Çocuklara kıyısından köşesinden hayvan sevgisini aşılayabilmek hem de bir sorumluluk almalarını sağlamak için eve akvaryum kurmaya karar verdim. Çok büyük bir akvaryum değil, 30-35 cm'lik bir akvaryumla başlayacağız.
Fakat besleyeceğimiz balık türüne karar veremedim. Çok minik olmayan, şöyle 5-6 cm civarı, renkli, çok hassas olmayan (zira ilk defa balık besleyeceğiz, bizim yüzümüzden ölmelerini istemem tabi ki), birkaç tanesinin birlikte yaşayabileceği balık türü önerir misiniz?
Akvaryum küçük. İstenen balık büyük (!)
Japon, çöpçü ve lepistesle başlayın bence. Japonun altınbaşına bayılır çocuklar. Lepistesin doğum anını seyrederler falan.
30-35 cm akvaryuma 5-6 cm balık büyük mü gelir? Bilmiyordum, teşekkür ederim. Bahsettiğiniz 3 türden birini mi tercih etmeliyim yoksa üçü bir arada yaşar mı? Birbirlerine saldırma, zarar verme durumu olur mu?
lepistes başlangıç için ve o boyuttaki akvaryum için iyidir. yanına yine lepistes gibi canlıdoğranlardan moli çeşitleri ve çöpçü koyabilirsin. japon olmaz lepistesin yavrularını yer. lepistes de kendi yavrularını yer o yüzden bitki ve ufak tefek aksesuarlar da koy ki yavrulara saklanacak yer olsun. filtre ve havayı da unutma.
Üçü birlikte yaşar. Çöpçü zaten çöpleriyle ilgilenir. Kafasına göre takılır.
Lepistes küçüktür ama erkeğinin kuyruk ve yüzgeç görünümü efsanedir. Şiir gibi yüzer. Bu tür çok sık ve çok fazla doğum yapar. Çok kastetmezsen de ölmezler. Dayanıklıdırlar. Yavruluk almazsan gebeyi ayırıp yavruluğa koymazsan, doğumun güzelliğini de annenin yavrusunu yeme vahşetini de bir arada görebilirsin.
Japon, istediğin gibi büyük, dayanıklı ve değişik renkleri olan bir balıktır. Hava motoru arıza yaparsa en son o ölür.
Hiçbirini önermem. Sınırlı, dar bir alanda hep aynı şekilde dönüp duracak balıklar. Bildiğin hapis. Çocukların sorumluluk almasını istemeni saygıyla karşılıyorum, ama bu balığı akvaryuma koyarak olmaz. Çocuk dediğin zaten çok çabuk sıkılan bir varlık. Dikkatleri çok çabuk dağılıyor yaşları gereği. 1-2 kez yem verip bırakacak. Hem de sınırlı bir alana hapsedilen balıkla hayvan sevgisi aşılayamayız.
30 cm çok küçük, biraz daha büyük bir akvaryum almaya çalışın derim.
Verilen tavsiyelerin hepsi yerinde, ekleyecek bir şey bulamadım.
Lepistes ideal olur aslında, bu tür balıklar doğal yaşam alanlarında da küme halinde dar bir alanda yaşıyor. Sadece akvaryum içi dekorasyonu biraz zengin tutarsanız iyi olur. Hem yavrular saklanacak yer bulur hem de bu balıkların doğal yaşam alanları böyle yeşillikli kuytular.
30cm değil de 30lt akvaryum daha iyi olur. 5 lepistes alırsınız bir de elma salyangozunuz olursa hem çocuklar çok seviyor hem de yosun problemi olmaması için etkili olur.
10 küsür yıllık akvaryum tecrübesi olan biri olarak yazıyorum.
Akvaryum tamamen biyolojik bir denge kurma hobisidir;
- Sudaki kültürü oturtamazsanız balıkarınız sürekli ölecektir,
- Çok yemleme yaparsanız öleceklerdir,
- Uyumsuz cinsleri bir araya koyarsanız öleceklerdir,
- Işıklandırmayı dogru yapmazsanız akvaryumun dengesi bozulacak öleceklerdir,
- Cinse uygun yemleme yapmazsanız öleceklerdir,
- Akvaryum hacmine uygun sayıda balık koymazsanız birbirlerini öldüreceklerdir,
- Filtreleri yöntemine uygun ve zamanında temizlemezseniz öleceklerdir
- Küçük akvaryumların hacmi küçük olduğundan su dengesi çok daha hassas olacak muhtemelen tutturamayacağınız için yine öleceklerdir.
- Petshop'lar size satış yapmak için farklı tür ve fazla balık vermeye çalışacak kanmayın.
Yazdıklarımı araştırıp forumlardan bilgi edinmenizi öneririm, merak salarsanız çok zevklidir. Şahsen kedi/köpek bakmak çok daha kolay
@mirty ne yaptın ya. İnsanı olaydan soğutursun valla.
Bir 4-5 senelik tecrübe de benim oldu. Bir hava motoru arızası ve bir de klorlu su kazası ölümü yaşadım. Onun dışında ve en acemi halimle gül gibi geçinip gittik hepsiyle.
Gözümüzü korkutma Abi.