Selam

80'lerde 90'larda çocuk olanlar bile bilmeyebilşr, ben 80'ler çocuğuyum ama hiç hatırlamıyorum, bilenler varsa buraya yazabilirler mi?

Naylon torbalar yaygınlaşmadan önce biz apartman hayatı yaşayan insanlar, çöplerimizi nasıl atardık? Ne yapardık biz çöplerimizi?

 

yat uyu geç oldu.

çöp kovalarına doldururduk, o kovayı da çöpe dökerdik.

numlock

Eskiden 1 poşet şimdikinden daha uzun idare ederdi çünkü şimdiki kadar ambalaj atığı yoktu.
Market peyniri ince bir naylona, sonra yağlı kağıda sarıp verirdi. Ekmekler gazete kağıdına sarılırdı. Zeytin minik naylonlara koyulurdu.
Kağıttan külahlar yapılırdı eski gazetelerde, onlara yumurta koyulurdu. Sütler şişe sütü ve yoğurtlar cam kavanozda idi. Yenisini almaya giderken eski şişeyi götürürdük. Nutella yerine Sagra marka çikolata dükkanları vardı. Evden kavanoz götürüp doldurturduk. Meyve suları cam şişelerde, depozitosunu alırdık. İlk aklıma gelenler...
Ürün çeşidi az, ambalajlar sürekli kullanılır haldeydi. Şimdi bakkaldan iki ekmek alsan poşette, sütler kartonda, meyve suları kutularda, peynirler vakumlanıp, altı üstü plastik kutulara koyuluyor... İlk teneke kolalar geldiğinde hatırlıyorum ben... O bile atık işte...
Eskiden çöplerde genellikle gıda atığı olurdu. O da arkadaşın dediği gibi ya bir market poşetine koyulur ya da kova çöpe dökülüp getirilir, çalkalanıp öyle kullanılırdı.

Dolayısıyla

strawberry first

Mobilin azizliği devamı çıkmamış. Dolayısıyla çöpte sadece soğan, patates kabuğu, zeytin çekirdeği gibi organik atıklar olurdu. Sobası olanlar kağıtları, mandalina, portakal, kestane kabuklarını da sobada yakardı.
Pazar için pazar çantaları ve pazar arabaları kullanılırdı. Ürünler kese kağıdına koyulup verilirdi. Gazeteden kese kağıtları yapılırdı. Manav alışverişleri için de file torbalar kullanılır, yine uygun ürünler kese kağıdına koyulurdu.az sayıda naylon torbalar evde saklanır, pazar alışverişlerinde tekrar tekrar kullanılırdı.
Pikniğe giderken plastik/emaye tabaklar, cam bardaklar, evden çatal kaşık götürülürdü. Şimdiki gibi kullan/at ürünler yoktu. Lokantalardan evlere servis yok, varsa sınırlı ürünler için vardı.

Ders çalışmam gereken bu saatte bana derin bir nostalji yaptırdığınız, unuttuğum nice detayı hatırlattığınız için teşekkür ederim :)

strawberry first

80'lerde çocuktum. o zamanlar şimdiki gibi ambalaj atığı olmuyordu. daha az ambalajlı atık tüketiliyordu. mesela bakkaldan yumurta alırdık gazete kağıdına sararlardı. ekmek alırdık aynı şekilde gazete kağıdına sarılırdı ya da çıplak elle getirirdik ekmeği eve. o zaman evlerde sobalar vardı sobada yakılırdı kışın kağıt atıklar. evlerde çöp kovaları vardı. hatırladığım kadarıyla biriken çöpleri kovayla dışarı dökerdik. hatta şimdiki gibi mahalle aralarında konteynerlar yoktu. mahallede boş bir arsaya aynı noktaya çöpler dökülürdü. bu şekilde hatırlıyorum. ama yine de pazar poşetleri vardı ve poşetlere bağlayıp atardık. poşet hiç yok değildi. (çok devrik cümle kurdum ama anladınız siz)

ek: hatta mahallelinin çöp attığı yere çöplük derdik. sokakta oynarken oralarda oynamaktan imtina ederdik. çok pis günlerden geçmişiz. ama o zamanlar atıklar daha organikti. meyve sebze atığı vs. ambalaj atıkları çoğunlukla saksı, sulama tenekesi, kömür taşıma kovası ve oyuncak olurdu.
büyük yağ tenekeleri ile eve kömür taşırdık, vita yağ tenekeleri saksı olurdu, pril şişelerine su doldurup su savaşı yapardık.

pet şişe yoktu. kola vs 750ml cam şişede (aile boyu denirdi) satılırdı. ailecek içilirdi.
x.com
www.kitantik.com şimdi fast food restoranına gittiğinizde menü yanına 2 lt kola veriyorlar :)

exlibris

@strawberry first

Ben çok teşekkür ederim, çok güzel hatırladınız vallahi. Evdeki çöpleri şimdiki gibi market poşetine koyup konteynerlere götürüp atmıyorduk da ne yapıyorduk işte...

Bir de işin "bu aburcuburlar ne zaman yaygınlaştı veya geldi" kısmı var. Aburcubur = naylon atık çünkü.

muhayyer divan

Ben soba külünü bile, sabah soba kovasıyla birlikte alır olduğu gibi çok tenekesine dökerdim.

etna

Eskiden plastik ve ambalaj atıkları bu kadar yaygın değildi evden çıkacak atık çoğunlukla soba külü ve organik mutfak atıkları olurdu çöp poşeti olmadan atılırdı. Bu durum birazda sosyo ekonomik seviye ile alakalı her grubun tüketim alışkanlıklarını dolayısıyla atıklarıda farklıdır. Bugün bir çok köy yerindeki atık üretimi 80li yıllardaki atıklarla aynı içeriğe sahip.

doharkoman
1

mobil görünümden çık