Sizce borsada son 2 yıldır ve şu an uzuncu olan biri yanlış bir yatırım mı yapıyordur? Alırken motivasyonum takip etmeyeceğim ve 5 sene sonra bakarım hisselere idi ama sanki bu mantıkla yanlış bir yatırım tercihi yapmışım gibi gelmeye başladı. Teknik olarak al diyen ama piyasa yüzünden %40 zararda olduğum iki kağıt var mesela. Öte yandan kısa sürede %80 kazandığım da var. Bilmeden almıyorum hisseleri ama sadece sizin fikirlerinizi merak ediyorum.




 

Arkadaşım bak şöyle bir olay var.
Dünyadaki tüm yatırım araçları ya aşağı gider, ya yukarı ya da yatay. Sürekli aşağı ya da sürekli yukarı gitmesi gibi bir şey söz konusu değildir.

Bir yatırımcının kazanabilmesi için bu yukarı gidiş zamanlarını tahmin edip alıp, bu kadarı yeter deyip çıkması gerekir. Sistem budur.

Ben alayım. Yıllarca bekleyeyim. Ben uzun vadeciyim sözleri bir istisna dışında kesinlikle yanlıştır.

O istisna da, az gelişmiş ülkelerin hep kötüye, gelişmiş ülkelerin de hep iyiye gitmesi nedeniyle, gelişmiş ülke parasına veya ona endeksli bir ürüne yatırımdır.

Uzun vadedci olup Borsa İstanbulda, çok şanslı biri değilsen kazanamazsın. NOKTA

Mirket

kendi kendine hisse alıp satarsan ballı değilsen kazanamazsın. hele hele teknik analiz denen hurafeye saçmalığa göre alım yapıyorsan zaten geçmiş olsun.

uzun vadeciysen ve yatırım fonu alırsan, nereden alırsan al "uzun vadede" enflasyon dolar her şeyi ezep geçersin.

bak tekrar söyleyeyim "yatırım fonu" alırsan dedim. şimdi sivri zekalının biri gelir bist'in 10 yıllık dolar grafiğini koyar. aha bak aynı yerdeyiz der. biz endekse yatırım yapmıyoruz hisselere yapıyoruz. bunun en kolay ve en kazançlı yolu da yatırım fonu almaktan geçer.

yazar yazmaz yazan yazar

@yazar yazmaz, Fon hiç almadım daha önce ama borsadan çıkmayı düşünüyorum. Fon ile ilgili biraz araştırma yapayım bari.

Kediyi üzdün

çıkma hocam borsadan. borsadan çıkıp nereye gideceksin? ne yapacaksın? para kazanmak için borsaya yatırım yapmak zorundasın.

ayrıca şu an borsaya girmek için mükemmel zaman. güzel düzeltme oldu.

yazar yazmaz yazan yazar

Mesela TCELL hisse senedini ele alalım. Bu günlerde performansı muhteşem.

Bu kağıdı 03.12.2007 tarihinde alsaydın 6,19 $ idi.
Şu anki fiyatı 3,06 $
Zararın 17 yılda $ bazında %50

Ama bu kağıdı 14.03.2024 de alsaydın 1,90 $
Şimdi satsan karın 2,5 ayda $ bazında %300

Mirket

@yazar yazmaz yazan yazar'ın cevabını görünce bir sivri zekalı olarak yatırım fonlarına bir bakayım dedim. TEFAS en fazla 5 yıllık getiriyi almış.
AK2 kodlu fona baktım. 5 yılda $ 6 kat artarken bu fon TL bazında %91 kazandırmış :/

Mirket

@yazar yazmaz çıkacağım derken gidip altın almaktan bahsetmiyorum ama mesela elimdeki jants'ı satıp yatırım fonu alabilirim uzun vadeli hisseciliktense uzun vadeli yatırım foncusu olurum.

Kediyi üzdün

ak2 dediğin şey borçlanma aracı yani tahvil:) sabit getirili bir yatırım aracı. borsayla alakası yok:)) "hisse senedi fonları"na bakacaksın.

www.marmaracapital.com.tr

buradan mesela mac fonunun son 10 yıllık tl ve usd bazlı getirilerine bakabilirsin.

yazar yazmaz yazan yazar

@mirket, hocam siz o zaman borsada kalıp alım satımdan bahsediyorsunuz ama onu herkes takip edemiyor ve ben de teknik bir grafikçi değilim. Al sat yaparken terste kalanlarla dönmüyor mu borsa :(

Kediyi üzdün

'Nereden alırsan al' diye söze başlayıp, yatırım fonları diye de genelleme yapıp şimdi hisse fonlarına çevirip en çok kazandıran hisse fonlarına bakacaksak ben müsaade isteyeyim de, ilk sözün arkasındaysak hisse fonu da buluruz insanın 3 kuruş birikimini parayken pul edeninden.

