Merhaba,
İşveren tarafından bu şekilde bir teşvik var. Ancak mantıklı mı değil mi henüz karar veremedim. İşveren muhasebeci ücreti, tüm yan haklar(setcard,bayram ikramiyesi,özel sağlık sigortası vs) dahil faturaya dahil edebileceğimi söylüyor. Ayrıca kıdem tazminatı, izinler vs gibi konularda sözleşme ile teminat altına alınacak. Günün sonunda da elime şu anki net maaşımdan %25 daha fazla ücret geçecek. (SGK tavandan ödeniyor bağkuru asgari yatırırsam kalan da bana kalabilir). Bu konuda deneyiminiz var mı siz ne önerirsiniz?



 

uygulanmayan bir yöntem değil. ama dikkatli hesap yapmanız gerekiyor. net maaş %25 artacak şeklinde anlıyorum.


- SGK haricinde, elinize kalan paradan gelir vergisi ödemeniz gerekecek, hesapladınız mı?
- zam nasıl olacak?
- almanız gereken demirbaş ya da sarf malzemesi var mı? atıyorum bilgisayar mesela.
- evden mi çalışacaksınız? ofise gidecek misiniz? yol parası var mı?
- fatura siz kesecekseniz, muhasebeciniz olması lazım. ona da para vereceksiniz.
- adres nereyi göstereceksiniz? stopaj ödemeniz gerekecek mi?

co2s2

işveren açısından çok mantıklı. size brüt maaşınız + tüm masraflarınız kadar ödeme yapacaklarsa bile, siz de bunun karşılığını fatura edecekseniz, vergiden sonra sizin düşündüğünüz gibi %25 falan kalmayabilir. bir de sözleşme ile sizin tazminatlarınızı, izinlerinizi falan garantiye alamazsınız; şirketten çıkış yaptıktan sonra çalışan olmayacaksınız ve sözleşmede işe 5 dakika geç geldi şöyle oldu böyle oldu diyerek tek taraflı fesih yapabilirler. sonra mahkemeye verirsiniz elbette ama hakim sizi öyle çalışan olarak görmez, taşeron gibi olursunuz. bir de fatura kesersiniz, ödemezler veya geç öderler, sizi sıkıntıya sokar.

malheiros

Böyle bir deneyimim yok ama işin mali işler tarafından biri olarak şuna dikkat edip karar vermeniz konusunda uyarmak isterim:
1. sermaye şirketi mi yoksa gerçek kişi vergi mükellefiyeti mi açtırmak gerekliliği konusunda emin olunuz. (şirket hemen kapatılamaz ama siz "administ xxxx" isminde bir vatandaş olarak açarsanız aynı gün açar ve kapatırsınız mükellefiyeti. bunların her ikisi de fatura kesebilir illa şirket kurmanıza gerek olmuyor -avantajlar vs farklı konu)

2. mükellefiyetiniz açıldıktan sonra her ay gideriniz olmadığı takdirde 3 ayda bir gelir vergisi ve her ay damga vergisiyle beraber çıkması halinde kdv ödeyeceksiniz. her dahil ettiğiniz kalem gelirinizin artması demektir ki aslında bunlar sizin yan haklarınız ve siz bunlar için fatura kestikçe vergisini de ödeyeceksiniz. İş veren kendisine gider yazacak ama size vergisi kalacak bu kısım mantıksız görünüyor.

3. Emekliliğiniz yakınlarda ise iyi düşünün çünkü bağ-kur ile sgk emekliliği farklı bağlanma oranları ve maaşlar demektir. Bunu iyice araştırın. Benim bu konuda son değişen mevzuata hakimiyetim yok iyi bilene sorulması elzem görünüyor.

4. Bu kararı verirken şunu da düşünün işverenin bunu isteme nedeni hiçbir zaman önceliği siz olduğunuz için olmaz. o kendini düşünerek bunu öneriyor olabilir ama siz emin olmadan içinize sinmeden kabul etmeyin (burada ne gibi bir çıkarı olabilir onu da direkt sormak lazım)

Kediyi üzdün
1

mobil görünümden çık