Değerli tecrübeli anne ve babalar.

Biz çocuk için bir oda aldık böyle montessori tarzı yere yakın 90x190 karyola adam 12 yaşına dek kullanır falan dedi. şimdi anne yanı ya da park yatak falan düşünüyoruz da. hepsi çok pahalı. 4 yaşına dek kullanabilecekleri var mesela 27 bin tl. ya da daha minik beşik gibi anne yanları var onlar maks 9 aylık diyorlar. daha ucuz tabii ki. bir de park yatak dedikleri çadır kumaşı yataklar var mesela onlar konforlu ya da ergonomik gelmiyor bana.
küçük bir anne yanı alsak acaba 9 aydan sonra normal korumalı karyolasında yatar mı ?
mesela tatile gittik diyelim o zaman nerede yatacak?
imdat işin içinden çıkamıyorum.

park yatak: joie kubbie 5k
anne yanı: chicco next to me essential 10 k
büyük anne yanı + park yatak : chicco next to me forever 27k

 

Biz park yatak kullanıyoruz.
3-6 bin lira arasındaki park yatakların hepsi sanırım aynı mekanizmayı kullanıyor. Aralarında önemli bir fark olduğunu sanmıyorum. Ama üstüne bir de yataş'tan bir yatak aldık.

Oğlan 4-5 aylıkken yatak odasında yatağımızın yanındaydı park yatak. Sonra odasına götürdük. Anne yanı almak bana gereksiz masraf gibi görünüyor. Park yatağın yan tarafını açıp onu kuşakla yatağa bağlayınca anne yanı ile aynı işi yapıyor zaten.

Ama burada birisi daha önce "bebeğim park yatağa alışamadı" demişti de anlayamamıştım. Alışmalı bir yanı yok benim bildiğim kadarıyla. Çocuk uyuyunca yumuşak zemine bırakıyorsun, uyuyor.

4 yaşına kadar kullanabileceği bir şey almak için masraf yapmayın, zaten montessori yatağınız var. 1,5-2 yaşında o yatağa geçer zaten.

Her uzmanın farklı bir önerisi var ve her aile farklı davranıyor ama benim anladığım bebekle odayı 4-5 aylıkken ayırmazsanız ileride odayı ayırmak çok zor oluyor. Henüz odada olup olmadığınızı tam anlamadığı zaman ayırmak gerekiyormuş.
1-2 yaşında ayırmayı planlayıp bunu ancak 6-7 yaşında başaran çok aile var. O sırada baba da odadan gidiyor. Bana saçma ve anne-baba ilişkisi için riskli geliyor o durum. Ama bununla mutlu olanlar da vardır mutlakta.

michael_knight

bizdeki düzen şöyle oldu. beşik ve park yatak gelmişti akrabalardan. onları kullandık. ama park yatak içine ayrı bi ortopedik yatak verdi ablam, onu kullandık. dediğiniz gibi park yatağın kendi süngeri doğru bi tercih olmaz, ayrı yatak gerektirir bence de.

1 yaş civarı da sizin montessori yatağın aynısından aldık, ona geçti.

şimdi burada çocuğun uyku düzeni nasıl olacak o önemli. biz mesela park yatağı kullandık derken bir süre sonra yatak bariyeri olarak kullandık çünkü bebek bizimle yattı. bunlar gecede 10 kere filan uyanıyorlar (istisnalar hariç) on kere kaldır yatır bilmemne çok zor iş. bir de bebek biraz büyüdükçe yatakların alt kademesine koymak gerekiyor, o çok daha zor iş. kaldı ki park yatağa girince hapse düşmüş gibi davranan bebekler de yok değil.

ha şu var bebekle aynı yatakta yatmak asla önerilmiyor. ani bebek ölümü sendromu dedikleri şey yüzünden. şimdi ayrıntı vermeyeyim ama yani tehlikeli bi durum nihayetinde.

bu iki sebeple anne yanı yatak hem pratik hem güvenli olur. aradaki fermuar iner, anne emzirir, kapatır uyur, bebek uyandıkça konforu bozulmadan müdahale eder vs vs. keşke alsaymışım dediğim ürünlerdendir ama o zamanlar bu kadar pahalı değildi. ama evet bebek oturmaya başladıktan sonra ya da ayağa kalkma çabalarına başladıktan sonra tehlike başlar ve bu yatak iptal. sonra montessoriye geçersiniz.

ama bu geçiş ebeveynle birlikte olabilir. çocuk yalnız uyumaya alışana ya da öğrenene kadar ya da belki sonsuza kadar maalesef, anneyle uyumak ister. yani sizin 9 aydan sonra karyolasına geçer mi planınız eğer hadi iyi geceler dostlar deyip akşam 8-sabah 8 arası kendi yatağında tek başına uyuması ise buna sadece gülerim hem de kahkahalarla :D :D

tatilde sizin yanınızda uyuyacak zaten :D çoğu otelde park yatak oluyor zaten.

yani bence iki ihtimal düşünün
1. anne yanı yatak, sonrasında annenin kendisi ile birlikte montessoriye geçiş ya da mükemmel bi uyku eğitimi verirsiniz, tek başına geçer
2. karımla aynı odada uyumak isterim derseniz park yatak sadece (bebek belki yatar, belki aranızda yatar onu bilemeyiz.) sonrasında yine montessoriye geçiş yine aynı ihtimallerle

burada dediğim gibi çocuğun uyku alışkanlığı çok önemli. belki çok kötü bi uykusu olacak, sizden ayrılamayacak, ayrı odada uyuyamayacak vs vs yani 9. ayda odasını ayıramayabilirsiniz. o sebeple ortada bu risk varsa boşuna 9 aylığına anne yanı almayalım derseniz sadece park yatak yeterli.

eğer yan tarafı açılabilen ve iki kademeli park yatak varsa o işinizi tam anlamı ile görür tabi.

ikinci el de bakın bu arada mutlaka.

elorelia

Yer varsa 120x70/140X70 yukarida da sabitlenen normal parmaklikli cocuk yatagini anne yanina yerlestirin. Cocuk buyudugunde odasina tasirsiniz. Yer yoksa ucuz bir anne yani is gorur. Burada bebegin yukari yakin olmasi onemli cunku, inception filmini hatirlayin bebegi yerine koyarken o dusme hissinden uyaniyor bebek, dolayisiyla onu derine koymak ve uyanmamasini saglamak cok buyuk mesele. Yani bir park yatak alalim anne yani kullanalim derseniz minimum arakatli olmasi lazim bence.

Bebegin annenin yakininda olmasi ilk 6 ay onemli. Ilk ay zaten tamamen random ama sonrasinda da gece uyanip emzirilmek isteyecek cocuga yakinlik onun hemen geri uykuya dalmasinda cok onem arzediyor.

Anne yani veya park yatak karyola icin para harcamayin, onun yatagi icin harcayin ama karyola gecici urun yani. Ya bir kac ay kullanacka yada sadece tatillerde vs. yani 5klik bir park yatakla 2k lik bir park yatak arasinda karyola olarak esansiyel bir fark yok.

wallcan

bizim oğlan 9 aylıkken yatakta tutunarak ayağa kalkmaya başladı, odasındaki bebek karyolasında yatırmaya başladık. ağustos'ta tatile gidiyoruz tam 1 yaşında olacak. kalacağımız yerde bebek yatağı olur mu olmaz mı bilmediğim için her ihtimale karşı portatif park yatağı yanıma alacağım. alt kademesinde uyuyacak artık bi şekilde.

edit:
işte o yatak www.trendyol.com

robin crusoe
1

mobil görünümden çık