Öneri yaparken, rakamlarla, tarihlerle ve örneklerle konuşun ki soru soran bir ışık görsün. Yanılmasın, yanlışa gitmesin.

Mirket

zekası ortalama seviyedeki her insan uzun vadeli yatırım fonundan kastın "hisse yatırım fonu" olduğunu anlar zaten. gidip AK2 fonunu seçip aa ne güzel kazandırmış bu diyecek hali yok kimsenin zaten.

tabii ki en çok kazandıran fonlara bakacağım. adamlar 10 yıldır para basmışlar. niye gidip ne idüğü belirsiz şirketin fonuna bakayım?

yazar yazmaz yazan yazar

@Kediyi üzdün

Ben borsada kalmayı önermiyorum. Borsada uzun vade yatırımcısının mutlaka kazandığı şeklinde bir kanı var. Onun yanlış olduğunu dile getirdim. Aynı şekilde borsa neyse borsaya fonları da öyledir.
Borsada da fonda da seçtiğin kağıt şansına iyi çıkarsa kazanırsın. Yoksa yok.

Kısa vadelerde al-sat yapıp para kazanabilmek için de birçok şeye çok hakim olmak ve bu işe çok fazla zaman ayırmak gerekir ki bu da zor. Kesinlikle önerebileceğim bir şey değil.

Bir de 'sivri zekalı' lafına kızdım.

Mirket

Paragrafta fantastik bir durum var. 5 sene sonra bakarim ve teknik analiz. 5 sene fiyat olarak kac oldugunu umursamayacaginiz hisse de teknik analize bakmaniza gerek yok.

Cunku 5 sene fiyatini umursamayacaginiz hisseyi alirken onun finansallarina hikayesine inanarak alirsiniz. Dolayisiyla siz alirken anlik priminin onemi yoktur cunku zaten siz daha cok primlenecegine emin olarak alirsiniz. Bu alima karar verme isi, twitterdan gormekle, duymakla olmaz inceleyerek olur.

Simdi daha da kotu bir konudan bahsedicem, fiyatinin kac oldugunu umursamamakla sirketin finansallarini umursamamayi ayni sey zannetmek. Boyle bir konsept yok. Inandiginiz sirketin durumunu takip etmek zorundasiniz. Ama ornek verelim bu sirket Froto olsun, ben eger frotonun finansallarindan memnunsam nasil yonetildiginden memnunsam , gelecek hikayesinden memnunsam 850 ye mi aldim 1100 e mi aldim farketmez. Cunku ben o hissenin 5 senelik periyotta katlarca artmasini bekliyorsam cekirdek parasi olur o. Zaten hatirlatirim finansallarina baktik 1100 kende 25 F/K degildi zaten sirket. 2. senenin sonunda froto sacma sapan isler yapmaya basladi, satisi arttiramadi, maliyetlerini dusuremedi, borclandi borcu odeyemedi. hikayesini bozdu vs. O zaman satarim. ama satmamin sebebi ooo froto 3000 lira oldu diye olmaz. Dolayisiyla hala fiyatini umursamam. Satarken bir miktar teknik bakarim misal cunku artik kisa donemde satmaya karar vermisim.

Froto tabii ki ornek, tavsiye degil.

wallcan

sorduğun sorunun cevabı kolay bir şey değil.

ama şunu söyleyebilirim ki. uzun vadeli yatırım kesinlikle kazandırır diye bir düşünce çok yanlış.

uzun vadeli yatırımın çok kazandırdığı durumlar vardır. hiç kazandırmadığı hatta kaybettirdiği durumlar vardır.

"Alırken motivasyonum takip etmeyeceğim ve 5 sene sonra bakarım hisselere"
mesela bu çok yanlış. beş sene içinde dünyada ve türkiyede neler neler olur. takip etmemek çok absürt bir durum.

yıllar önce bir hisse alıp takip etmeyip zengin olanların olması bunu her yapanın başarılı olacağı anlamına gelmez. kaldı ki böyle adamlar yüzbinde bir rastlanır.

abelardo

cevaplara bakmadım, ama hisse alacaksıniz eleme şöyle olmalı;
1. ulke ekonomisi analizi/makro analiz: mesela yuksek enflasyon devam eder mi, ederse hangi sektörler kârlı çıkar, hangisi zararlı. yüksek faizden kim nemalanir, kim nemalanmaz

2. sektörü bulduk. sektörde hangi şirket daha ucuz, hangisinde yabancı oranı fazla, hangisinde yatırımcı sunumu vs. iletişim iyi

3. şirketi bulduk. teknik analiz ne der, ortalamalarin üzerinde mi, değil mi vs.

direkt 3ten baslarsaniz, geçmiş olsun. ancak avuntu olur, uzun vadeciyim diye. mesela GYO aldınız şu dönemde, e ama sigorta, emeklilik, faktoring uçtu gitti.

