[q]
(11) 

Bunun adı nedir?

la rana #1583701
Geçtiğimiz sene bu zamanlar 56 yaşında, en büyüğü 10 yaşında olan 4 çocuklu, depremzede bir adamla tanıştım. Adam bir benzinliğin kenarında günde 15-20 tane dürüm yapıp satıyordu. Kendi talebi olmadan, uzmanlık alanım olduğundan bu şekilde faydam dokunur diyerek bir instagram hesabı açıp adama bir karakter yarattım ve en nihayetinde bu bir yıl içerisinde ülke çapında bilinen, günde onlarca kişinin sadece fotoğraf çektirmeye geldiği, şehir dışından insanların yemeğini yemeye geldiği biri haline geldi. Kendisine instagramı aç desen becerip açamaz. Buna dair bir vizyonu zaten yok.

Şu an iki şubesi var ve ayda 1.5 milyon tl civarı cebine kar olarak koyuyor. Bu süreçte hiçbir maddi talebim olmadı. Kendisi de sağolsun hiç teklif bile etmedi. Ancak adamın günlük kazancı benim aylık kazancımdan fazla hale geldi, garibanlığı falan kalmadı. Bu iş de bana yük olmaya başladı artık. Kendisinden bu işi ücretli yapmayı talep ettiğimde 33 yaşındaki bana abi diye hitap eden adam gitti. Yerine ben kendim çıktım kendim batarım diyen bir adam geldi.

Haliyle ben de tamam, kendin bat deyip çekildim kenara. Halihazırda kendi kredi kartımla, kendi talebiyle dükkanı için aldığım 21000 liralık malzemenin parasını dahi vermiyor.

Ben bu adamı ilk çalıştığı benzinlikten kovduklarında gidip yeni benzinlik bulan, eşiyle kavga ettiğinde eşimi gönderip eşiyle konuşturan, çocukları iyi bir evde yaşasın diye kendisine ev bakan bir insanken bana yapılan şu hareketler çok kanıma dokundu. Oturup ağlayacağım utanmasam.

Akıl fikir verin ben bu adama ne yapayım da içim soğusun?

 

enayilik.

instagram şifresi vs. hala sizde ise hesabı kapatın.

inheritance

ne yazık ki ilk cevaba kelimesi kelimesine katılıyorum.

stronzo

Adama bir şey yapıp da içinizi soğutamazsınız.

Konuya uzaktan ve yeniden bakın. İhtiyacı olan bir insan vardı, elinizden gelen yardımı yaptınız ve şimdi iyi durumda.
Siz amacınıza ulaştınız. Zaten bir beklentiniz yoktu.

21 bin liranızı umarım kurtarırsınız ona bir şey diyemiyorum.

"Bunun adı nedir?" diye sormuşsunuz. Bunun tam tanımı "Acıma yetime döner..."

Umarım en kısa zamanda daha iyi insanlarla da karşılaşırsınız ki umudunuzu yitirmezsiniz.

michael_knight

faydam dokunur diye başladığın işi süper sonuçlandırmışsın . bu büyük bir başarı bence böyle düşün .
adam senin sayende ilk para kazanmaya başladığı zamanlarda yaptığın iş için ücret talep etsen daha güzel olurdu .
bence peşini bırakma sık sık konuyu aç , alacaklarını al boşa emek vermiş gibi hissettiğini anlat.

devilone

Instagram hesabını kapa nasıl olsa bilmiyormuş kullanmasını. Üstteki arkadaşlara aynen katılıyorum.

komando kani var bende

fakir, depremzede vs.. olmak sonradan kazanilan sifatlar. bir insan sirf evi yikildi, yirtik ayakkabiyla uc cocuga bakti diye iyi olarak degerlendirilmemeli. adam evde karisini, cocugunu doven, koseyi donunce kimseyi umursamayan biri de olabilir.

buenosdias

Eksik detay verdiğimi farkettim; adamı artık pavyonlardan topluyoruz.

la rana

O depremzede, siz kazazede olmuşsunuz.
Adama yüz vermekten öte kredi, ün de vermişsiniz. Normalinden yardım yapmak yerine diğer şeyleri kazandırmanın asıl sebebi neydi? ne uğruna?

