selamlar,
sorum bağımlı kişiyle ilişki yaşamış duyuru sakinlerine ama bu bağımlılığı yaşamış/yaşayanlar da varsa fikrinizi paylaşmanızı isterim.

hiç oyun bağımlısı, oyunlarda çok zaman harcayan biriyle ilişkiniz oldu mu ya da istediniz mi? nasıl gitti/gidiyor?

 

Bu yüzden boşanan bir arkadaşımız oldu

Yılmaz920

istemem :/ bu alışkanlık dışarıdan sevimli ve zararsız gibi görünse de yetişkin hayatında kalan kısıtlı zamanın çoğunu bu alışkanlıklarına ayırıyor, bunu bir escapism olarak kullanıyorlar haliyle ilişkinin sorumlulukları, evin angarya işleri, yetişkin sorumlulukları sinsi sinsi bir kişinin üzerine yığılıyor

grimavi

Bir kez başıma geldi ayrılırken tüm saygımı yitirmiştim ve gözümde 7 yaşındaki bir çocuktan farkı yoktu. Kimse işten gelir gelmez oyunun başına geçip sabaha kadar kalkmayan haliyle sizi masada, sokakta, yatakta yalnız bırakan biri ile olmak istemez. Şu durumu hobi diye açıklamak için hiç denk gelmemiş olmak gerek.

ruhen hastayim ben

boşanıyorum. aldattı mı aldatmadı mı bilmiyorum; her gün uzun saatler bilgisayarda olurdu.

deartheodosia

Ben ;) ev işlerinde benden daha hassas ve sorumluluk sahibi olduğu için ve oyun saatlerini benim olmadigim/işimin oldugu zamanlara ayarladigi için bu konu bir problem olmaktan çıktı.

abuzer

arkadas bile olmaya sicak bakmam acikcasi.

hot potato

Benim bir arkadaşım var. Memur gibi oyun oynuyor. Onun gibi biriyle olmaz ama insanların "bağımlılık" dediği ama bağımlılık olmayan seviyede oyun oynayanla olur. Gerçi bizimki artık geçimini oradan karşılıyor. Onunki "oyun oynamak" olmayı bırakıp meslek oldu.

Bu seviyede değilse hatta mis gibi olur. "Yetişkin birinin..." diye başlayıp aynı süreyi boş diziler ve sosyal medyada geçiren insanlar var. Hatta her zaman değilse de arada birlikte de oynuyorsanız ne güzel işte.

nawar

herhangi bi bagimlilik beni darliyorzaten bagimliliga yatkinlik riskli bir sey yerini genelde kotu baska bir aliskanlikla doldurmaya calisir. oyunsuz 3 gun tatilde cani sikilacak oyle dusun

ala09

@deartheodosia Türkiye'de misiniz bilmiyorum ama discord'da takılıyorsa, clanı falan varsa aldatmıştır deiye düşünüyorum. 40 yaş üstü, evli çocuklu heriflerin orada kadınların peşinden koştuğunu, oyun içi malzemeler, hediyeler verdiğini bizzat gördüm.

cevaplar için herkese teşekkürler.
ayrıca bir sorum var bakan olursa:

bağımlı kişinin çok sinirli olduğunu fark ettiniz mi?

rallied

İnsanları bağımlılıkları ile yargılamadan önce sosyal medya app'lerinizde veya sosyal sitelerde kaç saat vakit geçirdiğinizi kontrol etmenizi tavsiye ederim.
Ben oyun oynamayı severim, evlenince mis gibi pc'yi sattım parterime vakit ayırmak için, o vakitler de partnerin zevkine göre düzenlendi gerçi hep. Hiç sevmediğim halde onlarca insanla tanıştım, sıkıcı dertlerini ve hikayelerini dinledim. İnsanlar dert anlatmayı cidden seviyorlar, kime olduğunu da pek önemsiyorlar.
Evet oyunlar gerçek dünyadan bir kaçış içindir ama çoğu şey öyle değil mi zaten. Kitaplar, diziler, filmler veya sosyal medya çok mu farksız sanki? Kafeye gidip sosyal medyada takılan grupları, çiftleri bir tek ben mi fark ediyorum? Bana sorarsanız çok konuşmak da bir bağımlılık. O öyle olmuş bu şunu demiş 1500 saat anlatan bir sürü insan var.
Neyse konuya döneyim. Oyun bağımlısı kişiden isteğiniz varsa net bir ricada bulunmayı deneyin. Nitelikli sohbet veya eylemler için ne kadar zaman istediğinizi söyleyin, vermiyorsa dandik bir oyuna tercih edilecek kadar sıkıcı olabilme ihtimalinizi değerlendirin veya öz saygıyı hatırlayıp ayrılmayı seçin. Biliyorum kontrol tatminini yüksek bir güç ama her zaman mutlu etmez sizleri. Yav sev ya terk et ccc

hasmetizm 2046

@rallied, evet discordu vardı ve telegram vs ben çok anlamıyorum tüm bu programları. ayrıca twitch gibi şeyler. mahkeme dosyasında discord’taki bazı konuşmaları paylaşmıştım zaten, aldatmadığını iddia ediyor ama bilmiyorum dediğim gibi. fakat bu bağımlılık apayrı bir dünya, bambaşka bir olaymış ben onu anladım. öyle oyun oynamakla bitmiyor yani, sanal bir gerçeklik/ilişkiler var orada. sanki gerçek yaşam/2. paralel (gizli) yaşam gibi, tam ifade edemiyorum.