ama hiç bilmeyen insan fon almalı. maceraya gerek yok. borsa kumar değil, tr de de değil. hatta tr de likit olmak daha iyi, ev alırsın, komşun kötü çıkar, deprem olur, devlet istimlak eder, boru patlar, vergi çıkar vb. kiraya versen, gene bir sürü tantana. arsa alsan benzer.
ama nasıl ev alırken gene de riski azaltiyorsun, bir sürü detaya bakıyorsun. bu borsada hisse alırken de bir bakın ya bir zahmet. yani eşinizle gidince, mutfak tezgahıni beğenmedim; kapının rengini beğenmedim diyip evi almayan insanlar, nedense (!) sozkonusu borsa olunca gayet relaks...

anlatamıyorum

@kediyi üzdün, yanlış yorumlara aldanma hocam bak linki bıraktım hatta tekrar bırakayım. www.marmaracapital.com.tr

10 yılda bist dolar bazında %-2 götürmüş. bu fon dolar bazında %331 kazandırmış.

yani "Aynı şekilde borsa neyse borsaya fonları da öyledir." diye bir şey olmadığının kanıtıdır bu link. NOKTA.

yazar yazmaz yazan yazar

Bu aralar uzun vadeli yatırım konusu çok moda oldu. Bunlar hep belli temalarda karşımıza çıkıyor. Bu temalar da daha çok Warren Buffet, Charlie Munger ve Peter Lynch gibi isimlerin ortaya koyduğu yaklaşımlar. Bu insanlar ABD borsaları için konuşuyorlar.

ABD dediğimiz ülkenin dünya ekonomisindeki payı %60 civarında, parası dünyanın rezerv para birimi olan abd doları. Orası çok ayrı bir dünya. Dünyanın geri kalanına göre dinamikleri çok farklı. Ekonomik sistemi çok farklı, şirketlerin işleyişleri çok farklı, insanların bu şirketlere yaklaşımları ve onlardan beklentileri çok farklı. Şirketlerin otonomisi çok farklı. Her açıdan çok farklı. Daha iyi ya da kötü demiyorum, çok farklı. Türkiye piyasası gelişmekte olan bir ülke piyasası. Bu terimler belli sebeplerle kullanılıyor, bir şey anlatıyor. Bir farklılığı ortaya koyuyor.

Eğer siz çok büyük oranda ABD borsaları temel alınarak oluşturulmuş yatırım stratejileriyle gelişmekte olan ülke piyasalarına yatırım yaparsanız ve uyumlu bir sonuç beklerseniz bu kanımca yanlış bir hamle olur.

Uzun vadeli yatırımın da kendi riskleri var. 10 yıllık yatırımınız 9 yıl boyunca sizi mutlu ederken 10. yılda, tam paraya ihtiyacınız olduğu zaman yaşanan bir krizle 4-5 yıl öncesinin getirilerine gerilemeniz olasılığı, bu tipteki uzun vadeli yatırım politikalarının üretildiği ülkelere göre daha yüksek risk payına sahip.

Ayrıca, uzun vadeli yatırım yaparken de aldığınız fiyat çok önemli. Siz pahalı bir hisseyi alıp kenara koyup unuttuğunuzda hisse fiyatının düşerek bir iki yıl aşağılarda dolanması, uzun bir zaman ağır ağır toparlarken iniş çıkışlarla birlikte sizin hedef vadeniz dolduğunda 10 yıllık değil de 2 yıllık yatırım yapmışsınız gibi bir kazanç sağlaması da olası. "Ben fiyata takılmıyorum" dememelisiniz.

akhenaten

Maalesef bilende bilmeyende yorumluyor defalarca bölünen, temettü dağıtan hisseler bugünkü USD değeri ile kıyaslanmış. İstisnalar kaideyi bozmaz Yanlış yok 5 yıl olarak planlamışsınız daha 2 yıl olmuş hele bir 5 yıl olsun bakalım. İstisnai olarak uzun vadede zarar eden veya yeteri kadar değerlenmeyen hisse senetleri var bu yüzden hisse denetlerinizi çeşitlendireceksiniz. Borsa İstanbul dünyada en fazla kazandıran bir kaç borsadan biri ABD borsaları ile kıyaslanmaz bile. Bir kaç istisnada benden olsun madem: isatr, isbtr, isctr, uzerb 5 yıllık artış yüzdelerine bakın.

doharkoman

Google'a 'Hissede düzeltilmiş fiyat nedir, nasıl ve neden hesaplanır' yazılsa eminim epey bir bilgi çıkar.

Hisselerin geçmiş yıllardaki performansı incelenirken düzeltilmiş fiyatları kullanılır.

Şurada biraz açıklamış. Finansal okur yazarlık için faydalı bir bilgi. Tavsiye ederim. Okuyun.

x.com

Gerçi düzeltilmemiş fiyatlı grafik pek bulamazsınız. Ama olsun. Bir grafiği incelerken bedelsizler, temettüler kafanızı karıştırmaz en azından.

Mirket
1

mobil görünümden çık