Selamlar;

Kendi imkanlarımla evde yaz boyunca günde üç kez 3-4 dakikalık videolar paylaşacağım. Matematik öğretmeniyim, işin sınav hazırlık boyutu da olacak ama yaz boyunca daha çok "Matematiğe neden ihtiyaç duyarız?", "Matematik nasıl çalışılır?", "Matematik okuryazarlığı", "Kavram yanılgıları" gibi alternatif konular üzerinden ilerlemek ve yaz sonuna doğru bir komunite yaratmak istiyorum. Hedef kitlem esasında matematiğe ilgi duyan, ilgi duymak isteyip duyamayan herkes. Bir discord kanalı da açıp oradan da kanal abonelerinin birbirleriyle ve benimle iletişim kurmalarını istiyorum. Karşılıklı fikir alışverişi ve yönlendirmelerle kanalı onlarla birlikte ilerletmek gibi bir niyetim var.

İlk videom nasıl olmalı? Buraya yazdığım gibi yapmak istediklerimi mi anlatayım, kendimi mi tanıtayım ya da bunların hiçbirini yapmadan yüklemek istediğim videoları sıradan yüklemeye başlayıp aralarda "Kanalın kullanım kılavuzu" gibi ara videolar mi yayınlayayım?

Hangisi daha iyi olur sizce? Teşekkür ederim.

 

İşbankası’ndan çıkan çok hoş kitap var: Matematik Sembollerinin Kısa Tarihi.
Matematikten korkmam, ama ilgi de duymam. Eşit ağırlıkçıydım vs. Ama bahsettiğim kitaptaki gibi ilginç bilgiler olsa, izlerdim, bence çoğu insan da benim gibi. hem kısa hem ilginç hem eğlenceli. Kuru kuru bir anlatım yerine de biraz muziplik, biraz animasyon vs. olsa ne ala^^ yoksa, zaten vakit alan, dikkat çeken onbinlerce farklı konuda onbinlerce kısa video var her an.

anlatamıyorum

En hızlı hangi videoyu yapabiliyorsanız o.Bir an önce başlayın.
Siz takip ettiğiniz kanalların ilk videosunun ne olduğunu umursuyor musunuz? Benim hiç haberim yok, umrumda da değil.

Youtube için ben daha çarpıcı başlıklar düşünürdüm ama sizin tarzınızda olmalı videolarınız. Bunlar size uygun olmayabilir.
"2+2=5 Nasıl mı?" "Dans ederken fibonacci sayılarını kullanın" "1 hastalık 100 cinsel ilişkiyle maksimum kaç kişiye bulaşabilir?"

michael_knight

Bence kendinizi ve kanalı tanittiginiz bir video olabilir. Bu videoda da kanalda yer alacak videoların konularina, kanalın hedef kitlesine ve sizin amaclariniza yer verebilirsiniz.

Amaranta ursula

bence de ilk video önemli değil. sadece tek videosu olan kanala bakmam zaten. ilk videoyu atıp 1 hafta beklemeyin. 3-4 video atın ilk sefer de. sonra haftalık ya da kendi düzeninize devam edersiniz. sizin kim olduğunuzla da ilgilenmez insanlar tanıtıma falan gerek yok bence. tanıtım kısmını ilk videonun başına koyarsınız. ayrı videoya gerek yok.

jülsezar

Başta her gün üç video atacağım zaten algoritmayi yenebilmek için :p

sekizdokuzon

Kuran'ın şifresi çözüldü
Numorolojiye göre ideal partneri bulma
Bu soruyu çözen çocuk kör oldu...

Sarmadıysa
evreninin dili matematik mi
İcat mı keşif mi
Popüler paradokslar
Algebra dan yapay zekaya!

anon1m

Düşündüğünüzün aksine bir komünite yaratmak istiyorsanız bence kesinlikle bahsettiğiniz yolu izlememelisiniz.

Kendi adıma Türkçe Youtube kanallarındaki en büyük eksiklik video başlığında aranan içerikle ulaşılan video arasındaki içeriklerin birbirini tutmaması.

Her şey için böyle ama matematik özelinde konuşuyoruz o yüzden buradan gidelim. Örneğin ders çalışırken aklınıza "ondalık sayılarda çarpma işlemi" takıldı. Bir video buluyorsunuz bunun ilk 1-1,5 dakikası falan "merhaba arkadaşlar" zımbırtısıyla geçiyor. Ondan sonra 2 dakika falan "çarpma herkesin aklını karıştıran bir konu, istatistikler de öğrencilerin çarpmada toplamaya göre daha az başarı gösterdiğini söylüyor ama ünlü matematikçi bilmem kimin de dediği gibi..." tarzında doldurma muhabbetle geçiyor. Bunlar olurken videonun her yerinde belli bir kalıp cümle dolaşıyor "ben size çok kolay bir yolunu anlatacağım arkadaşlar", "şimdi birazdan oraya geleceğiz, bu yolla çok kolay yapacaksınız" gibi gına getiren tarzda söz tekrarları...

Sonunda örnek bir soru yazılıyor, bunu da çözene kadar yine demagoji dolu bir anlatım var.

Neticede 50 saniyede hakkıyla anlatılacak bir konu için 5-10 dk uzunluğunda bir video oluyor ve hiçbir şey anlatmıyor.

Kısa, öz, anlaşılır, başlıkta vaat ettiğini anlatan videolar yok.

Komünite edinmek için en iyi yol kanalı tek ama yalnızca tek konuda özelleştirmek. Sizin bahsettiğiniz "matematiğe neden ihtiyaç duyarız?", "matematik nasıl çalışır" gibi konular kendi içinde ayrı bir alan. Bunları merak eden, ilgi duyan insanlarla belli bir konuda pratiğe dayalı bilgi arayan insanların kaygıları ve ilgileri farklı. Birinin, diğeriyle işi yok.

Eğer farklı temalarda içerik üretmek istiyorsanız bunu birkaç kanal üzerinden anlatabilirsiniz. Atıyorum "Matematik A" diye kanal kurar burada belli soru tiplerinin çözümlerini kısaca anlatırsınız. "Matematik B" kanalında uzun konu anlatımları çekersiniz. "Matemetik C" kanalında genel olarak matematik üzerine sohbetler yaparsınız vs. Böylece herkes ilgisi doğrultusunda istediği şeyleri bulacağı yere gider. Bu kanalların arasında da organik bir bağ kurarsınız, atıyorum kısa soru çözümleri olan yerde bu konuyu detaylı görmek istiyorsanız şuraya gidin diye yönlendirme yaparsınız isteyen o tarafa da bakar.

Sizin kanalınızın repertuvarı genişleyip orada bir birikim oluşunca insanlar birikmeye başlar. Ancak birileri "matematiğe neden önem vermeliyiz" videosu için kanalınıza geldiğinde bu konuyla benzer şeyler görmek ister. Sonraki videonuz "ondalık sayılarda çarpma" olursa ne alaka der gider.

akhenaten
1

mobil görünümden çık