Merhabalar. 1 yildan fazladir yurt disindayim (avusturya) yaklasik 7-8 aydir is ariyorum, orta-iyi seviye almanca ve ingilizcem var, ancak defalarca mülakata girsem dahi kabul alamadim ki birinde son asamadaydim 5 hafta bekletip red verdiler (almanya). neden basarisiz oldugumu ve ne yapacagimi bilmiyorum. fikir verir misiniz?

not: calisma iznimin olmamasi handikaplardan biri oldugunu düsünüyorum ve network eksikliginin


 

senin durumun parlak değilmiş. yani bir nevi ehliyetim yok ama iyi şoförüm, niye taksici olamıyorum diyor gibisin. ayrıca avusturya oldukça ırkçı bir ülkedir, o da bir handikap. başarısız değilsin ama gerekli izinlerin yok gibime geliyor. oralarda yaşıyorsan da orta seviye dil bilmek de handikap (mavi yaka olmadığın sürece).

numlock

@numlock;

katiliyorum fakat bu sartlarda is bulan insanlar da mevcut.
mesela calisma izni konusu mavi kartla asilabiliyor, avusturya olmazsa almanyaya da basvuruyorum.
dil konusunda mülakatlarda sorun yasamadim. handikaplarimi da sartlarimi esneterek gidermeye calisiyorum mesela vardiyalari kabul ediyorum, maas ve diger konularda esnek oluyorum.

fernando mustafa

iş seçmemen lazım. başka ülkeye göçmek istiyorsan mavi yaka olmayı kabul edeceksin.
çalışma izni de ayrı bir sorun. avusturya zor çalışma izni veren bir ülke.

en basitinden türkiye'ye göçenler kamusal işlere girebiliyor mu veya şirketlerde ne kadar tercih ediliyorlar? kimsenin yapmadığı işi yapıyorlar genelde.

ferenc

Bence vaktinin bir kısmını mutlaka network yapmaya ayırmalısın. Açıkçası Avusturya özelinde bilmiyorum ama aklıma iki şey geliyor; ilan olan şirketlerde senin pozisyonuna yakın çalışan Türklere mesaj atıp onlarla iletişim kurmaya çalışabilirsin. Tabi ki bir kısmı umursamayacaktır ama bir iki kişiye kendini dinletip sana referans olmalarını sağlayabilsen büyük faydası olur. Diğeri de direkt head hunterlarla konuşmak. Bunların bir kısmı bağımsız çalışıyor ve işe aldırdığı eleman başına komisyon alıyor, haliyle eğer profilin sağlamsa seni bir şirkette işe bağlatma konusunda baya motive oluyorlar.

İş başvurularıyla ilgili hangi ülkeden kimi dinlesem direkt başvurulara dönüş alma oranının çok düşük olduğunu görüyorum. Yaptığın iş inanılmaz özel ve dolayısıyla piyasada çok az bulunan bir meslek değilse onlarca başvuru yapıp çok az geri dönüş almak norm. Zira şirketler ilanı hem içeri, hem dışarı açıyorlar; Referansla gelenlere öncelik veriyorlar, üstüne bir de birini tavsiye eden personele, eğer o kişi işe alınırsa bonus veren şirketler var... Haliyle ilanların çoğu bu şekilde kapanıyor zaten. Bunların hiçbiri olmasa her ilana yüzlerce değilse bile onlarca başvuru geliyor; bunların içinden sıyrılmak baya bildiğin şans.

salihdt

Zor olanı başarıp iş arama amacıyla yurt dışına çıkmışsın. Modunu sakın düşürme. Şu an tek ihtiyacın olan kurumsal bir iş, onu da elde ettikten sonra parlak bir hayatın olacak. Türkiye'ye dönmek en son çare olsun.

HellKeePer

Sen sofor ariyorum ilani koymussun
Adam geliyor basvuruyor ve sonunda da ehliyetim yok diyor ise alir misin?

Zetnikov

Yorumları okuyunca gerçekten taksici olucaksın ehliyetin yok sandım. Çalışma iznin olmadığı için reddediyorlardır. Dil kursuyla çalışma izni alamaz mısın?

Kahvedesu

Çalışma izni olmayan kişiye relocation yapacak firma arıyorsun sen. senin çalışma izninle uğraşacak, bürokratik konuları halledecek falan.

Eğer gittiğin ülkede çok arana, yurt dışından da alım yapan bir alanda iş aramıyorsan o zaman çalışma izni olmayan bir insan olarak pek bir şansın olmaz.

Türkiyeden iş bulup gidenler o ülkede aranan bür eleman olarak gidiyorlar. Ülkedeki o alanda çalışan eleman eksiğini kapatmak için. Eğer senin alanın bu şekilde değilse çalışma izni olmadan iş bulamazsın.

Seni işe alacak şirket de anlatmak zorunda kaşacak neden ülke içinde aynı alanda çalışacak eleman bulamayıp yurt dışından yeni birini getiriyorsun diye.

Ayrıca çalışma iznin yoksa türkiyeden işe başvuranla aynı şartlarda oluyorsun. Orada olman sadece sana yüz yüze mülakat deneyimi sağlıyor o kadar. Şirket türkiyeden çalışan getirmek için hangi prosedürlerle uğraşacaksa senin için de uğraşacak.

zimbirik

@ferenc,

İş seçmedim hocam, mc donaldsa bile başvurdum, avusturyada çalışma izni daha zor Almanya daha iyi bu konuda ama ikisinde de alanında çalışmalısın.

@salihdt,

İçerden önerene bonus olayını duydum ama direkt öncelik verildiğini bilmiyordum, belki de son iş görüşmemin olmamasının sebebi budur bilemiyorum. Yurt dışında sosyal medya kullanım oranı gerçekten çok düşük, referans olayını yapmam zor fakat head Hunter bulabilirsem gayet iyi olur.

---taksici yorumları için genel cevap; bu şekilde iş bulan çok kişi var, ihtiyacım olan çözüm önerisi, neden olmadığına dair 50 bin tane bahane bulabilirim olurunun nasıl olacağı üzerine düşünmem gerekiyor.

fernando mustafa

@HellKeePer,

Motivasyon için çok çok teşekkürler, bazen buna gerçekten ihtiyacım oluyor

fernando mustafa
1

mobil görünümden çık