ek olarak öyle birkaç saat oynadı ve bitti gibi bir durum yok. bizim boşanma nedenimiz oyun oynaması değildi ama haftasonu günün yarısını bilgisayarda geçiriyorsa, haftaiçi yemek yedikten sonra bilgisayara oturup gece 2’lere 3’lere kadar bilgisayar oynuyorsa bağımlılıktır bu gayet. ve biri yazmış, bir yere gidildiğinde hep sıkılırdı, evden dışarı çıkmayı sevmezdi ve kendini “evcil” olarak adlandırırdı ama bu bağımlılığıyla alakalı. bir yerlere para gönderiyordu (kendi parası olduğu için hiç karışmadım ama eskort şüpheleri olduktan sonra her tartışmada gün yüzüne çıktı tabii), ne olduğunu bilmiyorum örneğin ve oyun için olduğunu söylüyordu. olabilir de olmayabilir de. belki gerçekten masumdur.

deartheodosia

@rallied Oyun grupları discord üzerinden sesli iletişim kurup sesli iletişim olmadığı zamanlarda ise whatsapp gibi kullanarak oynarlar. 35415125 kişilik discord grubu vardır. Orada aralarında kendi gruplarını kurup oynayıp ana gruba vs. dönebilirler. "ama discord'da takılıyorsa, clanı falan varsa aldatmıştır deiye düşünüyorum." demek, "internete giriyorlar kesin aldatmıştır" demekten farksız. Biri aldatmak istiyorsa iletişim kanallarının sadece adı değişir. Mesela "@rallied ekşi duyuru'ya giriyor. Beni aldatıyor. Çünkü Ekşi Duyuru'da sevgililerini aldatanlar birbirlerine yürüyenler var" demek ile aynı.

@deartheodosia "bir yerlere para gönderiyordu ... ne olduğunu bilmiyorum örneğin ve oyun için olduğunu söylüyordu... belki gerçekten masumdur." Birçok kişi çevrimiçi oyunlarda bir şeyler satma-satın alma sürecinde para harcıyor. Birçok oyunun oyun içi para sistemindeki ödeme kalemi neyse onu (mesela altın ya da oyun içi para) almak için gerçek para harcaması sıradan bir konu. Birçok kişi de kendisinin geçemediği yerler ya da tek başına yapamayacağı görevler için vs. birilerine kendilerini "taşıması" o işi yapmasına yardımcı olması için para ödüyor. Benim arkadaşım artık bu işten para kazanıyor dediğim konu bu mesela.

Bunlar hatalı düşünceler. Her şey için "olabilir" diyebilirsiniz ama bu, olacağı anlamına gelmiyor. Ben fırsat bulunca oyun oynarım. @hasmetizm 2046 temelde haklı. İnsanlar genelde başkalarının zevklerini aşağılayıp kendi zevklerine zaman ayrılmadığı için triplere giriyorlar. "Beraber vakit geçirmek" şeklindeki istekleri hep kendi istedikleri şekilde vakit geçirme aslında. Bunu kabul etmiyorlar. Bu arada @deartheodosia da şurada haklı. Hafta içi her gün yemekten sonra gece 3'e kadar oyun oynamak net bağımlılık. Bunu sırf steam'de toplam 13512512512 saat oyun zamanı olan biri olarak söylüyorum "bizim boşanma nedenimiz oyun oynaması değildi" mantıksız olmuş. Eğer birlikte oyun oynamıyorsanız bu kadar ilgisizlik normal değil. Böyle bir sebeple gelene bir şey diyemem.

Öte yandan hafta içi o kadar fazla oynamıyor olsaydı, hafta sonunun yarısında oyun oynaması son derece normal olur ve onun hakkı olurdu. Hafta sonu da istediğini yapmasına karışmayın insanların. Dediğim gibi sizin arkadaşlarınızla buluşup dışarıda kahve içip aynı şeyleri konuşmak sizin keyfiniz, onun değil. Evde oturup arkadaşları ile oyun oynayarak sohbet etmek de onun keyfi. Birlikte oyun oynamak da birlikte vakit geçirmektir. Hobisine ya da ilgi alanına saygı duymadığınız kişilerle vakit geçirmeyin. Bu arada tekrar edeyim @ruhen hastayim ben ve @deartheodosia'nın bahsettiği süreler dönemlik değilse ağır bağımlılık.

nawar

Sosyal medyada geçirilen vaktin yaninda oyun bagimliligi denilen sey yok hükmündedir aslinda.

Yani tüm günü sosyal medyada geçiren insanlarin video oyunu oynayanlara sarmasi ironik.

Yourcousinmarvinberry

Genellemek doğru olmaz ama bu tarz insanlar zaten genel olarak sosyalleşmedikleri için genelde internet ortamından tanışıyorlar. Ben böyle insanlarla arkadaş dahi olmam şahsen daha aktif, çalışkan bir hayat stilim var olumsuz sıfat kullanmak istemiyorum ama benim hayat tarzımla aşırı tersler.

titanic kemancısı
1

mobil görünümden çık