sun

evrensel ahlak kuralı diye bir şey yok. ahlak dediğin şeyin bir şeyden, bir ideolojiden, bir dinden, bir şahıstan bağımsız, gökten yere düşen bir şey olması ahlakın tanımına zıt.

"ahlak iyilik güzelliktir işte..." gibi alelade düşüncelerden bir hukuk, bir davranış ölçüsü çıkmaz. bu evrensel lafı zehir gibi herkesin kanına karışmış, düşünmeden kabullenmiş herkes. mantık burada devreye giriyor. türkiyede evrensel ahlak denince kastedilen şey batının hristiyan-post hristiyan ahlakı. bireyci bir ahlak. ne konuştuğunu bilmek lazım tabii

gerçekçi-mantıkçı'dan kasıt da naturalizm. ne konuştuğunu bilmek lazım-2.
yoksa müslümanların mantık alanında bugün de eline su dökecek bir birikim yok

lambırcek
1

mobil görünümden çık