Yatakta uykuya dalmak üzereyken son bir aydır 3 kere falan aynı şeyi yaşadım ;

bir anda nefessiz kalıyorum ağzımı sonuna kadar açıyorum nefes almak için. aha şimdi ölüyorum diyorum yatağımın kenarında su vardır hep. suyu içince düzeliyor.

kalp çarpıntısı yok galiba. herşey 3-4 saniye içerisinde gerçekleşiyor.

dikkatimi çeken nokta şu ;

2-3 ay kadar önce yemek yerken boğazımda kaldı. yanımda kimse yoktu ölme korkusunu ilk defa o gün net olarak yaşadım. suyu içince düzeldi tabi. bağlantılı olabilir mi?

 

Apne?

Mirket

Panik atak olabilir.
Ama birden çıktıysa zamanla geçer. Deprem korkusu gibi.

parka

karabasan olmasın? yani o halk dilinde de..

tıbbi adı uyku felciydi sanırım.

yorgunluk, stres, yeme bozukluğu, uyku düzensiliklerinden falan olabiliyor.

ananiyimioguz

20 yıldan fazla zamandır panik bozukluk var bende. ilk başlarda evden çıkmaktan korkuyordum, sonra bir psikiyatrist ile görüştüğümde panik bozukluğum olduğunu söyledi. sizde de panik bozukluk olabilir belki. panik anında zihni o durumdan uzaklaştırmak gerekiyor. çok zor biliyorum ama derin derin nefes alıp vermek, başka bir şeye konsantre olmaya çalışmak (5 duyuyu çalıştırmak vs gibi) işe yarayabiliyor.

dilili

Panik atağın psikolojik sebeplerinden biri boğulma travması ve ölüm korkusu diye geçiyordu.

O bahsettiğin olaydan önce de bir boğulma anısı varsa ölmekten korktuğun, onları düşün, ilk kez boğulma korkusu yaşadığın olayı hatırla, o anı yeniden yaşarken bütün hissettiğin duyguları ve bedensel yansımalarını sözlü olarak ifade et. Mesela

"Eriğin çekirdeği boğazıma takıldı, oradan gitmiyor, nefes alamıyorum, çekirdek boğazımı acıtıyor, öksürmeye çalışıyorum ama nefes alamıyorum, nefes veremiyorum da, kendimi çok kötü hissediyorum, boğuluyorum, ölecekmişim gibi geliyor" vs vs.

Sonra bunlar bitince boğulma anının bittiği etkeni ve hissettirdiklerini sözlü olarak söyle:

"Annem geldi sırtıma birkaç kez kuvvetle vurdu ve bir anda çekirdek oturduğu yerden oynadı, nefes alabildim annem bir daha vurdu ve çekirdek ağzımdan dışarı fırladı gitti,tamamen nefes alabilir hale geldiğimi fark edince derin derin nefesler alıp verdim, üst üste tekrar tekrar engelsizce özgürce nefesler aldım ve verdim ve birkaç saniye içinde normal nefes alıp verir hale geldim, tamamen rahatladım, göğsümdeki ağrı geçti, boğazımın acıması tamamen geçti ve yaşadığım için çok mutlu oldum"

Gibi. Bundan sonra:

"Bu olayın boğazımda, göğsümde, sırtımda, kalbimde bıraktığı bütün ağrıları, acı hissini, korkuyla yaşadığım kalp çarpıntılarını, (varsa diğer belirtileri, mesela karın ağrısı, dizlerin titremesi, artık ne yaşadıysan hepsi) boğulmaktan tamamen kurtulduğum için bütün bu ağrıları acıları çarpıntıları tamamen serbest bırakıyorum, sağlığımın yerinde olduğunun farkındayım ve bunun mutluluğunu yaşıyorum"

De. Bunları hep sesli sesli söyle. Uygun ortamın olursa yüksek sesle veya bağırarak söyle. Muhtemelen bir daha sebepsizce panik atak yaşamayacaksın.

Vücudunda bir takım vitamin mineral eksiklikleri ve yüksek stres yükü varsa bunlar için doktor yardımı almayı ihmal etmiyoruz, sorun sadece boğulma travması kaynaklı ise diye yazdım bunları. Çok geçmiş olsun.

muhayyer divan
1

mobil görünümden çık