Selam arkadaşlar. 24 yaşındayım. 2022'de lisans mezunu oldum. Askerliğimin ertelenmesi tam 2 ay sonra bitiyor.

Ben askerliği mesleğimi ele aldıktan sonra, yaşım da biraz daha ilerledikten sonra bedelli yapmayı düşünüyordum.

Sanırım erteletmek için bahanem kalmadı resmi olarak. Yoksa yanılıyor muyum? Mesela bazı üniversitelerin yüksek lisans ilanları açık, ALES puanım var, YÖKDİL puanım yok.

Herhangi bir yüksek lisansa başvuru yapsam 2 ay içinde kabul edilir ve öğrenci olabilir miyim? Bunu garantili bir şekilde nasıl çözerim? Teşekkürler.

 

paralı, tezsiz yüksek lisans

oekuklu

Yüksek Lisans başvuru tarihinde başvurunuzu yapıp süreçten geçerseniz önümüzdeki dönem başlayacaksınız tabi ki, yani öyle uzun bir süreç değil. Süreç içinde tecil süreniz dolsa da sorun olmaz, ben lisans mezunu olduktan sonra tecilimi başlatmamıştım mesela (o zaman kendiniz gidip başlatıyordunuz muayeneye girip) yüksek lisansa kayıtlanma sürecinde de tecilim yoktu. Kaydım yapılınca okul tecil ettirdi. Yine de emin olmak için asker almayı arayıp sorun süreci, değişiyor böyle şeyler.

Dil konusunda genelde üniversitelerin kendi dil sınavları oluyor. Onlara da girebilirsiniz. Dil puanınız olmadan yüksek lisansa alan bir yer bulamazsınız sanırım. Böyle bir yer var mı onu da bilmiyorum.

akhenaten

dil puanı olmadan alan yerler vardır, tam bu dönemlerde başvuruların devam ediyor olması lazım ama yüksek lisansa kabul alsanız bile ders seçimlerini tamamlamadan aktif öğrenci statüsüne düşmüyorsunuz e-devlette. ders seçimleri de Eylül'ü bulur büyük ihtimalle. kabul alıp kayıt yaptırdıktan sonra enstitü sekreterliği ile görüşüp askerlik şubesine tecil için sizin adınıza bilgi vermeleri/başvurmalarını sağlamanız gerekecektir.

hrskrs

Aslinda askerlik yapmak icin en uygun pozisyondasin su anda. Meslege basladiktan sonra askere git gel daha buyuk engel olur.

Askerligi ertelemek icin yuksek lisans yapilmaz...Zamanina yazik.

Ben ayni pozisyonda olsam askerligi aradan cikarirdim.

thetruenorthstrongandfree

@oekuklu sorun şu ki aktif olarak öğrenci gözükecek miyim? 2 ay sonra bitiyor süre. ama okullar iki ay sonra başlamıyor.


@akhenaten tecil yokken, yani süresi geldiği halde askere gitmemenin bir yaptırımı yok mu? okula kayıt yaptırıp aktif öğrenciliğim belli olana kadar geçen sürede ne yapacağım?

@hrkrs ders kayıtları yapılana kadar olan sürede ne olacak? ciddi bir sorun değil mi bu?

@thetruenorthstrongandfree kpss çalışıyorum. 35 gün kadar sonra sınava gireceğim. 6 aylık askerlik sürecinin kendisi geçtim, o süre içerisinde başvuru yapabileceğim alanlar ne olacak? 6 ay az bir süre değil ve 6 ay bittikten sonra ortada kalmam olası gözüküyor.

psipsipsi

Yaptırımı var tabi ama öyle hızla gelişen bir süreç değil o. Ben bakayaya bile düşmemiştim örneğin. Ama dediğim gibi bu gibi şeyler sürekli değişiyor. Siz bağlı olduğunuz askerlik şubesini arayıp "bu bu dönem yüksek lisans başvurusu yapacağım, ancak tecil sürem okul başlamadan dolmuş olacak, okul başladığında tecil yaptırmam sorun yaratır mı, süreç nasıl ilerliyor" diye sorun. Sorun olacağını sanmam, birçok kişi karşılaşıyor bu durumla.

Ancak 6 ay çok da uzun bir süre değil, bence bedelli parasına değmez. Ayrıca askere gidip geldikten sonra "artık bu iş de bitti" hissi çok rahatlatıcı bir şey. Gençliğinizi önünüzde böyle bir kesintinin varlığını düşünerek harcamayın, bitsin kurtulun. İşe girişlerde daha çok işinize yarar askerliği yapmış olmak. Ayrıca KPSS'ye girebilirsiniz, zaten siz teciliniz biter bitmez hop diye askere alınmayacaksınız. Gidebileceğiniz en erken tarih, kendinizi de yırtsanız Ağustos celbiyle olur ki büyük ihtimalle daha sonraya kalır. Askere gitseniz bile eğitim hakkınızdan dolayı izin alarak sınava girebilirsiniz. Bunları da sorabilirsiniz askerlik şubesine.

Bence de gitmek için en mantıklı zamandasınız. Çok da büyütülecek bir şey değil, arkadaşlarımın hepsi benden sonra gittiler ama gidip gelene kadar uğraştıklarına değmedi bence. Ayrıca bunlar olana kadarki 5-6 yılda bana baya imrenmişlerdi bu konuda :D saçma ama insan iyi hissediyor, kafa rahatlığı bambaşka bir şey. Hepsinden de önce çalışmaya başladım.

akhenaten
1

mobil görünümden çık