Vefakar olma, yardım sever olma huyumuzu akılla denetlemeyi huy haline getirmeliyiz.
Yanlış şeyler yaşama riskini aza indirmek için bunlar gerekli.

Sizin yerinizde olsam bir kişiye göstereceğim bu azami ilgiyi 5-6 aile arasında bölüştürürüm.


Dinen şöyle bir durum var onu da yazmadan geçemeyeceğim.
Zekat verirken bile fakirin (dinen) zengileşeceği kadar bir miktarı vermek uygun değildir.
Mesela çok zengin biri, dini hususlara uygun olarak malının 40ta birini zekat olarak verecekse ve vereceği miktar dinen zenginlik sayılan (Nisab) miktar kadar olamaz. Bu zekatı bölmesi lazımdır.

Hak böyleyken bu aşırı destek neden?
diye kendinize bir sorun.

diyecevaplandı

"Kendi talebi olmadan..."

Üzgünüm ama bu kısmın adı işgüzarlık. Şuna not düşmek için düzenliyorum. Bu, yardım edip yoluna devam etmek yerine daha sonra bu konuda geri dönüş ve çıkar talep edildiği için işgüzarlık diye belirttim.

"Kendi talebiyle dükkanı için aldığım 21000 liralık malzemenin parasını dahi vermiyor."

Üzgünüm ama bu kısmın adı da enayilik.

Hesabın sahibi sen olduğun için hesabı olduğu gibi adama devredebilirsin. Hesap yönetmeyi bilmediği için bocalayacak ya da birini parası ile görevlendirmek zorunda kalacak.

Hesabı kapatırsan onun şirket ismini kullanarak onun onayı olmadan şirket hesabı açtığın/kapattığın için hukuki yol araması yönünde akıl veren olacak, o da o yolu deneyecektir. O kısımla ilgili Türk Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu'na hakim olan biri daha iyi bilgi verecektir. 21000 TL'lik parayı ise talep etmen için onu hibe etmediğin, yardım amacıyla almadığın vb. şeyleri yapmadığın ama onun talebi ile ücreti ödenecek şekilde aldığına dair kanıtın varsa talep edebilirsin sen de. Hukuki yolu yoksa araya akraba/tanıdık sokacaksın.

Bunların hiçbirini istemiyorsan "ben birine yardım ettim, şimdi de o yardımdan bir çıkar beklemek yerine, asıl amacım olan şekilde çocukları ve eşinin iyi bir evde yaşamasını sağladım" diyerek hayatına devam edeceksin.

nawar

adam açgözlü çıkmış. pavyon mavyon şapşal herif. elinde imkan varsa instagram minstagram kapa gitsin ama şunu unutma. yeteneksiz herife istersen onlyfans aç yine zırnık kazanamazdı. sen sadece öncülük etmişsin bu açıdan da bak. pavyondan topladığına göre el becerisi var lakin kafa yok. kafa olmadığı için de seni farkedemiyor. kafasını da aç instagram gibi. görsün senin katkılarını... teee. bence oyna adamla. korkut onu. instagramı 50 bin karşılığında açabileceğini söyle. pavyon karısına inanan sana da inanır gibi. neyse.

geveze yazar

Adama talebi olmadığı halde yardımda bulunmuşsunuz. Benim bildiğim yardım karşılıksız olur sonra adam kalkınınca gözünüz kalmış para talep etmişsiniz. Bu durumda para ödeyip ödememek adamın takdirinde ki adam ödememeyi seçmiş. Vizyonsuz biri olduğunu belirtmişsiniz muhtemelen kendisi soyut emeğin bilincinde olmayan biri bu durumu kendisine izah etmeniz gerekirdi. Hata sizde eğer maksadınız ilk başta ifade ettiğiniz gibi yardım amaçlı idiyse adamı kalkındırdıktan sonra maddi bir beklentiye girmeden kenara çekilecektiniz ya da başında niyetinizi açıkca izah edecektiniz ilk başta destek maksatlı kalkındıktan sonra ücretli olacak şeklinde. Bu da size tecrübe olsun açık sözlü olmak lazım. Olumlu tarafından bakın tecrübe kazandınız.

doharkoman
1

mobil görünümden çık